Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926420





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Lanaken : Kerstmaaltijd van OCMW was niet zó gratis.
23 december 2011
Vereniging alleenstaanden was overweldigend van de partij.

Bezoekers website Morsum Magnificat : 1.481.000
Lanaken 23 december 2011.

Het Lanakense OCMW organiseerde vandaag 23 december haar kerstfeest waarvoor OCMW gerechtigden werden uitgenodigd om te genieten van een gratis diner verzorgd door het sociaal huis De Oase. Enige vereiste was dat deelnemers zich moesten inschrijven en 2 euro betalen die, bij aanwezigheid zou terugbetaald worden.

Niet alleen OCMW.
Bij aankomst aan het O.C. Neerhagen, waar het evenement georganiseerd werd, kon onmiddellijk worden vastgesteld dat er méér aan de hand was, de grote parking stond immers overvol met wagens die niet allemaal
meteen aan minimum inkomens worden gelinkt. Wat bleek, ook de vereniging van alleenstaanden was uitgenodigd en dát publiek -220 personen- bestond overweldigend uit, gegoede en weldoorvoede, meestal 65+ ers die, met of zonder partner, eens een middagje op stap gingen en voor een schappelijk prijsje gingen deelnemen aan een diner met driegangen menu. Een maaltijd verzorgt door De Oase, kost immers slechts 5 euro.

Te duur.
Op zich misschien nog niet zo'n slecht idee om mensen met een mini inkomen te mengen met een publiek waar maxi inkomens bij waren, ware het dat het voor die mini inkomens volledig gratis was geweest, maar wat
bleek, voor de mensen die door het OCMW waren genodigd was de maaltijd -vijf euro- inderdaad gratis maar de consumpties moesten worden betaald middels aankoop van bonnetjes aan 1,20 euro per stuk. Voor een glas wijn werd 2 bonnetjes gevraagd, dus 2,40 euro. Het is jammer, of moeten we zeggen schandalig, dat zelfs een OCMW niet begrijpt dat mensen met een minimum inkomen, dat vaak onder de armoedegrens ligt, het zich niet kunnen veroorloven om 1,20 euro voor een glaasje water te betalen, thuis halen ze dat immers uit de kraan.

Gratis.
Indien het OCMW een écht kerstcadeau had willen geven had men bij de ingang, waar gecontroleerd werd op aanwezigheid en waar ook de consumptiebonnen dienden gekocht, de genodigden van het OCMW, die blijkbaar met merkteken op de lijst stonden, gratis een aantal drankbonnetjes kunnen toeschuiven en hen niet op kosten jagen voor zaken die ze zich niet kunnen veroorloven. Hoe het OCMW van Lanaken redeneert ontgaat ons toch even, mensen die door het OCMW worden uitgenodigd en voor dit feest gemengd met anderen, die duidelijk wél de financiële middelen hebben, is voor zij die hun drankjes en wijn niét kunnen betalen, een extra kaakslag, voor een glas wijn 2,40 euro betalen die je niet eerst mag proeven, is voor iemand die het in feite niet kan betalen, nog een extra avontuur. Aan de morele kant van het verhaal heeft het OCMW óók niet gedacht, zij die de drank niet kunnen betalen en aan dezelfde tafel zitten als anderen die dat wel kunnen, krijgen nog een extra klap in het gezicht, OCMW's beseffen duidelijk niet waarmee ze bezig zijn, ergo duwen vaak mensen nóg meer in de put, zéker op het morele vlak.

Doel voorbij.
Elke gemeente heeft een Sociaal Huis, in Genk is dat Alternatief en in Lanaken is dat De Oase. Deze instellingen hebben gemeen dat zij, voor de minder gegoeden, goedkope warme maaltijden verzorgen. In Genk kost
zo'n maaltijd 6,50 euro maar Lanaken doet zelfs nog beter en vraagt 5,- euro. Wij vragen ons echter af of deze goedbedoelde instellingen hun doel niet voorbijschieten omdat het vooral de beter gesitueerde burger is die gebruik maakt van deze mogelijkheid, nochtans een probleem dat heel simpel en eenvoudig op te lossen is. Het OCMW geeft haar cliënten een kaart met toelating tot een goedkope maaltijd en klanten, niet in bezit van zo'n machtiging, betalen 15,- of 20,- euro voor de maaltijd i.p.v. 5,- euro zoals nu het geval is.

Gemeenteraad Lanaken.
Tijdens de recente gemeentreraad van Lanaken werden er door een Raadslid ook al vragen gesteld rond de activiteiten van OASE, ook omtrent te tarieven zn het oneigenlijk gebruik van de OASE, OCMW Voorzitter Rudy Nivelle is blijkbaar wel op de hoogte. 

In elke geval heeft de auteur van dit artikel afgezien van de gratis maaltijd immers, met twee personen ben je voor consumpties al snel 10,- tot 12,- euro kwijt en voor dat geld maak je thuis een goedkopere maaltijd klaar, inclusief drank. We vernemen dat omtrent de activiteiten van De Oase, dat in feite in Bilzen is gevestigd, al meer vragen werden gesteld, voorstellen gedaan, maar de Lanakense politici doen er niets mee, waar zitten de sociaal voelende raadsleden in Lanaken? 

Artikel n° : 4.352
Geplaatst : 18:27 23/12/2011
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
jvds

Laatste update ( 25 december 2011 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.