Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16928219





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Conformiteit van te veel aftakkingen laagspanning nog steeds zoek.
07 december 2006

Morsum Magnificat voert nieuw onderzoek en verwittigt de Procureur des Konings


Bezoekers website Morsum Magnificat : 171.350

Betekom / Herent 7 december 2006

Na enkele ongevallen, brand en elektrocuties stelde  Morsum Magnificat tussen 2000 en 2002 in meer dan 80 gemeenten een onderzoek in naar de staat van de laagspanningnetten van de stroomleveranciers ELECTRABEL ? PBE ? Interelectra en de West Vlaamse Energie Maatschappij.
Meer dan 2.500 rapporten toonden aan dat die netten een gevaar betekenen voor overspanning, kortsluiting, brand en elektrocutie.
Staatssecretaris voor Energie Olivier DELEUZE (Groen) schafte daardoor de volledige vrijstelling af die de stroomleveranciers tot dan genoten om hun eigen netten te controleren, de Staatssecretaris wijzigde artikel 271 van het AREI (KB 10.3.1981).

80 Jaar verloederd.
De algemene verloedering van 112.000 kilometer laagspanningsnet en ruim 4 miljoen aftakkingen naar abonnees was slechts mogelijk omdat de Algemene Directie Energie (Ministerie van Economische Zaken) de stroomleveranciers liet begaan en nooit controleerde, er is niet genoeg personeel en de weinigen die op die dienst wel hun job doen worden gedemotiveerd en zelfs de kop ingedrukt.

Algemene Directie Energie van kwaad naar erger.
Een jaar geleden werd de op rust gestelde Directeur Generaal Fernand Sonck vervangen door de ?nige kandidaat, de Franstalige van PS signatuur Marie-Pierre Fauconnier, vanaf toen is het met de Algemene Directie Energie alleen maar bergaf gegaan.
Fauconnier is afkomstig van Electrabel (Elia) en het is uitgerekend Electrabel die uit puur geldgewin de grootste overtreder is bij het aanleggen en onderhouden van ondermeer laagspanningsnetten.

Gooi er een plastic zak over.
Op 28 november zien we dat eigenaars aan de Mouthorensteenweg te Wolfsdonk een gevel renoveren, daarbij worden de voegen vlak naast de laagspanningsaftakking uitgeslepen en dat is levensgevaarlijk.
Wanneer we de vrouw des huizes op die gevaren wijzen, zegt ze spontaan ; ?Ik heb de compagnie gebeld en daar zeggen ze ? och madam, gooi er een plastic zak over?, ze komen gewoonweg niet? moppert de vrouw.
(zie artikel in Morsum Magnificat 132)

Nieuw onderzoek.
De acties die Morsum Magnificat in het verleden voerde en waarbij is vastgesteld dat de netten over het algemeen gevaarlijk en ondermaats zijn, had niet alleen als resultaat dat de stroomleveranciers niet meer volledig vrij zijn van controle, maar er werden ook een aantal herstellingen uitgevoerd, een druppel op een hete plaat, nogal wiedes als men zijn netten gedurende 80 jaar slecht opbouwt en niet of onvoldoende onderhoudswerken uitvoert.
Door de recente negatieve ervaringen met de Algemene Directie Energie, het systematisch vaststellen van gevaarlijke toestanden zoals te Herent, Wolfsdonk en elders, is Morsum Magnificat een nieuw onderzoek naar de conformiteit van de laagspanningsnetten en aftakkingen gestart.

IVERLEK / EANDIS Gewaarschuwd.
In een faxbericht van 6 december 2006 werd alvast het hoofd infrastructuur van het gewest Leuven (Gabri?l Ronsse) schriftelijk ge?nformeerd, maar vanaf 1 december 2006 zullen de rapporten naar het Parket van de heer Procureur des Konings worden gestuurd, elektriciteit is zeer gevaarlijk en niet conforme installaties zijn een gevaar voor personen en goederen, kortom crimineel.

Procureur des Konings.
In het kader van de rapporten die aan een openbaar officier of ambtenaar worden overgemaakt en waarbij een wanbedrijf of misdaad wordt gemeld, is deze, volgens art.29 (Wet van 23 en 30 maart 1999) verplicht daarvan dadelijk bericht te geven aan de procureur des Konings bij de rechtbank binnen wier rechtsgebied die misdaad of dat wanbedrijf is gepleegd of de verdachte zou kunnen worden gevonden en aan die magistraat al de  betreffende inlichtingen, processen- verbaal en akten te doen toekomen.

Laatste update ( 14 december 2006 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.