Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926421





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Minimale prestatieregeling noodzakelijk bij stakingen, zegt LDD.
20 december 2011
Staken is een recht dat moet blijven, maar niet te pas en te onpas.

Bezoekers website Morsum Magnificat : 1.471.100
Brussel / Lanaken 20 december 2011.

Zoals bekend roepen de syndicale organisaties op tot een algemene staking op donderdag 21 december bij de openbare diensten. Naar aanleiding daarvan pleit Vlaams Volksvertegenwoordiger en LDD-fractievoorzitter Lode Vereeck ervoor dat het federaal parlement op korte termijn een wetgevend initiatief neemt om een gewaarborgde minimale dienstverlening bij stakingen in de openbare sector mogelijk te maken.

Te pas en te onpas. 
De voor donderdag aangekondigde staking is spijtig genoeg geen uitzondering. Vastgesteld wordt dat de overheidsbedrijven te vanzelfsprekend naar het stakingswapen grijpen. Dit ultiem syndicaal middel zou immers pas mogen worden ingezet als de situatie muurvast zit en zeker niet bij een beginnend sociaal conflict, waarbij de overlegmogelijkheden niet zijn uitgeput. Ook volgens Lode Vereeck is staken een recht en zo moet dat ook blijven maar dat recht betekent niet dat er te pas en te onpas naar dit ultieme middel gegrepen moet worden. Aangezien de uitzondering stilaan regel wordt, heeft de wetgevende macht, zeker in deze barre economische tijden, de dwingende plicht om een minimale dienstverlening bij stakingen te garanderen. Indien de vakbonden geen verantwoordelijkheid opnemen, rest er niets anders dan dat de wetgevende macht dat in hun plaats doet, dixit Lode Vereeck.

Onnodige imago beschadiging.
Deze staking zal opnieuw duizenden burgers en bedrijven treffen die niets te maken hebben met dit sociaal conflict en bovendien beschadigt het onnodig ons imago bij potentiële investeerders. De overheid belast de burgers reeds zeer zwaar en dus heeft de burger recht om van diezelfde overheid, zelfs bij stakingen, een minimale dienstverlening te eisen. Gezien de frequentie van de stakingen, de onevenredige schade die aan de economie wordt toegebracht in crisistijden, vind Vereeck het niet meer dan gerechtvaardigd om ook bij stakingen een minimale dienstverlening op te leggen. In vele van onze buurlanden, in casu Duitsland, Spanje, Italië, Portugal, Groot-Brittannië en Frankrijk bestaat een dergelijke minimumdienstverlening reeds lang en het wordt hoog tijd dat er ook in België klare wijn wordt geschonken, immers, niemand is er bij gebaat dat onze welvaart en ons welzijn op het spel worden gezet, zo merkt Lode Vereeck op.

Bron : LDD
Bewerking : jvds

Artikel n° : 4.343
Geplaatst : 12:09 20/12/2011
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel


© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.