Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926423





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Halle-Vilvoorde : Bijna zesenvijftig procent werkelozen is niet-Nederlandstalig.
24 november 2011
Weigering opleiding Nederlands betekent voortaan sanctie.

Bezoekers website Morsum Magnificat : 1.413.000
Brussel / Lanaken 24 november 2011.

Uit een antwoord van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters op een vraag van Vlaams N-VA volksvertegenwoordiger Mark Demesmaeker blijjkt dat eind september 2011, 55,7 procent van het aantal werklozen in Halle-Vilvoorde niet-Nederlandstalig was. In 2003 bedroeg dat aantal 47 procent. Vraagsteller Mark Demesmaeker stelt tegelijk vast dat het aantal deelnemers aan de gratis lessen Nederlands van de VDAB daarentegen niet stijgt en hij vindt het dan ook een goede zaak dat wie een taalopleiding Nederlands weigert, voortaan sneller gesanctioneerd zal worden.

Hemeltergend.
In de regio Halle-Vilvoorde staan veel vacatures open en bedrijven in de regio zijn wanhopig op zoek naar werkkrachten en het is volgens Mark Demesmaeker dan ook hemeltergend dat werkzoekenden niet eens de moeite doen om Nederlands te leren

Transmissies.
In 2010 waren er amper 12 transmissies van de VDAB naar de RVA na weigering om een opleiding Nederlands te volgen. Dit jaar zijn er tot op vandaag nog maar 4 transmissies. Een transmissie betekent dat de VDAB het dossier van de werkloze overmaakt aan de RVA, die op haar beurt sanctioneert. Tot voor kort was taal slechts één van de elementen bij de beoordeling bij transmissie maar daar komt verandering in. Sinds september 2011 wordt het weigeren van een taalopleiding beschouwd als het weigeren van beroepsgerichte opleiding. Het weigeren van een taalopleiding is nu op zich al voldoende voor transmissie. Minister Muyters wil daarmee anderstalige werklozen ertoe aanzetten om Nederlands te leren. Deze verstrenging kan er wellicht toe leiden dat de verfransing op de werkvloer wordt teruggedrongen.

94 procent in Drogenbos.
Demesmaeker vroeg ook de cijfers per gemeente van Halle-Vilvoorde op en het verbaast niet dat in de faciliteitengemeenten een overgrote meerderheid van de werklozen Frans- of anderstalig is. In Drogenbos is bijvoorbeeld 94 procent van de werklozen niet-Nederlandstalig. Maar ook vele andere gemeenten van Halle-Vilvoorde hadden in 2011 een opvallend aandeel niet-Nederlandstalige werklozen. Enkele voorbeelden:
Sint-Pieters-Leeuw ; 70,7 procent,
Zaventem ; 70,3 procent, 
Vilvoorde ; 64,6 procent,
Grimbergen ; 63 procent,
Beersel ; 59,8 procent,
Asse ; 58 procent,
Dilbeek ; 58,7 procent,
Machelen ; 66,4 procent,
Overijse ; 61 procent.

Taalhandicap.
De taalhandicap blijkt hier een doorslaggevende rol te spelen. Vele anderstalige werklozen kennen weinig of geen Nederlands en zijn vaak niet bereid om het te leren. Uit de meest recente cijfers -2011- van minister Muyters blijkt dat maar liefst 70 procent van de anderstalige werklozen in Halle-Vilvoorde slecht tot helemaal geen Nederlands kent.

Bron : N-VA

Artikel n° : 4.282
Geplaatst : 16:18 24/11/2011
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
jvds


© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.