Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16938433





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Vlaamse regering organiseert vanaf 2014 darmkankeronderzoek.
04 februari 2012
Stoelgangtest kan op termijn 400 kankerdoden per jaar voorkomen.

Bezoekers website Morsum Magnificat : 1.578.700
Brussel / Lanaken 04 februari 2012.

Naar aanleiding van de Wereldkankerdag vandaag 04 februari, zette Vlaams minister van Volksgezondheid, Jo Vandeurzen, gisteren de plannen uiteen die de Vlaamse regering heeft om darmkanker vroegtijdig op te sporen wat de kans op genezing aanzienlijk vergroot.

Darmkankerscreening.
Vanaf 2014 organiseert de Vlaamse overheid een grootschalige darmkankerscreening. Meer dan 5.000 Vlamingen krijgen jaarlijks de diagnose darmkanker dat daarmee de tweede meest voorkomende kanker is bij
vrouwen -na borstkanker- en de derde bij mannen -na prostaat- en longkanker-. Jaarlijks overlijden 1.800 tot 2.000 Vlamingen aan de ziekte terwijl dat aantal, bij een goed screeningsprogramma, met 20% kan dalen. In Vlaanderen betekent dat, dat jaarlijks 400 sterfgevallen kunnen worden voorkomen.1 op 3.
Alle Vlamingen tussen 50 en 74 jaar zullen uitgenodigd worden om een staal van hun stoelgang te laten onderzoeken. Concreet gaat het in totaal om meer dan 1.900.000 mensen, ofwel bijna 1 Vlaming op 3.
Het onderzoek word in fasen uitgevoerd maar de doelgroep zal vanaf 2014 over een periode van 2 jaar een uitnodiging ontvangen.

Informatie.
Het risico op darmkanker is niet voor iedereen gelijk, er zijn mensen die een verhoogd risico hebben doordat ze erfelijk of familiaal belast zijn of omdat ze lijden aan bepaalde chronische aandoeningen zoals colitis
ulcerosa -chronische darmontsteking- of de ziekte van Crohn. Voor deze mensen zijn andere opvolgingsmethoden meer geschikt dan de test van het bevolkingsonderzoek. Bij de uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek zal informatie gegeven worden over de factoren die maken dat iemand een verhoogd risico kan hebben en ook wat die persoon dan het beste kan doen. Ook de huisartsen en gastro-enterologen zullen uitgebreid geïnformeerd worden over de opzet en het verloop van de screening.

Hoe vroeger, hoe beter.
Darmkanker is vroeg opspoorbaar en te genezen maar de kans op overleving is sterk afhankelijk van het tijdstip dat de tumor ontdekt wordt. Meestal is dikke darmkanker een traag ontwikkelende ziekte en duurt het
gemiddeld 10 jaar vooraleer een poliep -een uitstulping in de wand van de dikke darm- zich ontwikkelt tot een kwaadaardig gezwel dus ; hoe vroeger de kanker ontdekt wordt, hoe groter de kans op genezing. Als de kanker in een vroeg stadium ontdekt wordt, heeft 95% van de patiënten uitzicht op een minimumoverleving van 5 jaar.

Voor- en nadelen.
Uiteraard zijn er zowel voor- als nadelen, de voordelen wegen echter ruimschoots op tegen de nadelen. Nadelig is dat in een aantal gevallen het resultaat van de test afwijkend zal zijn zonder dat er iets aan de hand is.
Ook tijdens een colonoscopie, het kijkonderzoek in de dikke darm, kunnen soms poliepen  worden weggenomen die nooit tot kanker zouden leiden. De personen waarbij dit voorkomt worden dan ten onrechte ongerust gemaakt of behandeld. Het probleem is echter dat de evolutie van darmpoliepen moeilijk vooraf ingeschat kan worden en dat ze daarom vaak preventief worden verwijderd. Ook komt er bij een colonoscopie af en toe een verwikkeling voor, bijvoorbeeld een inwendige bloeding.

De praktijk.
Elke Vlaming tussen 50 en 74 jaar zal een brief in de bus krijgen samen met de test, de  immonochemische Fecaal Occult Bloed Test -iFOBT-, die momenteel de meest geschikte test is voor darmkankerscreening. Deze
iFOBT-test is heel hygiënisch en ziet eruit als een cilindervormig potje met een soort mascaraborsteltje. Iedereen kan dit thuis doen. Als je naar het toilet gaat, leg je een soort plastic doek in de pot om de stoelgang op te vangen. Dan neem je met de borstel een staal, stopt dat in het doosje en stuurt het in een voorgefrankeerde enveloppe naar het laboratorium voor analyse. Na tien dagen ken je het resultaat.

Colonoscopie.
De stalen worden onderzocht op bloedsporen die met het blote oog niet zichtbaar zijn en bij een afwijkend resultaat wordt een preventief onderzoek of zogenaamde colonoscopie uitgevoerd. Bij personen die
eerstegraadsverwanten hebben met dikke darmkanker, zal zo’n onderzoek meteen gebeuren. Tijdens een colonoscopie gaat de specialist met een flexibele minicamera via de aars de darm binnen en onderzoekt de darmwand. De precieze werkwijze bij het uitnodigen van de doelgroep tot deelname zal nog worden vastgelegd. Ofwel zal men de test krijgen opgestuurd, ofwel zal men deze op vraag kunnen bestellen.

Experiment.
Het succes van een dergelijk bevolkingsonderzoek is afhankelijk van een grote deelname door de doelgroep. Bij een recent experiment in drie gemeenten -Borgerhout, Schilde en Vosselaar- werden twee methodes
uitgeprobeerd. De helft van de 19.500 vijftigplussers kreeg een test met uitleg in de brievenbus. De andere helft kreeg een uitnodiging om zich bij de huisarts te melden voor een preventieve test. De uitnodiging via de post sloeg het best aan. Dat had vooral te maken met praktische bezwaren omdat veel mensen opzagen tegen een extra verplaatsing naar de huisarts. In totaal heeft 44% de test uitgevoerd wat een erg goed resultaat is.

2012 - 2014.
De Vlaamse overheid plant dit bevolkingsonderzoek vanaf 2014. In de periode tot 2014 zal de praktische organisatie van het bevolkingsonderzoek voorbereid worden. Daarbij komen verschillende zaken bij kijken,
zoals het ontwikkelen van de uitnodigings- en sensibiliseringsmaterialen die gebruikt zullen worden, het leggen van contacten met partners die de organisatie van het bevolkingsonderzoek op zich zullen nemen en het onderzoeken van manieren om de kwaliteit van het aangeboden bevolkingsonderzoek te garanderen. De Vlaamse overheid zal binnen deze periode ook verder afstemmen met de federale overheid o.a. over de rol van het RIZIV. Tot slot zullen ook de huisartsen en de maag-en darmspecialisten grondig worden geïnformeerd.

Bron : Persdienst Jo Vandeurzen
Bewerking : jvds

Artikel n° : 4.445
Geplaatst : 22:43 4/02/2012
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel

Laatste update ( 27 februari 2012 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.