Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16938434





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Genk onderneemt weer nieuwe poging tot inburgering.
19 januari 2012
Anderstalige nieuwkomers krijgen nu een -CD&V?- "coach".

Bezoekers website Morsum Magnificat : 1.542.200
Genk / Lanaken 19 januari 2012.

Genk onderneemt een zoveelste poging om anderstalige nieuwkomers te helpen bij hun inburgering. Daartoe zoekt de stad, onder het motto "Samen inburgeren" 150 "gewone Genkenaars" als vrijwilliger om de nieuwkomers te helpen bij hun kennismaking met het Genkse dagdagelijkse leven.

Vlaams model.
Deze poging is er een naar Vlaams model van inburgeringscoaching waarbij vrijwilligers zich engageren om de inburgeraars te ondersteunen bij hun inburgeringsproces. Er wordt nog dit voorjaar gestart met het
project dat twee belangrijke doelstellingen heeft : Anderstalige nieuwkomers Genk leren kennen en tegelijkertijd hun Nederlands verbeteren.

Mogelijkheden genoeg.
Gedurende een half jaar zullen de coaches en inburgeraars samen optrekken en zullen zij kennis maken met elkaars leefwereld en gewoonten. Dat kunnen zij doen door samen naar de bib of de markt te gaan maar ze
kunnen ook samen gaan wandelen, winkelen, fietsen, naar de film gaan of gewoon een gezellig babbeltje slaan bij een kop koffie of thee. Misschien kunnen ze elkaar zelfs speciale gerechten leren klaarmaken, dus mogelijkheden te over. De duo's kiezen zelf wat ze willen doen maar alles gebeurt in het Nederlands. Ze spreken over zaken die hen interesseren en bouwen op die manier een vriendschappelijke relatie op.

Het leven zoals het is.
De vrijwilliger neemt de rol op zich van inburgeringscoach maar is geen professionele hulpverlener, het is iemand die al lang in Genk woont, goed Nederlands spreekt en Genk goed kent. Het verleden heeft immers
duidelijk gemaakt dat het Onthaalbureau Inburgering en de taallesgevers beschikken over een goed en waardevol cursusaanbod voor de anderstalige nieuwkomers maar "het leven zoals het is" leer je niet kennen in een klaslokaal maar buiten, op straat en ook goed Nederlands spreken leer je vooral door te oefenen en dat kan alleen buiten het klaslokaal in échte situaties. 

Wie interesse heeft om deel te nemen of meer informatie wil, kan contact opnemen met de Dienst Diversiteit en Educatie van de stad Genk.

Bron : Stad Genk
Bewerking : jvds

NVDR :
Dit is dus de zoveelste poging van de stad Genk om nieuw aangekomen buitenlanders ertoe te bewegen deel te nemen aan het Genkse sociale leven. Wij wensen hen veel succes maar verwachten er niet al te
veel van. Zolang men de allochtonen blijft dumpen in wijken als Kolderbos, Sledderlo en ga zo maar door en deze getto's blijft in stand houden, heeft de nieuwkomer geen enkele reden te integreren. In het getto waar hij woont wordt de taal van het thuisland gesproken, meerdere winkels worden uitgebaat door landgenoten -er is in Genk zelfs een nagenoeg volledige straat waar enkel Turkse en Marokkaanse winkels zijn- en in de moskee kan hij sociale contacten leggen, dus integratie met de autochtone bewoners is helemaal niet nodig, soms zelfs ongewenst.  Bovendien : Waar gaat men in Genk nog 150 vrijwilligers vinden die, ondanks alles en tegen beter weten in, nog geloven in de utopie van het Genkse stadsbestuur, een multiculturele samenleving ? Wij hebben alleszins onze twijfels. We zullen dan nog zwijgen over het prijskaartje dat zeker vast hangt aan deze onderneming en dat betaalt zal worden van het belastinggeld van de Genkenaar. Dit initiatief geeft duidelijk aan, dat het groots aangekondigd en opgezet project "De Genks" dat meer dan honderdduizend euro heeft gekost, grandioos faalt. Allochtonen in Genk spreken bij voorkeur hun eigen taal. In de periode van twee jaar dat we Genk kennen, hebben we nog geen enkele allochtoon ontmoet die goed spreekt, we hebben het dan nog niet eens over schrijven. Voorbeeld daarvan is de zaak Velioglu waar een man van over de vijftig, geboren en getogen in Genk, onvoldoende Nederlands kende om aan de leugendetector onderworpen te worden! Genk is en blijft een multicultureel failliet, allochtonen komen naar hier voor het onderwijs van hun kinderen -waardoor het lesniveau in de scholen omlaag gaat- en om van de sociale voordelen te genieten. Lees hier een recent praktisch voorbeeld hoe Afghanen die zelfs in Genk in een bedrijfje investeerden, werden en worden tegengewerkt.

Artikel n° : 4.411
Geplaatst : 16:34 19/01/2012
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel

Laatste update ( 19 januari 2012 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.