Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926420





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Lanaken : Wordt de ezel voor de kerststal gekozen uit de Lanakense raadsleden?_Update1
23 december 2011
Geanimeerde gemeenteraad met welles nietes spelletjes over onduidelijke financiën.

Bezoekers website Morsum Magnificat : 1.479.900
Lanaken 23 december 2011.

Gisterenavond was het weer gemeenteraad in Lanaken, wij noemen het "toneelraad". Buitenstaanders die van belangrijke details -politieke spelletjes en intriges -of erger-, verstoken blijven, kunnen aan de  onderwerpen en reacties vaak geen touw vastknopen. Guido Willen die tot 31 december nog burgemeester is, mocht gisteren al de eed als Schepen afleggen, Willen -Open Vld- is tot 31 december 2011 tezelfdertijd Schepen en burgemeester. Aankomend kersvers burgemeester Marino Keulen kon de eed van zijn partijgenoot en huidig burgemeester niet afnemen omdat hij pas op 1 januari 2012 officieel burgemeester wordt,  daarom werd die taak toebedeeld aan het oudste Raadslid en dat bleek de ex burgemeester Van Gronsveld te zijn. In welke hoedanigheid Marino Keulen gisteren de gemeenteraad leidde is niet erg duidelijk, "ik vervang hier vanavond de burgemeester" zei Marino Keulen tussen neus en lippen.


Marino Keulen en echtgenote tijdens de eedaflegging op 15 december 2011 bij de Limburgse Gouverneur Herman Reynders waar Guido Willen de grote afwezige was, alleen Sofie Martens en Schepen Tollenaere waren er. Hapjes en Champagne moeten er altijd zijn, ook dát mag de overheid in het kader van de besparingen stilaan afschaffen. Wat ons betreft mogen ze, net als vele andere werknemers, hun boterhammen zelf meebrengen. 

Een en al onduidelijkheid.
Tijdens de eedaflegging op 15 december liet de Gouverneur zich tijdens zijn speech ontvallen dat Guido Willen de schepen van Financiën zou worden, de Gouverneur had dat in de gazet van Limburg gelezen, Marino Keulen corrigeerde de Gouverneur en zei dat Guido Willen geen schepen van Financiën zou worden maar van Ruimtelijke Ordening, maar tijdens de gemeenteraad van gisteren bleek dat daar nog een resem bevoegdheden bijkomen, misschien creëert Lanaken binnenkort nog een ambt van "schepen van de elastieke mandaten", aangepast à la tête du cliënt? Gewezen burgemeester Willen krijgt de mandaten van Schepen van Ruimtelijke Ordening, Wonen, Industrie, Ecologie, Speciale projecten zoals het sportcomplex, de Paters, Spartacus, Volgens de oppositie -CD&V- is, als gevolg van de onduidelijke stoelendans, Roland Baldewijns -SP.a- nu in feite de plaatsvervangende burgemeester, sluwe vos Marino Keulen diende dat met omfloerst bochtenwerk, te beamen.

Burgemeester voor zes jaar?
Nico Houben -Vlaams Belang- verwijst naar een drietal jaren geleden, dat Guido Willen met de vuist op slafel sloeg met de woorden "ik ben burgemeester voor zes jaar en blijf burgemeester voor zes jaar", Marino Keulen noemde de uitspraak van Nico Houben "spelen met de waarheid" en Marino kan het weten uit het Parlement wat schijnbaar "Parler et Mentir" betekent. De politiek doet immers niets anders dan uit eigen belang de bevolking permanent te beliegen en te bedreigen.

Ontslag burgemeester.
Met het eerste agendapunt werd het MB houdende de ontslagregeling van Guido Willen, als burgemeester van Lanaken met ingang van 1 januari 2012 bekend gemaakt, tezelfdertijd werd eveneens het MB met de  benoeming van Marino Keulen als burgemeester afgehandeld, het werd een formaliteit. Zowel het Vlaams Belang als CD&V en N-VA hebben hun oppositiepijlen op Willen afgeschoten, Willen blies destijds hoog van de  toren dat hij zijn volledige legislatuur als burgemeester zou waarnemen. CD&V en N-VA  zeggen het met een kwinkslag "Willen wil na zijn  burgemeesterschap nog één jaar een schepenambt als 6e schepen van Lanaken waarnemen" wist Freddy Stouten.

NVDR.
Wat deze redactie zeer eigenaardig vindt is dat Guido Willen bij de eedaflegging van Marino Keulen op 15 december 2011 bij Gouverneur Herman Reynders, de grote afwezige was, van de gemeente waren alleen Sofie Martens en Patrick Tollenaere aanwezig. Willen gaf een korte toelichting waarom hij als burgemeester ontslag heeft genomen, "niet om over te stappen naar de N-VA" zoals er wordt gezegd, Willen zegt dat zijn politieke toekomst erg onduidelijk is. Het korte betoog van Willen kunnen we, zoals we dat van een politicus gewend zijn, in twee  woorden samenvatten: "bla, bla" 

De mandaten van schepen Guido Willen.
Guido Willen wordt schepen van Ruimtelijke Ordening, Wonen, Industrie, Economie en Speciale projecten zoals het sportcomplex, de Paters en het Spartacus project. Andre Bervaes blijft schepen van financiën en begroting,  toerisme, erfgoed en bibliotheek. Sofie Martens krijgt er Cultuur bij. Bij afwezigheid van Marino Keulen zal Guido Willen als vervanger optreden.
Volgens Vera Jans -CD&V- is de stoelendans een moeilijk verhaal en werden de raadsleden niet op de hoogte gesteld van de nieuwe functies, Marino Keulen vindt de tussenkomst van Vera Jans beeldtaal en weerlegt dat zonder moeite, er is begin december in een schepencollege een schepenverdeling geweest en daarbij werden de portefeuille verdeling en de titularissen, met naam en toenaam genoemd en toegewezen wat kadert in de openheid van bestuur, het was de bedoeling om alles per 1 januari te communiceren. Raadsleden die de zaak een beetje hadden willen opvolgen hadden twee weken geleden al kunnen weten hoe de vork aan de steel zit, maar alles heeft zijn tijd nodig, stelde Marino Keulen. Op die wijze gaat het er in zo'n gemeenteraad permanent aan toe, welles, nietes spelletjes waarin een kat haar eigen jongen niet kan terugvinden.

Budgetten, meerjarenplannen, jaarrekening.
Schepen van Financiën, Andre Bervaes, legt uit dat het twee jaar geleden is dat er een begroting werd opgemaakt, Lanaken heeft in 2010 in gewone dienst een batig saldo van 966.538 euro, na nog wat gesleutel en
overboekingen kunnen we met een positief resultaat van 2.840.000 euro afsluiten, het reservefonds bedraagt 12,4 mio €. Maar heel rooskleuring is het toch allemaal niet, zo zijn de personeelsuitgaven in 2010 maar eventjes met 490.000 euro gestegen. Vergeleken met 2009 daalden de ontvangsten met 0,6% -200.000 euro-, ook de verkoop van de kabel- tv netten van de zuivere intercommunales zorgde dit jaar voor een flinke minderinkomst -229.000 euro-. Wanneer de resultaten t.o.v. de begroting worden uiteengezet, krijgt men een totaal ander resultaat, de ontvangsten stijgen licht en dat is ook zo met de uitgaven die licht dalen. Schepen Bervaes gaat met het cijferwerk nog een poosje door. Voor de schepen Bervaes is het een goede rekening. 

Jaarrekening.
De eerste die mag reageren is raadslid Sylvain Palmans die beweert dat er, hoe dan ook, een globaal tekort is van 9.027.000 mio euro een schuld die wordt doorgeschoven naar de volgende jaren stelt Palmans
-CD&V- in zijn eerste reactie, er werd in de buitengewone dienst slechts 62% van de voorziene werken die men had willen doen, gerealiseerd. Schepen Bervaes probeert over de realisatie van werken een uitleg te geven zoals dat vertragingen kunnen te wijten zijn aan nog niet afgeleverde vergunningen, technische problemen, indien een project binnen het jaar niet kan gerealiseerd worden dan is er de mogelijkheid om andere projecten te doen, dat is in het verleden nooit anders geweest. Bervaes zegt zich tijdens de gemeenteraad niet moe te zullen maken om aan raadslid Palmans het mechanisme van de wisselwerking tussen leningen en reservefonds uit te leggen, iets wat zich het volgende jaar weer recht trekt, dat is in de commissies allemaal uitgelegd. De oppositie stemt tegen de goedkeuring van de jaarrekening.

                           " maar het enigste wat mij misschien nog wel zal
                          lukken is de ezel en als ik die niet vindt, kom ik naar u

Dwangbuisbegroting van het OCMW.
Voorzitter Rudy Nivelle gaf in een sneltreinvaart een overzicht van de budgetten en betoelaging voor het OCMW, het feit dat de Vlaamse Overheid geen subsidies geeft voor de kinderopvang, doet de plannen om
bijkomende kinderopvang te voorzien in het water vallen. Het OCMW wil voor de verbetering van de woonkwaliteit ook samenwerken met het SVK -Sociaal Verhuur Kantoor- dat woningen huurt en opknapt ten bate van behoeftige gezinnen. Er is ook een samenwerking met de vrijwilligers van de Minder Mobielen Centrale die ervoor zorgen dat zieken, bejaarden, gehandicapten en mensen met een beperkt inkomen, zich kunnen verplaatsen naar de dokter en de apotheker, de MMC krijgt dan ook een nieuwe auto ter beschikking. De samenwerking met De Oase wordt door de OCMW Voorzitter Rudy Nivelle -Open Vld- als een dubbel succes bestempeld, jonge mensen komen er om te eten en de georganiseerde activiteiten -vandaag hebben wij in Neerharen voor de kerstmaaltijd geen "jonge", maar wel veel "oudere 65+" gezien, red-. Het OCMW van Lanaken krijgt van de gemeente een betoelaging van 2.496.637 voor de exploitatie en 34.500 euro voor investeringen. Piet Van Berkel -N-VA- merkt op dat er voor het zorgcentrum wel 48.900 € werd gestort en een overeenkomst werd gemaakt, maar dat daar verder niets mee wordt gedaan dus ziet Piet Van Berkel heel weinig dynamiek in de meerjarenbegroting en noemt de begroting van het OCMW een dwangbuisbegroting. CD&V en N-VA stemden dan ook tegen. Oppositiepartij Vlaams Belang -Leo Joosten- heeft haar bedenkingen over het gebruik van het restaurant De OASE, het is werkelijk een restaurant geworden en er worden regelmatig feestjes georganiseerd, ook door verenigingen buiten Lanaken en het kan niet de bedoeling zijn dat dit het hoofddoel wordt van deze eetgelegenheid, het Vlaams Belang keurt de betoelaging goed.

Begroting 2012.
In de gewone dienst zijn er 31,2 mio inkomsten en 31,6 mio uitgaven geweest, er is bijgevolg een negatief resultaat van meer dan vierhonderdduizend euro, mits het positieve resultaat van 1,9 mio euro van de vorige
dienstjaren kan er 1.480.000 euro overgedragen worden, het resultaat in de gewone dienst wordt 2.661 euro, misschien inderdaad niet schitterend, ook hier wordt weer verwezen naar het verontrustend feit van de sterk verhoogde personeelsuitgaven die jaar na jaar toenemen en nu vijfhonderdduizend euro bedragen. Schepen Andre Bervaes goochelt nog wat met cijfers en is ervan overtuigd dat deze begroting een stevige basis vormt om de volgende jaren verder te zetten. We hadden beloofd om de bevolking een miljoen belastingen terug te geven, maar het zijn er nu drie miljoen geworden.

               " Iemand van CVP-signatuur heeft mij de burgemeestersjerp
                
en enkele miljoenen aangeboden om samen met de CVP
                 scheep te gaan en de huidige coalitie van VLD en Inzet
                 op de helling te zetten ... "

Schijnbegroting als op de foor.
Raadslid Geurts merkt op dat de Open Vld met een batig saldo van de vorige CD&V legislatuur met een zeg maar spaarpotje van 9,2 mio is kunnen starten en het bestuur van deze legislatuur daarvan gretig gebruikt
heeft gemaakt. Burgemeester Willen -Open Vld- stelt met cijferwerk en het tonen van een grafiek dan weer het tegendeel, Willen beweert dat het spaarpotje geen 9,2 mio was, maar 6 mio en dat deze ploeg, zelfs in 2010, dat bedrag zal overhouden. Alweer een welles, nietes spelletje dat door buitenstaanders niet te volgen is. Als Sylvain Palmans opnieuw leest uit de documenten die het raadslid letterlijk citeert en de begroting omschrijft als een schijnbegroting en eentje zoals op de foor, dan staat het voor hem vast dat de rekening 2011 met een tekort van 17,1 mio euro afsluit, als gij iets budgetteert dan moet ge dat ook opnemen en in dat geval had Lanaken 23 mio moeten lenen. 

Kindje Jezus en de ezel.
Schepen Bervaes zegt dat Sylvain Palmans in herhaling valt en altijd terug komt op de niet opgenomen gebudgetteerde bedragen waarover hij geen uitleg meer zal geven, maar hij verwijst naar de investeringen die
tussen 2001 en 2004 door Lanaken werden uitgevoerd en 21 mio euro bedroegen. In de periode van 2007 - 2010 was dat 35 mio euro, dat is 14 mio meer dan tijdens de vorige -CD&V- legislatuur repliceert Bervaes, maar Sylvain Palmans beweert daarvan niets terug te vinden. Schepen Bervaes bijt van zich af met het opsommen van een resem beleidsmaatregelen en belooft aan raadslid Sylvain Palmans dat zondag, met Kerstmis, misschien het echte kindje Jezus in de kribbe zal liggen, maar dat zal denkelijk niet lukken, " maar het enigste wat mij misschien nog wel zal lukken is de ezel en als ik die niet vindt, kom ik naar u ", sneerde de schepen van financiën richting Sylvain Palmans waarop de ganse gemeenteraad en het publiek in lachten uitbarstte.

NVDR.
Andre Bervaes zit niet verlegen om een straffe uitspraak, in 1994 zei Bervaes aan de verzamelde pers  " Iemand van CVP-signatuur heeft mij de burgemeestersjerp en enkele miljoenen aangeboden om samen met de
CVP scheep te gaan en de huidige coalitie van VLD en Inzet op de helling te zetten ", einde citaat.

Artikel n° : 4.351
Geplaatst : 8:44 23/12/2011

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck ©

Laatste update ( 24 december 2011 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.