Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16938418





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Europese voedselhulp voorlopig voor twee jaar gevrijwaard.
14 februari 2012
Structurele maatregelen ontbreken echter nog.

Bezoekers website Morsum Magnificat :
Brussel / Lanaken 14 februari 2012

Ook in 2012 en 2013 zal de Europese Unie middelen uit het landbouwbudget vrijmaken voor voedselhulp en dat voor maximaal 500 miljoen EURO per jaar. Het dossier dat ruim twee jaar muurvast zat in de Raad van  Ministers lijkt daarmee althans voorlopig gedeblokkeerd, volgens een persbericht van Frieda Brepoels N-VA gaat het Europees Parlement morgen 15 februari ’12 het bereikte akkoord goedkeuren, het N-VA- Europarlementslid zal het akkoord steunen.

Structurele oplossing ontbreekt.
Frieda Brepoels :
" In Europa doen 18 miljoen burgers een beroep op voedselhulp, in ons land gaat het om 117.400 mensen. Een abrupte stopzetting van de Europese steun zou veel gezinnen - vooral alleenstaanden met kinderen - 
treffen en dat is onverantwoord, zeker in deze crisistijd ", ze legt er de nadruk op dat deze overgangsperiode van twee jaar moet worden gebruikt voor het vinden van een structurele oplossing: " Het is duidelijk dat het  huidige systeem niet langer werkbaar is en moet worden hervormd. Er zijn immers geen landbouwoverschotten meer waardoor voedselhulp niet langer gefinancierd kan worden vanuit het landbouwbudget. Ik ben  absoluut voorstander van een open debat ten gronde " zegt Brepoels in haar persbericht.

Federale en gewestelijke ministers
moeten verantwoordelijkheid nemen.
Verder meent Brepoels dat nu verder moet worden bekeken welke opties er zijn voor een voortzetting van het programma op Europees niveau. Dit is zeker mogelijk weliswaar onder een andere rubriek bv. onder de 
doelstelling van armoedebestrijding. Daarover werd nog niets beslist, de discussies in het kader van het financieel meerjarenplan 2014-2020 zijn immers nog volop aan de gang. Dit ontslaat de bevoegde gewestelijke en federale Ministers echter niet van hun verantwoordelijkheid om voedselhulp te voorzien voor mensen die het nodig hebben; zij krijgen nu iets meer tijd om duurzame  oplossingen uit te werken om eventueel het Europese beleid aan te vullen. Maatregelen die ervoor zorgen dat steeds minder mensen een beroep moeten doen op voedselhulp zijn eveneens cruciaal.

Bron: Frieda Brepoels N-VA

Artikel n° : 4.467
Geplaatst : 17:31 14/02/2012

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck ©

Laatste update ( 27 februari 2012 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.