Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926423





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Blackfields : Minister Schauvliege lanceert oprichting investeringsfonds_Update1
24 november 2011
OVAM en PMV Lanceren Saninvest voor sanering van vervuilde industrieterreinen.

Bezoekers website Morsum Magnificat : 1.412.700
Buggenhout / Lanaken 24 november 2011

---- Update 1 12:27 24/11/2011
De PMV en de OVAM gaan een analyse maken van de mogelijke structuren van Saninvest. De meest efficiënte en effectieve structuur wordt binnen zes maanden aan de Vlaamse Regering voorgesteld. Dit voorstel zal eerst getoetst worden aan een aantal blackfields die in aanmerking kunnen komen als pilootproject voor Saninvest. De Alvat-site in Buggenhout is daar een goed voorbeeld van. Voor de pilootprojecten geldt dat de herontwikkelingskost hoger geraamd wordt dan de verwachte mogelijke opbrengsten (niet marktconforme situatie) of dat de sites door de OVAM of andere overheden verworven zijn. Voor de uitvoering zal Saninvest maatwerk toepassen op alle sites en gebruik maken van PPS-formules waar dat aangewezen is. Saninvest zal bij haar projecten ook de ViA-doelstellingen inzake duurzaamheid en innovatie trachten te realiseren.


De minister onderschrijft het contract.

Vlaams minister Schauvliege:
“Het Bodemsaneringsdecreet en zijn opvolger, het Bodemdecreet -2006-, hebben al geleid tot de sanering van heel wat verontreinigde terreinen. Ik stel vast dat de verontreiniging soms groter is dan de marktwaarde waardoor sommige terreinen onaangeroerd blijven. Met Saninvest zetten we een structuur op die ook deze terreinen kan aanpakken 
---- einde update 1

Vandaag ondertekenen in Buggenhout, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij -OVAM- en de Participatie Maatschappij Vlaanderen -PMV-, in aanwezigheid van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege, een protocolovereenkomst voor de oprichting van het investeringsfonds Saninvest.

Sterk vervuilde terreinen.
In een persbericht zegt minister Schauvliege :
" ... Saninvest moet een snellere oplossing bieden voor de sanering en de herontwikkeling van zogenaamde 'blackfields', verlaten en vaak erg verontreinigde industrieterreinen. De ondertekening vindt plaats op de Alvat-site in Buggenhout, een verlaten industrieterrein en een voorbeeld van een blackfield".

Saninvest.
Het Bodemsaneringsdecreet en zijn opvolger, het Bodemdecreet, gaven al de aanzet tot de sanering van heel wat verontreinigde terreinen in Vlaanderen waarvan de sanering vaak jarenlang geblokkeerd zit omdat de verontreiniging groter is dan de marktwaarde. Daardoor worden zwaar vervuilde terreinen te weinig aangepakt. De oprichting van het investeringsfonds Saninvest moet daar verandering in brengen.

Bron : Kabinet Schauvliege

Artikel n° : 4.280
Geplaatst : 10:45 24/11/2011

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck © 

Laatste update ( 25 november 2011 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.