Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16938139





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Karel De Gucht gaat in tegen Europees recht.
09 december 2011
Voorzitter Europese Commissie moet De Gucht tot de orde roepen.

Bezoekers website Morsum Magnificat : 1.447.100
Brussel / Lanaken 09 december 2011.

Gaat Karel De Gucht, met zijn weigering om de Bijzondere Belastinginspectie -BBI- inzage te geven in zijn bankrekeningen, in tegen het Europees recht? 

Volgens Europees Parlementslid Derk Jan Eppink -LDD-, vicevoorzitter van de Europese Conservatieven en Hervormers, wél en daarom heeft hij de voorzitter van de Europese Commissie, Josè Manuel Barosso, schriftelijke vragen gesteld over de kwestie en hem tevens aangemaand De Gucht tot de orde te roepen.

Wet mee goedgekeurd door Open VLD.
Voor Eppink is het onbegrijpelijk dat een Europees Commissaris zich verzet tegen de omzetting van Europees recht in de wetten van lidstaten zeker omdat De Europese Unie een bron is van wetgeving maar kennelijk gelden die wetten voor iedereen, maar niet voor De Gucht. De BBI wil inzage in de bankrekeningen van De Gucht op basis van de Wet houdende diverse bepalingen van 14 april 2011, die mede werd goedgekeurd door Open VLD. De BBI is daartoe gerechtigd op basis van afdeling 4 van die wet die gaat over de onderzoeksmiddelen van de administratie om belastingontduiking op te sporen.

Transparantie verplicht.
Bovendien, zegt Eppink, zijn Europese Commissarissen verplicht tot transparantie waaraan De Gucht zich duidelijk probeert te onttrekken en, nu hij zo vasthoudt aan het bankgeheim, moet men zich toch vragen beginnen te stellen of zijn verklaring van financiële belangen van 28 maart 2011 nog wel klopt. Eppink wil dat Barosso dat onderzoekt. Bovendien is de Belgische wet een omzetting van de Europese spaarrichtlijn van 3 juni 2003 die tot doel heeft burgers uit een land met een rekening in het buitenland te onderwerpen aan 'effectieve belasting in overeenstemming met de wetten uit het land van herkomst'. Daarom mag de BBI, weliswaar onder voorwaarden ter bescherming van de privacy, het bankgeheim opheffen.

Overgangsperiode afgelopen.
Na jarenlange onderhandelingen door twee Europees Commissarissen voor Interne Markt, Mario Monti en Frits Bolkestein, werd de Europese spaarrichtlijn in 2003 aangenomen en voor België gold, net zoals voor Luxemburg, voor de opheffing van het bankgeheim, een overgangsperiode die op 1 juli 2011 is afgelopen. Eppink vindt het dan ook zeer bedenkelijk dat een Europees Commissaris deze richtlijn, waar jarenlang over is onderhandeld, aan zijn laars lapt en zich vastklampt aan het bankgeheim. Voor Eppink een Commissaris onwaardig.

Bron : LDD
Bewerking : jvds

Artikel n° : 4.320
Geplaatst : 11:31 9/12/2011
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel

Laatste update ( 09 december 2011 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.