Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926420





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Auteursrechten : Niet minister Lieten maar Telenet deelt de lakens uit.
29 december 2011
Regionale omroepen moeten zich schikken naar het autoritaire Telenet.

Bezoekers website Morsum Magnificat : 1.495.100
Brussel / Lanaken 29 december 2011

Gisteren, 28 december 2011, laat Vlaams Minister van Innovatie, Overheidsinvesteringen, Media en Armoedebestrijding Ingrid Lieten met een persbericht weten dat onder haar impuls, regionale omroepen en Telenet tot akkoord over auteursrechten zijn gekomen en er een noodzaak bestaat tot decreetwijziging. Maar niet alle spelers die aan de gesprekken hebben deelgenomen delen die overijverige toon van de minister, ergo beklagen zich ondermeer wegens de te grote invloed van Telenet dat met zeven personen, onder leiding van politiek zakkenroller Duco Sickinghe, aan de vergadering deelnam, en dat de regionale zenders, niettegenstaande de tegemoetkoming van 200 mio euro, die in feite al door de vorige minister Geert Bourgeois was toegekend, geen ander alternatief hadden.

Les excuses...
Om de inhoud van het persbericht van minister Lieten -behalve dat het over veel geld gaat-, naar waarde te kunnen schatten, moet men de materie rond de inning van de auteursrechten goed kennen. Aangezien
Telenet essentiële informatie gewoonweg niet wil vrijgeven, weet eigenlijk niemand hoe door Telenet de auteursrechten, die zij maandelijks van haar abonnees vraagt, verder worden besteed, het gaat hier om een slordige 75 mio euro per jaar. Marktspeler SBS / VT4 voerde daarrond een rechtszaak tegen Telenet maar recent hebben de twee een dading gesloten waarover niet naar buiten gecommuniceerd wordt, zegt men bij SBS. Telenet reageert als volgt : " ... Onze overeenkomsten met zenders en beheersvennootschappen bevatten een vertrouwelijkheidclausule en daar houden wij ons aan. Wij zijn verheugd dat we met de betrokken zenders de voorbije weken tot een overeenkomst zijn gekomen waar alle partijen zich in kunnen vinden. De gehanteerde principes bij deze overeenkomsten worden regelmatig getoetst aan regelgeving en regulatoren die daarvoor bevoegd zijn ... ".  We verwijzen hier gerust naar de spreekwoorden " les excuses sont faites pour s'en servir" en "wolven in het bos bijten mekaar niet", het gaat immers over veel geld en dat is wat Telenet, ondanks haar grootdoenerij, nog altijd nodig heeft, de pil van de veel te duur betaalde ondermaatse netten die ze van de gemengde intercommunales kochten, is nog steeds niet volledig verteerd maar Jonkheer Sickinghe slaat iedereen met zoveel bla bla om de oren dat hij het overal klaar speelt om iedereen onder te sneeuwen, duidelijk óók Ingrid Lieten.

De eerste schuchtere stappen van Duco bij Telenet.
 

Ducko Sinkinghe en de eerste PR van Telenet Chris Naessens op 18 november 2001 bij Technopolis te Mechelen, Duco komt schuchter over maar kan zijn gehaaidheid zeer goed verbergen.

Marktaandelen.
Om de marktaandelen te bepalen, baseert men zich op de cijfers van de het Centrum voor Informatie over de Media -CIM-. Niettegenstaande op hun website wordt aangegeven dat zij al veertig jaar betrouwbare
informatie en cijfers over de media geven, is dat verre van juist. Het zijn operatoren als Telenet en Belgacom die in hun settopboxen kunnen zien naar welke programma's hun abonnees kijken, dat kan de CIM, hoe dan ook, niet. Het is bijgevolg niet exact te bepalen wat het marktaandeel van een bepaalde regionale zender is vandaar dat ook het aandeel in de auteursrechten van die bepaalde regionale zender moeilijk is vast te stellen. Dit is een zeer simplistische zienswijze van het zeer complexe verhaal over de auteursrechten die bewust door Telenet wordt gecreëerd, er gebeuren dingen die het daglicht niet mogen zien. Het zou blijken dat 65% van de kijkers voor buitenlandse zenders kiest, waardoor evenveel procenten aan auteursrechten aan die buitenlandse zenders worden betaald. De regionale zenders beweren dat 88% van hun kijkers eigen progamma's bekijkt maar dat dat, door het gebrekkig systeem van kijkerbepaling, niet kan worden aangetoond waardoor de regionale zenders worden benadeeld. In de wandelgangen vernemen we dat de grote omroepen voordeel halen uit het onduidelijke systeem van de CIM.

Ingrid Lieten en Sandra De Preter de grote madam van de Vrt


De grote zenders zouden voordeel putten uit de onduidelijkheid van CIM cijfers ... 

Lokale opdrachten.
Wanneer we sommigen van de regionale omroepen voor de voeten gooien dat lokale overheden, zoals gemeenten, hun dikke contracten aanbieden kan men dat bij Focus-wtv niet ontkennen, we geven een voorbeeld
van de stad Genk die niet aflatend met Concentra en TV-Limburg dikke mediapacten afsluit, in een periode van één jaar, meer dan 1 mio euro. Bij Focus-wtv geven ze toe ook contracten met diverse gemeenten af te sluiten, maar niet voor bedragen zoals zich dat in Genk voordoet. Omtrent de onafhankelijkheid van de uitgevers en de scheiding tussen de redactie en de reclameronseling, geeft men bij Focus-wtv ook toe dat in zo'n geval als Genk, de scheiding wel heel dunnetjes kan zijn. Over het probleem van de ontvangsten die uit de auteursrechten voortspruiten, voelen de regionale omroepen weliswaar nattigheid maar ze kunnen het niet bewijzen.

Werkgroep.
Als de medewerkers van een politicus niet met voldoende kennis van zaken kunnne spreken of hun minister duidelijk informeren, verstoppen ze zich en roepen ze nog maar eens een werkgroep in het leven, worden er weer postjes gecreëerd, het onderwerp komt dan meestal in de vergeethoek terecht, maar
in casu zou het verwonderlijk zijn als de regionale omroepen de zaak niet in de wiggel zouden houden. Iedereen is het er wel over eens dat Telenet de lakens uitdeelt en dat is niet verwonderlijk met Ducko Sickinghe, hij weet als geen ander de politiek te bespelen en kan ze met het grootste gemak fondsen ontfutselen, dat heefd de Nederlandse Jonkheer al meermaals bewezen, maar de Amerikanen -Callahan- legden hem toch in de luren.

Artikel n° : 4.364
Geplaatst : 21:14 29/12/2011

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck ©

Laatste update ( 29 december 2011 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.