Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926420





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Lieten dwingt iedere journalist zich naar de Raad Voor Journalistiek te richten.
26 december 2011
RVJ Is niet bij wet opgericht en is niet onafhankelijk, de politiek koopt de pers.

Bezoekers website Morsum Magnificat : 1.487.500
Brussel / Lanaken 26 december 2011.

Gelijke pichten, betekent ook gelijke rechten.

Het was reeds tijdens de Staten-Generaal van de media aangekondigd, Vlaams minister van innovatie, overheidsinvesteringen, media en armoedebestrijding zou 1 mio euro in de media investeren, alleen waren de addertjes onder het gras toen niet bekend. Vandaag laat de minister met een persbericht in haar kaarten kijken, de politiek koopt gewoon de media.

Media-academie.
Een aantal belanghebbende groepen, ondermeer de Koninklijke Hogeschool te Mechelen zijn al ruim drie jaar doende om tegen een tegen flinke -voor beginnende journalisten- vergoeding, allerlei cursussen te geven, daarbij komen namen voor die in andere verenigingen óók flinke financiële steun van de -p-Overheid weten los te peuteren, ondermeer het Fons Pascal Decroos en de VVOJ, een Nederlandse vereniging van onderzoeksjournalisten die in 2010 amper 52 leden in België had, maar voor haar jaarlijkse vergadering te Brussel toch 30.000 € van de politiek lospeuterde! In haar persbericht van 26 december 2011 legt minister Lieten over de Media-academie het volgende uit :

Met die Media-academie, die 1 miljoen euro steun krijgt van minister Lieten, willen de federaties de komende jaren een kwaliteitsvol en uitgebreid opleidingsaanbod uitwerken. Er komt in 2012 een permanent aanbod voor de hele sector. Een aanbod dat meer open en gecoördineerd is, en zo beter tegemoetkomt aan de opleidingsnoden die momenteel leven bij de verschillende kranten- en magazineredacties, KMO-uitgevers, uitgevers gelieerd aan social profitorganisaties, freelancers en mediaprofessionals.
Het kan om praktische opleidingen gaan, zoals het beter aanwenden van sociale media tot het opstellen van een goede nieuwsbrief, maar ook om inhoudelijke trainingen over creatief denken en journalistiek management. De koepelorganisaties staan niet alleen in voor het invullen van dat opleidingsaanbod. Veel knowhow en ideeën kunnen worden gehaald in de Adviesraad die wordt opgericht. “Die raad zal een intersectoraal en interdisciplinair overlegplatform zijn. Een samenstelling van experten uit onder meer de pers, de uitgeverswereld, vertegenwoordigers van de opleidingen journalistiek, de Vlaamse Vereniging van Journalisten en de Raad voor de Journalistiek. Zo brengen we ook de verschillende perspectieven op dat veranderend medialandschap samen aan tafel”, benadrukt minister Lieten. 
De Media-academie zal naast de expertise, waar mogelijk ook de infrastructuur van bestaande opleidingscentra zoals hogescholen gebruiken. Een gemeenschappelijke website wordt het belangrijkste communicatiemiddel van de academie. Daarop zal het opleidingsaanbod staan, en zal inschrijven mogelijk zijn.


Lieten koopt de journalisten, ergo, verplicht ze in het gareeltje van de niet bij wet en niet onafhankelijke Raad Voor Journalistiek te lopen

Staten Generaal Media:
htttp://www.morsum-magnificat.be/index.php?option=com_content&task=view&id=4154&Itemid=0

Open opleidingen
De gezamenlijke opleidingen van de Media-academie zijn open voor alle werknemers van de vier federaties. Ze zijn toegankelijk voor alle personen die in vast dienstverband of freelance werken voor leden-uitgevers die de deontologische code van de Raad van de Journalistiek hebben onderschreven. De opleidingen worden publiek gemaakt, en ze worden permanent, zowel kwantitatief als kwalitatief, geëvalueerd in coördinatie met de Adviesraad. Deelnemers die niet tot de uitgevershuizen van de ondertekenende federaties behoren, zoals de audiovisuele media, zorgen voor een eigen inbreng van 40 procent in de kosten. 
Minister Lieten wil ook graag in dialoog treden met die audiovisuele sector, en dus ook de regionale zenders, om te kijken of de opleidingsondersteuning ook naar hen uitgebreid kan worden.

Media-ethiek naast de redactievloer
De perssector bestaat naast redacties, ook uit marketingafdelingen en andere mediaprofessionals. Met die diversiteit wordt rekening gehouden in het aanbod. “Ook voor zij die geen journalist zijn, zijn thema’s als journalistieke onafhankelijkheid, deontologie en redactionele aspecten niet te verwaarlozen. Door aandacht voor het belang van een kritische pers die inhoud met meerwaarde brengt, wordt er nadrukkelijk ingespeeld op de problematiek van de noodzakelijke scheidingslijnen tussen redactionele en commerciële aspecten van het uitgeversbedrijf”, besluit minister Lieten.

NVDR.
Deze redactie voert een rechtszaak ten gronde tegen de Raad Voor Journalistiek, in de rechtszaak die reeds in kort geding werd behandeld vecht de hoofdredacteur van Morsum Magnificat de bevoegdheid aan van de RVJ en toont in haar besluiten aan dat de RVJ niet bij wet is opgericht en bovendien niet onafhankelijk is, de RVJ wordt deels door de -p-Overheid -dus de politiek- én de grote mediahuizen betaald. Nu gaat de minister er nog een schepje bovenop doen door iedereen die iets met media te maken heeft, condito sine qua non, te verplichten om de deontologische code van de RVJ te onderschrijven, dit lijkt opnieuw stof voor bijkomende juridische acties, ondermeer bij de Raad van State. De rechtszaak ten gronde tegen de RVJ loopt trouwens momenteel nog steeds. De minister mag er zeker van zijn dat Morsum Magnificat zich met alle beschikbare middelen zal verzetten tegen de verplichting de regels van de RVJ toe te passen, het is niet de RVJ -pseudo Rechtbank Voor Journalisten- die bepaalt wat mag en wat niet mag en met haar "beslissingen" journalisten aan de schandpaal nagelt en stigmatiseert. Het is niet toevallig een socialistisch minister die de media naar haar hand poogt te zetten. Na de moord op André Cools waren de politici en de justitie bevreesd dat de pers de vuile was zou gaan buitenhangen, vlak nadien is dan de RVJ, ondermeer met 100.000 euro politiek geld -Dirk Van Mechelen- opgericht. Door het kort geding aangespannen door Morsum Magnificat is de RVJ deels van haar voetstuk gevallen, sindsdien zijn Voets en C° bij de socialisten gaan bleiten en in Ingrid Lieten hebben ze een gewillige prooi gevonden. Een staaltje van de politiek van minister Lieten is de recente subsidie van 9000 € aan de Vlaamse Journalisten Vereniging vzw, waar die subsidie gekoppeld werd aan de aanvaarding van de deontologische code opgelegd door de RVJ die, zoals gezegd, niet bij wet is opgericht en evenmin onafhankelijk is.
Gelijke plichten en rechten.
Een soort deontologische code is wel bespreekbaar, maar dan moet iedereen gelijke rechten krijgen, nu beschouwen de beroepsjournalisten met hun doorgangsbewijs van de minister van Binnenlandse Zaken zich als de meerderen. Zij kunnen zich ook op de wet van 30 december 1963 beroepen, andere journalisten niet. Als er voor freelancers over een akkoordverklaring rond de deontologische code moet gespoken, dus gelijke plichten, dan ook over de gelijke rechten.

Artikel n° : 4.358
Geplaatst : 19:57 26/12/2011

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel.
Erik Verbeeck ©

Laatste update ( 27 december 2011 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.