Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16938434





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Het zijn de Vlamingen die de lastenverhogingen betalen.
01 februari 2012
N-VA Kamerlid Steven Vandeput maakte berekeningen en komt tot 66 procent.

Bezoekers website Morsum Magnificat : 1.574.200
Brussel / Lanaken 01 februari 2012.

Bovenop de reeds bestaande transfers, de financieringswet en geld voor Brussel, mag Vlaanderen ook nog opdraaien voor 66% van de lastenverhogingen. Dat berekende althans Steven Vandeput, Kamerlid en begrotingsspecialist van N-VA. Van de meer dan 2.6 miljard euro lastenverhogingen komt 66% voor rekening van Vlaanderen, 25% komt op de schouders van Wallonië en 9% wordt gedragen door Brussel. De verdelingsschaal van de bevolking is nochtans 58% in Vlaanderen, 32% in Wallonië en 10% in Brussel.

Begrotingsakkoord.
Omdat de gehanteerde berekeningsmethode slechts een momentopname betreft is een beperkte evolutie op en neer mogelijk maar dat verandert de grootteordes niet.  Vandeput baseerde zich op de verdeling van de
fiscale uitgaven van 2009 -aanslagjaar 2010- en statistische bronnen zoals het Instituut voor de Nationale Rekeningen. Deze berekening maakte hij naar aanleiding van de bespreking vandaag in de Kamer van de begroting 2012. De sparende en werkende bevolking moet volgens het begrotingsakkoord meer dan 2,6 miljard ophoesten via een vermindering van de fiscale aftrekken -woonbonus, pensioensparen en kinderopvang- een verhoging van de roerende voorheffing, het schrappen van de aftrek voor energiebesparende investeringen, de verhoging van belastbare voordelen -bedrijfswagens-, een verhoging van de BTW -notarissen, betaaltelevisie- en accijnzen -tabak-. Volgens Vandeput heeft Di Rupo, door de keuze van lasten verhogingen, de hardwerkende Vlaming gezocht.

Voorbeelden.
Om zijn stelling kracht bij te zetten geeft Vandeput een paar voorbeelden :
De afschaffing van de aftrek voor energiebesparende investeringen -520 miljoen euro- wordt voor 75% of 390 miljoen, door Vlaanderen gedragen, tegenover een bevolkingsaandeel van 58%.
De vermindering voor woonsparen, pensioensparen en groepsverzekeringen, samen 171miljoen euro, wordt voor 70% ofwel 102 miljoen, door Vlaanderen gedragen, tegenover een bevolkingsaandeel van 58%. De verhoogde roerende voorheffing, goed voor 944 miljoen euro, wordt voor 65 procent of 617 miljoen, ook door de hard sparende Vlaming gedragen, tegenover een bevolkingsaandeel van 58%.

Gemiddeld.
In cijfers betekent deze besparingsronde van Di Rupo dat een Vlaams gezin jaarlijks gemiddeld 672 euro mag inleveren. Voor een Waals gezin is dat 445 euro en voor een Brussels gezin 451 euro.  Vandeput maakt
zich ook zorgen over de richting die de begrotingscontrole nu zal uitgaan en hij hoopt dat deze belastingregering niet in hetzelfde bedje ziek is en echte besparingen zal zoeken.

NVDR.
Het zijn niet alleen de Vlamingen die meteen moeten betalen, maar het zijn al meteen ook de laagste inkomens die direct méér moeten betalen, ondermeer auteursrechten via de kabeldistributeurs die niet willen zeggen wat ze met dat geld exact doen, nu ook al meteen de verhoging van de tarieven voor openbaar vervoer. De politiek heeft uit electoraal belang het geld langs deuren en vensters buiten gegooid, dat vandaag in het vooruitzicht van de verkiezingen nog steeds onder allerlei vormen doet. Nu de situaties uitzichtloos is, leveren de politici in, wat maakt het bijvoorbeeld Laurette Onkelinx -Kaviaar socialist- met haar jaarinkomen van 340.000 euro -en een kast van een Villa in de buurt van Nethen-, uit? Het zijn inderdaad de Vlamingen die betalen, maar ook de kleinste inkomens zijn de dupe van de malafide politici. We zijn zeer benieuwd hoe de N-VA zich na de verkiezingen zal gedragen, we kennen allemaal de spreuk "veel beloven en weinig 

Bron : N-VA
Bewerking : jvds

Artikel n° : 4.439
Geplaatst : 21:33 1/02/2012
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel

Laatste update ( 27 februari 2012 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.