Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926418





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Politieke benoemingscarrousel in intercommunales moeten definitief gestopt.
19 januari 2012
Schrapping van 600 bestuurszitjes door Eandis niet meer dan een symbolische zet.

Bezoekers website Morsum Magnificat : 1.542.500
Brussel / Lanaken 19 januari 2012.

De intercommunale Eandis kondigde aan dat het 600 bestuurszitjes wil schrappen. Eindelijk zien de traditionele partijen in dat de politieke mandaten moeten worden afgebouwd, aldus LDD Vlaams volksvertegenwoordiger Peter Reekmans. Echter, het voornemen van Eandis om die bestuurszitjes te schrappen, is niet meer dan een eerste symbolische aanzet want op 1 januari 2013 start een nieuwe lokale legislatuur. Peter Reekmans -LDD- is dan ook van oordeel dat er dringend een initiatief moet worden genomen zodat de politieke benoemingscarrousel in intercommunales definitief wordt gestopt.
 
Zoethoudertjes.
Al decennia lang zijn het aantal bestuursmandaten in intercommunale verenigingen en andere analoge constructies, en meer specifiek de daarmee gepaard gaande bestuurdersvergoedingen, controversieel. Evenwel werden tot op heden noch het aantal politieke mandaten, noch de vergoedingen hiervoor, op enigerlei wijze afgebouwd, integendeel. De politieke bestuursmandaten zijn bij de coalitievorming de spreekwoordelijke zoethoudertjes waarmee gemeenteraadsleden die net geen schepen zijn geworden, worden gesust. Zij dienen dus in essentie enkel voor het bewaken van de politieke partijvrede, zo zegt Reekmans.

Eandis en broertje Infrax.
Peter Reekmans dringt, naar eigen zeggen, als jarenlang aan op het aan banden leggen van dit soort politieke zelfbediening die, enkel voor wat Eandis en Infrax betreft, de belastingbetaler 25 miljoen euro kost. Eandis en zeker broertje Infrax, noemt Reekmans een schoolvoorbeeld van nutteloze postjes. Bij Eandis alleen al gaat het om 879 mandaten in allerhande raden en comités, terwijl het bedrijf geleid wordt door een handvol personen. Behalve de zitpenningen, worden hun bestuurders ook nog getrakteerd op allerhande feestjes en diners. Zeker nu de distributietarieven drastisch zijn gestegen, is dergelijke politieke zelfbediening een regelrechte schande. Het voornemen van Eandis is op zich positief maar feitelijk slechts een eerste symbolische aanzet tot het definitief afbouwen van een dure politieke benoemingscarrousel zonder enige maatschappelijke meerwaarde, zo besluit Reekmans.

Definitief stoppen.
Voor Reekmans moet de benoemingscarrousel tegen januari 2013 definitief gestopt zijn omdat dan een nieuwe lokale legislatuur start, zoniet begint volgend jaar de benoemingscarrousel opnieuw op volle toeren te draaien, en verandert er wéér zes jaar niets!

NVDR.
Reekmans is nóg onvoldoende ingelicht over de graaicultuur van ondermeer Louis Tobback -SP.a- en Geert Versnick -Open Vld- die via de gemengde intercommunales hun zakken vullen.

Bron : LDD
Bewerking : jvds

Artikel n° : 4.414
Geplaatst : 18:54 19/01/2012
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel

Laatste update ( 19 januari 2012 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.