Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926423





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Nepagenten : Steeds meer mensen zijn er het slachtoffer van.
22 november 2011
Federale politie geeft enkele eenvoudige preventiemaatregelen.

Bezoekers website Morsum Magnificat : 1.409.400
Brussel / Lanaken 22 november 2011.

Stelden de politiediensten in 2010 in totaal 549 feiten vast waarbij mensen slachtoffer werden van nepagenten, waren er de eerste 6 maanden van 2011 al 262 slachtoffers. In heel 2009 waren dat er nog 286. Uiteraard volgt de Directie van de bestrijding van de criminaliteit tegen goederen van de federale politie, dit fenomeen nauwgezet op en wil, naast een hoge pakkans, aan de hand van enkele eenvoudige preventietips, het fenomeen indijken.

Werkwijze.
Feiten gepleegd door nepagenten verwijzen naar daders die zich met een list onrechtmatig uitgeven voor een politieman of arbeider van een water- of elektriciteitsmaatschappij. Op die manier kunnen de daders op een slinkse wijze een kompaan in een woning binnenlaten en zo een diefstal plegen. De nepagenten hebben het vooral op ouderen en/of alleenstaanden gemunt en kiezen meestal van
tevoren hun slachtoffer uit, bijvoorbeeld op de parking van een supermarkt terwijl deze hun
boodschappen doen of door het observeren van de woning. De daders stellen zich voor als politieman, tonen vluchtig een valse dienstkaart en verklaren dat zij op zoek zijn naar valse agenten of valse werknemers van de gas- of elektriciteitsmaatschappij -deze laatste hebben onder valse voorwendsels eveneens de woning betreden-. Op die manier kunnen ze het huis van hun slachtoffer betreden zonder geweld te moeten gebruiken.

Hoofdzakelijk Frans.
De verdachten praten hoofdzakelijk Frans -zonder accent of met Noord-Franse tongval-, zijn meestal in het blauw gekleed en hebben vaak een zendradiootje bij de hand. Bij meerdere feiten dit jaar werden er zelfs vrouwelijke verdachten opgemerkt. Hun buit bestaat vooral uit juwelen, goud, lederwaren, geld, waardepapieren, bankkaarten, collectiestukken kunstvoorwerpen en antiek. De daders gaan vaak op dezelfde manier te werk:
° De slachtoffers worden meestal uitgekozen door voorafgaandelijke observatie -bijv. op de parking van een grootwarenhuis of het observeren van de woning-.
° Twee mannen in burger of vals uniform bellen aan bij het slachtoffer;
° De daders misbruiken de hoedanigheid van politieagent, tonen een valse legitimatiekaart en zelfs een badge met "POLICE" op vermeld.
° De daders zeggen tegen de slachtoffers dat er bij hen ingebroken werd.
° Ze tonen voorwerpen die aan het slachtoffer toebehoren, maar die ze snel ongemerkt hebben gestolen bij het binnenkomen.
° Ze beweren dat ze een dievenbende hebben opgepakt.
° Ze vragen aan de slachtoffers of ze goud, juwelen, waardepapieren of geld in huis hebben en laten zich de plaats aanwijzen waar het ligt, zo kunnen de daders na een afleidingsmanoeuvre hun slag slaan.
°Soms slagen de daders er in ook de bankkaart van het slachtoffer te stelen, de pincode te bemachtigen om daarna geld te gaan afhalen.
Kenmerkend is dat de feiten zeer snel verlopen, en dat de slachtoffers zich laten overrompelen. Dit verklaart waarom Franstalige daders eveneens succes hebben op Nederlandstalig grondgebied.

Enkele voorbeelden.
° In Luik werden in oktober 2011 twee personen aangehouden voor feiten die ze pleegden tussen november 2010 en juni 2011. De daders deden zich voor als werknemers van een water- of elektriciteitsmaatschappij en volgden hun slachtoffers in de straat. Ze kwamen ook meerdere malen terug op dezelfde plaatsen, vaak bij mensen met dementie.
° In Schaarbeek werd in maart 2011 één persoon aangehouden. Deze man stelde zich voor als werknemer van een telefoonmaatschappij en werd even nadien gevolgd door 2 nepagenten. In totaal werd de man verdacht van het stelen van ruim 10.000 euro cash en 25.000 euro aan juwelen.
° In het Franse Lille werden in februari 2011 drie mannen opgepakt die op heterdaad betrapt werden tijdens een inbraak met geweld, waarbij ze zich als nepagent voordeden. Nadien werd één van hen herkend als dader van soortgelijke feiten in België. Voor één van de feiten in ons land werd een nadeel vastgesteld tussen de 75.000 en 125.000 euro bestaande uit hoofdzakelijk juwelen.

Preventietips.
° Het is eerst en vooral de bedoeling om te vermijden dat deze daders het huis van het slachtoffer kunnen betreden. Eenmaal dat de daders de woning binnen zijn, is het kwaad geschied. Wees dus voorzichtig wanneer er plots iemand onaangekondigd voor de deur staat. Tijd winnen is belangrijk om te kunnen nagaan of het een valse politieagent betreft. Een oplossing kan zijn een ketting op de deur te laten plaatsen wat het geviseerde slachtoffer de mogelijkheid geeft om op een relatief veilige manier
met de onaangekondigde bezoeker te praten en vragen te stellen.
° Vermeld niet op de deurbel dat u alleen woont -bijvoorbeeld "weduwe X"-.
° Staat een politieagent, iemand van een gas-, elektriciteits-, of andere maatschappij voor de deur? Vraag een dienstkaart. Aarzel niet deze dienstkaart onder de deur te laten schuiven. Heeft de persoon geen dienstkaart? Niet opendoen.
° Bewaar ook het nummer van de lokale politie -of familie of buren- naast de telefoon: in geval van twijfel kunnen zij poolshoogte komen nemen. Bel in geen geval naar het telefoonnummer dat de agent u geeft. Dit kan het nummer van een medeplichtige zijn.
° Zorg er ook voor dat er geen grote sommen geld of grote hoeveelheden juwelen in huis liggen.
° Er bestaan ook al draagbare alarmsystemen voor personen. Deze treden onmiddellijk en volledig automatisch in contact met de permanentie van een alarmcentrale. Zij weten onmiddellijk waar de oproep vandaan komt en wie eventueel gewaarschuwd moet worden: hulpverleners of in noodsituaties politie.

Deze en meer preventietips zijn terug te vinden op de website van de Algemene directie
Veiligheid en Preventie van de FOD Binnenlandse Zaken:
https://besafe.ibz.be/NL/Burgers/01_ik_en_mijn_gezin_moi_famille_et_moi/Pages/diefstal-met-list-vol-par-ruse.aspx

Bron : Federale Politie

Artikel n° : 4.277
Geplaatst : 15:37 22/11/2011
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
jvds
 

Laatste update ( 22 november 2011 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.