Minister Schauvliege licht Optimalisatieprogramma 2013-2017 toe.
Bezoekers website Morsum Magnificat : 1.474.200 Lanaken / Brussel 21 december 2011 De voorstellen van Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege om 200 mio te investeren in waterzuiveringinfrastructuur werd door de Vlaamse Regering onder het "Optimalisatieprogramma 2013-2017" goedgekeurd, dit betekent dat de aanleg van bovengemeentelijke zuiveringsinfrastructuur er komt.
Resem projecten. Voor 2013 gaat het om een bedrag van 200 miljoen euro, daarvan gaat 100 miljoen naar nieuwe projecten voor de gewestelijke infrastructuur en 100 miljoen naar de overname van gemeentelijke projecten, het betreft in totaal 166 projecten. Aquafin. Dit Optimalisatieprogramma 2013-2017 wordt door Aquafin in opdracht van het Vlaams Gewest uitgevoerd en de projecten nemen het door de gemeenten ingezamelde afvalwater op en transporteren dit naar een zuiveringsinstallatie, daar wordt het vervuilde water conform de opgelegde normen, gezuiverd. Aquafin zorgt ook voor de instandhouding en de optimalisatie van het collectorennetwerk. Centraal gebied. Bij de opmaak van het OP -Optimaliseringprogramma- 2013-2017 werd eerst aandacht geschonken aan de projecten die voorgesteld worden voor het programmajaar 2013. In het centraal gebied werden, conform de afbakening van de zoneringplannen, in de eerste plaats pure optimalisatieprojecten -sanering van overstorten, afkoppeling projecten, renovatie/uitbreiding van bestaande zuiveringsinstallaties- in aanmerking genomen voor realisatie van het programmajaar 2013.
Vlaams minister Schauvliege: “We blijven hard investeren in waterzuivering. Eigen gemeentelijke middelen. In het buitengebied lag de nadruk, rekening houdend met de zoneringaanpak, veeleer op het saneren van vuilvracht. Hier werd prioriteit gegeven aan die projecten waar ook de betrokken gemeenten bereid zijn gelijktijdig mee te investeren in de sanering van het volledige gebied en dit telkens op basis van het principe van optimale afkoppeling. Gemeenten kunnen daarvoor een beroep doen op hun eigen middelen zegt het persbericht : jaarlijks innen zij via de gemeentelijke saneringsbijdrage 250 miljoen euro. Bovendien kunnen ze rekenen op subsidies van de minister van Leefmilieu. Sinds enkele jaren werd het vastleggingkrediet voor deze subsidies van ongeveer 65 miljoen euro opgetrokken naar 92 miljoen euro in 2008 en de jongste 3 jaren zelfs naar 110 miljoen euro. De minister wil verder investeren in waterzuivering en dit zowel voor gemeenten als voor het gewest, dit is nodig, willen we de kwaliteit van ons oppervlaktewater verder verbeteren zegt de minister. NVDR. Of de gemeenten de gelden die ze innen ook voor waterzuivering dan wel voor iets anders gaan gebruiken, is zeer de vraag. Bron : Kabinet Schauvliege. Artikel n° : 4.346 Geplaatst : 12:03 21/12/2011 Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel. Erik Verbeeck © |