Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16938141





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Minister Onkelinx blijft doof voor eigen laks beleid ziekenfondsen.
01 december 2011
Indringende vragen worden botweg doorgeschoven naar eventuele opvolger.

Bezoekers website Morsum Magnificat : 1.429.100
Brussel / Lanaken 01 december 2011.

Tijdens de Kamerzitting van vandaag stelde N-VA Kamerlid Manu Beuselinck enkele indringende vragen aan huidig minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Onkelinx over haar laks beleid m.b.t. de ziekenfondsen. Voor het antwoord werd de vraagsteller botweg doorverwezen naar haar eventuele opvolger.

Boni en mali.
Wat wil het geval? Sinds 1995  worden de ziekenfondsen geresponsabiliseerd met een systeem van boni en mali om buitensporige uitgaven in de ziekteverzekering te vermijden. Als die lager liggen dan wat werd gebudgetteerd, ontvangt dat ziekenfonds 25% van dat overschot.  Omgekeerd moet het ziekenfonds 25% van het tekort zelf dragen. Op zich een goed systeem.  In theorie dan toch.

Een cadeau dat kan tellen.
Volgens Beuselinck viel het de eerste tien jaar, van 1995 tot 2004, nog mee.  Alles samen moesten de ziekenfondsen 175.9 miljoen euro bijdragen.  Maar vanaf 2005 hebben de ziekenfondsen maar liefst 552.2 miljoen aan boni ontvangen, waarvan 310.2 miljoen sedert 2008.  In jaren van crisis is dat een cadeau dat kan tellen. In 2004 waren de ziekenfondsen de responsabilisering beu en heeft de minister een evaluatie van het systeem beloofd.  Die evaluatie is er nooit gekomen, de boni wel.  Uitgerekend in 2005 werd de groeinorm verhoogd naar 4,5 procent.  Voor ziekenfondsen was het hierdoor bijna niet meer mogelijk om het budget te overschrijden.


Laurette Onkelinx tijdens de opening van een Rusthuis -Eyckendael- in Riemst, Onkelinx is wel altijd vriendelijk, ook tegen deze redactie, dat kunnen we van veel politici niet zeggen, ze is wellicht -zoals alle politici- ook een wolf in een schapenvacht, maar ze is en blijft vriendelijk, zij "spreekt" met ons en Jo Vandeurzen "kijkt" naar ons.

Onbeperkte boni.
En het wordt nog erger. De mali zijn voor de ziekenfondsen beperkt tot amper 2 procent van het budget.  De boni zijn onbeperkt. De buffer die de ziekenfondsen hiermee hebben opgebouwd zonder dat ze daar enige inspanning moesten voor leveren, zorgt ervoor dat ze de komende 10 jaar geen mali hebben te vrezen.  Van responsabilisering van de ziekenfondsen dus geen sprake, en dat in tijden waarin iedereen moet besparen.

Doel ver voorbijgeschoten.
Een systeem dat dateert uit een periode waarin de groeinorm 1.5 procent was, heeft men dus gewoon laten doorwerken tot vandaag, met een groeinorm van 4.5 procent.  Men heeft het systeem nooit aangepast zodat het systeem z’n doel de voorbije zes jaar zo hard is voorbijgeschoten dat nu al vaststaat dat er voor de volgende 10 jaar van die responsabilisering niets in huis komt.
Volgens Onkelinx dus werk voor de volgende minister …

Bron : N-VA
Bewerking : jvds

Artikel n° : 4.300
Geplaatst : 19:26 1/12/2011
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel

Laatste update ( 02 december 2011 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.