Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926419





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Schauvliege wroet in waterkwaliteit en de grond in de overstromingsgebieden.
30 december 2011
Einde jaar betekent geenszins het einde activiteiten.

Bezoekers website Morsum Magnificat : 1.496.800
Brussel Lanaken 30 december 2011

Het moet blijken dat er op het Kabinet van minister Schauvliege de voorbije week nog hard gewerkt is, ondermeer over het gebruik van de gronden in de overstromingsgebieden en ook in het kader van het MAP4 -Mest Actie Plan- de verbetering van de waterkwaliteit, meer bepaald de Horstgaterbeek in Bree en de Lossing in de buurt van Molenbeersel in Limburg.

Overstromingsgebieden.
De Vlaamse Regering heeft haar eerste principiële goedkeuring gegeven aan het voorstel van Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur, Joke Schauvliege en Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, Hilde Crevits, om het besluit financiële instrumenten van het integraal waterbeleid aan te passen. Om de afbakening van overstromingsgebieden en oeverzones te ondersteunen, voorziet het decreet Integraal Waterbeleid in de instrumentenmix van onteigening, recht van voorkoop, aankoopplicht en vergoedingsplicht. Dit vloeit voort uit de evaluatie van de overstromingen in november 2010 waardoor de nood werd aangetoond om bijkomende overstromingsgebieden aan te leggen om de “piek” van de debieten op te vangen, conclusies daarover staan in een resolutie van het Vlaams Parlement van 7 juli 2011 die handelen over de beheersing van wateroverlast dat kadert in een integraal waterbeleid.

Vergoedingen vergemakkelijken.
De overstromingsgebieden worden afgebakend in stroomgebied- en bekkenbeheersplannen en kunnen totnogtoe slechts om de 6 jaar worden vastgesteld, maar nu wordt het mogelijk ook tussentijds versneld overstromingsgebieden binnen de doelstellingen van de goedgekeurde waterbeheerplannen af te bakenen. Het besluit regelt het openbaar onderzoek, verzekert de rol van de bekkenbesturen en verbetert de voorziene informatieplicht door de initiatiefnemer van de afbakening. Het besluit regelt het openbaar onderzoek, verzekert de rol van de bekkenbesturen en verbetert de voorziene informatieplicht door de initiatiefnemer van de afbakening. De waterbeheerders kunnen sneller overstromingsgebieden creëren waardoor de kans op overstromingsschade vermindert. De vergoedingsmechanismen kunnen in de overstromingsgebieden voor de gebruikers van gronden van land- en bosbouwers op een soepeler wijze gehanteerd worden, gebruikers worden vergoed voor eventuele schade als gevolg van de frequentie warmee de gronden overstroomd worden.

De "Financiële instrumenten".
- Onteigening ten algemene nutte:
het Vlaams Gewest, de Vlaamse waterbeheerders en - mits de minister voor Leefmilieu en Waterbeleid toestemt - de provincies en de gemeenten kunnen overgaan tot een onteigening ten algemene nutte. De onteigening moet passen in de doelstellingen van het decreet Integraal Waterbeleid of moet gaan om een actie uit een waterbeheerplan.

- Recht van voorkoop:

het Vlaams Gewest en de Vlaamse Grondenbank hebben een recht van voorkoop bij de verkoop van onroerende goederen die geheel of gedeeltelijk in afgebakende overstromingsgebieden en oeverzones liggen. De percelen waarop het recht van voorkoop ‘integraal waterbeleid' van toepassing is, zijn te raadplegen via het geoloket ‘recht van voorkoop’.
http://geo-vlaanderen.gisvlaanderen.be/geo-vlaanderen/rvv/

- Aankoopplicht:
de eigenaar van gronden die geheel of gedeeltelijk in een afgebakend overstromingsgebied of een afgebakende oeverzone liggen, kan onder voorwaarden eisen dat de betrokken waterbeheerder zijn grond aankoopt. De eigenaar heeft vijf jaar tijd om zijn aanvraag bij de betrokken waterbeheerder in te dienen, vanaf het ogenblik dat het waterbeheerplan waarin het overstromingsgebied of de oeverzone werd afgebakend van kracht is of vanaf het ogenblik dat het overstromingsgebied actief wordt ingeschakeld. De actieve inschakeling houdt een ingreep van de waterbeheerder in het overstromingsgebied in. Het gaat bijvoorbeeld om de aanleg van een ringdijk of van schotten in de waterloop. De datum van actieve inschakeling wordt bekendgemaakt via het Belgisch Staatsblad, aanplakking op het terrein en een aangetekend schrijven aan de eigenaar.
- Vergoedingsplicht: de vergoedingsplicht geldt enkel voor gebruikers van landbouw- en bosbouwgrond in actief ingeschakelde overstromingsgebieden. Na de actieve inschakeling van het overstromingsgebied heeft de gebruiker één jaar de tijd om een aanvraag tot vergoeding in te dienen bij de betrokken waterbeheerder. De vergoeding wordt berekend volgens een in het besluit vastgelegde berekeningswijze.

Wat minister Schauvliege zegt :
“Door overstromingsgebieden af te bakenen bieden we de gebruikers van de gronden meer rechtszekerheid. Zij kunnen immers  de waterbeheerder verplichten hun grond aan te kopen of schadevergoeding vragen als hun grond actief ingeschakeld wordt in een overstromingsgebied.”

Wat minister Crevits zegt :
Om de bevolking beter te beschermen tegen wateroverlast en om de noodzakelijke infrastructuur te realiseren, is het belangrijk om over de nodige instrumenten te beschikken. Naast de financiële instrumenten is de informatieplicht van de overheid ingebouwd. Een goede communicatie vergroot het draagvlak bij de inwoners en de landbouwers "

Schauvliege maakt 1.858.000 euro vrij
voor verbetering van de waterkwaliteit.

Ambitieuze doelstelling.
Op voorstel van Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege keurde de Vlaamse Regering subsidies ter waarde van 738.000 euro goed voor twee projecten in het raam van het flankerend beleid van het Mestdecreet (MAP4). Met de startsubsidie voor het Coördinatiecentrum voor Voorlichting en Begeleiding van duurzame Bemesting -CVBB- en de oprichting van een ‘onderzoeksplatform’ rond MAP4 erbij tikt het totale bedrag dat minister Schauvliege dit jaar als flankerende maatregelen voor MAP4 uitwerkte, aan tot 1.858.000 euro.
 Via het nieuwe Mestdecreet -MAP4- van mei 2011 moet Vlaanderen de ambitieuze, Europese doelstellingen voor oppervlakte- en grondwaterkwaliteit tegen 2014 waarmaken. Hiervoor tekende minister Schauvliege een flankerend beleid uit dat ten volle inzet op extra onderzoek, betere begeleiding van de landbouwers en gerichte demonstratieprojecten.

Nieuwe subsidie voor twee projecten.
De Vlaamse Regering keurde een subsidie van 401.034 euro goed voor het project van de Horstgaterbeek in Bree en de Lossing in de buurt van Molenbeersel in Limburg. Dit integraal project combineert een individuele perceels- en bedrijfsopvolging van de lokale land- en tuinbouwbedrijven met de aanleg van demonstratieprojecten rond nieuwe technieken voor drainage en irrigatie. Het project wil maatregelen uitwerken die de MAP- meetpunten waar overschrijdingen worden gemeten, ombuigen naar MAP-meetpunten met een goede waterkwaliteit.
Voor een tweede project van de Luikbeek in Staden -West-Vlaanderen-  werd een subsidie van 336.880 euro toegekend. In een regio met een aanzienlijk aandeel intensieve groenten (prei, bloemkool..) en aardappelen is ook dit project een totaalconcept. De opvolging van individuele percelen en bedrijven wordt er gekoppeld aan collectieve saneringsmaatregelen en erosiewerende ingrepen. Ook hier is het doel om de lokale overschrijdingen van de MAP- meetpunten terug te dringen en de opgedane kennis elders in Vlaanderen te implementeren.

Startsubsidie voor CVBB.
http://www.inagro.be/Documents/Functiebeschrijving_Co%C3%B6rdinator_CVBB.pdf
Het CVBB is intussen definitief uit de startblokken geschoten. Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege keurde op 21 december 2011 een startsubsidie van 120.000 euro goed voor het Coördinatiecentrum voor Voorlichting en Begeleiding van duurzame Bemesting. Het CVBB heeft de opdracht om, samen met de Vlaamse praktijkcentra, voor de land- en  tuinbouwers een pakket uit te werken voor een betere en meer duurzame bemesting van verschillende gewassen. Bedoeling is om een rendabele teelt mogelijk te maken zonder te raken aan de kwaliteit van het oppervlakte- en grondwater. Via waterkwaliteitsgroepen wordt, samen met lokale land- en tuinbouwers, gezocht naar mogelijke knelpunten en oplossingen uitgedacht en uitgevoerd. 

Subsidie voor onderzoeksplatform MAP4
In het kader van de Europese Nitraatrichtlijn moeten verschillende studies en onderzoeken uitgevoerd worden, deels op expliciete vraag van Europa, maar ook omdat deze onderzoeken verdere achtergrondinformatie zullen bezorgen voor een meer duurzame bemesting. Het ‘onderzoeksplatform’ zal het geheel van onderzoeken en studies aansturen en kan hiervoor gedurende vier jaar rekenen op een budget van 1.000.000 euro per jaar.

Vlaams minister Schauvliege zegt daarover :
“Om de ambitieuze doelstellingen van het nieuwe Mestdecreet te realiseren tegen 2014 moeten we de lat zeer hoog leggen. Ik heb daarom niet geaarzeld om nog dit jaar een pakket van complementaire maatregelen uit te werken en hiervoor de nodige budgetten te voorzien. Ik zet in op gebiedsgerichte aanpak en geloof zeer sterk in partnerschap om ons doel te bereiken. Ik ben ervan overtuigd dat met het geheel van een aangepaste wetgeving, inzet van praktijkgericht onderzoek, gerichte voorlichting en individuele begeleiding van land- en tuinbouwers de waterkwaliteit zal verbeteren.”

Bron : Kabinet Schauvliege.

Artikel n° 4365
Geplaatst op 20:39 30/12/2011

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck ©

Laatste update ( 31 december 2011 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.