Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16937855





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Strijd tegen namaak en piraterij wordt opgevoerd.
07 november 2011
Boetes kunnen, afhankelijk van de producten, oplopen tot 550.000 euro

Bezoekers website Morsum Magnificat : 1.375.000
Brussel / Lanaken 07 november 2011.

Omdat vandaag in het Staatsblad een KB verscheen, hebben douane en Economische Inspectie vanaf heden de bevoegdheid om in kleinere namaakdossiers, zelf minnelijke schikkingen voor te stellen. Door de publicatie van dit KB kunnen de parketten zich bovendien meer toeleggen op de zwaardere dossiers. Wetend dat door de overbelasting van de parketten vandaag ‘de kleine namaak’ nauwelijks wordt vervolgd zal het KB de strijd tegen de namaak in een hogere versnelling brengen, aldus de auteurs van het KB,  minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen Vincent van Quickenborne en staatssecretaris voor de Coördinatie van de fraudebestrijding Carl Devlies. Ook zal in de toekomst een werkgroep de acties van politie, douane en Economische Inspectie op het terrein coördineren.

Internationale draaischijf.
De douane nam, vaak in samenwerking met andere diensten, vorig jaar 1.776.854 stuks namaak in beslag. De Economische Inspectie legde in afzonderlijke acties nog beslag op 179.194 namaakgoederen, vooral
kledij, juwelen en DVD’s & CD’s , met een straatwaarde van ongeveer 4 miljoen euro. Deze aantallen zijn slechts het topje van de ijsberg want België is, door zijn centrale ligging en zijn logistieke rol binnen de Europese Unie, een internationale draaischijf van de handel in namaak. De OESO schat de omzet van de internationale handel in namaakproducten op zo’n 180 miljard euro in 2009 en dat bedrag houdt dan nog geen rekening met namaak en piraterij via het internet zoals het illegaal downloaden van software, muziek, film en andere data.

Lucratiever dan drugs.
De handel in namaak is volgens experts lucratiever dan de handel in drugs, terwijl de pakkans lager ligt dus hoeft het niet te verwonderen dat namaak het actieterrein is geworden van grote criminele netwerken.
Uiteraard blijft het bestrijden van die grote criminele netwerken de exclusieve taak van politie en Justitie maar door de kleinere namaakdossiers voortaan administratief af te handelen, wordt bij het gerecht capaciteit vrijgemaakt om zich in de grotere dossiers vast te bijten en tegelijk worden ook de kleinere overtredingen effectief bestraft. We slaan dus twee vliegen in één klap zegt staatssecretaris voor de Coördinatie van de fraudebestrijding Carl Devlies.

Nieuw elan.
Volgens minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne zal het uitzicht op een effectieve bestraffing de strijd tegen de namaak een nieuw elan geven en bovendien werkt de straffeloosheid
voor kleinere gevallen van namaak, die vandaag door de parketten door overbelasting vaak worden geseponeerd, demotiverend voor de controlediensten.

Van 50 tot 50.000 euro boete.
Het bedrag van de minnelijke schikkingen die douane en Economische Inspectie kunnen vorderen, varieert van 50 tot 550.000 euro, naargelang de ernst van de gepleegde inbreuken. Criteria die het bedrag van de
minnelijke schikking bepalen zijn ondermeer het omzetcijfer van de onderneming waar de namaakgoederen worden aangetroffen, de hoeveelheid aangetroffen namaak en het gevaar dat de goederen inhouden voor de consument. Zo vormen namaakbatterijen en nepgeneesmiddelen onmiskenbaar een gevaar voor de consument en de volksgezondheid. Het bedrag van een minnelijke schikking zal hier dan ook hoger liggen dan voor pakweg namaakhorloges.

Gecoördineerde fraudebestrijding.
De strijd tegen namaak is een schoolvoorbeeld van gecoördineerde fraudebestrijding omdat bij die strijd zowel de douane en de Economische Inspectie als justitie en politie zijn betrokken. Bij de strijd tegen de
namaakgeneesmiddelen zijn bovendien ook nog het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten -FAGG- en het RIZIV betrokken. Komt de voedselveiligheid in het gedrang dan is ook het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid -FAVV- betrokken partij.

Uniforme aanpak.
Om het effect van het nieuwe KB te maximaliseren, zal een werkgroep de acties van alle betrokken diensten op het terrein coördineren. Hoewel het doel van de werkgroep dus in de eerste plaats is tot meer en beter
gecoördineerde acties te komen, reikt de ambitie verder. Het uiteindelijke doel is te komen tot een uniforme aanpak van de namaakproblematiek door alle betrokken diensten in alle gerechtelijke arrondissementen.

Bron : Quickonomie
Bewerking : jvds.

Artikel n° : 4.251
Geplaatst : 16:56 7/11/2011
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel


© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.