Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926421





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Stappersven op Kalmthoutse Heide door minister Schauvliege erkent als natuurgebied.
20 december 2011
Natuurreservaat Grenspark De Zoom - Kalmthoutse Heide met 362 ha. uitgebreid.

Bezoekers website Morsum Magnificat : 1.471.500
Brussel / Lanaken 20 december 2011.

Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege keurde officieel het beheerplan van het Stappersven goed. Door de erkenning van het Stappersven als natuurreservaat breidt de oppervlakte van het huidige Grenspark De Zoom - Kalmthoutse Heide met 362 hectare uit. In 2011 kreeg Vlaanderen er 773 ha erkend natuurreservaat bij.  

Tot eind 2009 afgesloten.
Eind 2009 kreeg Natuurpunt de kans om het Stappersven, tot dan toe afgesloten voor het publiek, aan te kopen met de financiële steun van de Vlaamse Overheid. Het waardevolle natuurgebied van 362 ha maakt deel uit van ongeveer 600 ha natuur- en bosgebied op Vlaams grondgebied. Het omvat behalve het bekende Stappersven ook de bossen van Boterbergen, de Nolse Duinen en het moerasgebied De Nol in Essen.

Ruimte voor vernieuwde openstelling.
Nu minister Schauvliege het beheerplan goedgekeurd heeft, kan het Stappersven verder ontwikkelen. Zeker de landduinen met potenties voor herstel van stuifzanden, de natte heide met veenslenken en de vennen zijn van Europees belang. De erkenning maakt ook middelen vrij zodat Natuurpunt samen met het Grenspark kan werken aan een vernieuwde openstelling via zachte wandelpaden langs de Stapper, het grootste ven van de Kalmthoutse Heide, en een uitkijkplatform over het Stappersven. Bij de brand in mei werd 40 ha van het Stappersven verwoest.

Uitbreiding leefgebied zeldzame diersoorten.
Door landduinen, droge en vochtige heide, vennen en bossen te herstellen, breidt het leefgebied van zeldzame soorten zoals de gladde slang, de nachtzwaluw en de boomleeuwerik sterk uit. Een boomrijke heide zorgt voor meer structuur en vormt een leefgebied voor tal van insecten en de zwarte specht. Die habitats en diersoorten zijn van uitzonderlijk belang binnen het NATURA 2000-netwerk.

Dit jaar 773ha. erkend natuurreservaat.
Het Stappersven is niet het enige gebied dat in 2011 door Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege werd erkend. In totaal kreeg dit jaar 773 ha de status van erkend natuurreservaat. “Dit is een signaal dat de Vlaamse Overheid investeert in het beschermen van onze natuur en in een groen Vlaanderen voor nu en later”, zegt minister Schauvliege.

Bron : Kabinet Vlaams minister Joke Schauvliege

Artikel n° : 4.344
Geplaatst : 17:22 20/12/2011
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
jvds

Laatste update ( 20 december 2011 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.