N-VA zou de Groenen meer in beeld moeten brengen.
Bezoekers website Morsum Magnificat : 1.356.800 Brussel / Lanaken 30 oktober 2011.
N-VA Interpelleert ministers Van Den Bossche en Schauvliege. Over het ontstaan van de verplichting om alternatieve energie uit zonnepanelen te putten, gaan we niet veel woorden meer vuil maken, dat moet men de Groenen aanrekenen. We herhalen wel dat, om een siliciumkristal om te zetten tot energiebron, zoals ze in zonnepanelen werden gebruikt, drie keer tot duizend vijfhonderd graden dient verwarmd te worden. Daarmee rekening houdend is de energie, nodig om een zonnepaneel te maken, al grotendeels opgeslorpt van de energie dat het kan leveren, daarover werd maar heel weinig naar buiten gebracht. Onzin. Dat de investering in zonnepanelen een grove vergissing was, is inmiddels hopelijk voor iedereen duidelijk geworden, ondertussen staan de "Zonnefarms" in Spanje te koop, gaan de bedrijven die zonnepanelen plaatsen over kop, maar de verbruiker van elektriciteit heeft ondertussen de rekening wel betaald en met de decentrale energieproductie in het verschiet, zal die rekening nóg hoger worden, maar daarmee is het nog niet gedaan. Nu heeft Vlaams parlementslid Liesbeth Homans van N-VA, één van de bezielers van het Vlaams Energiebedrijf, aan de ministers Schauvliege en Freya Van Den Bossche vragen gesteld over de afgedankte zonnepanelen die in de containerparken bij het grof huisvuil terecht komen.
Liesbeth Homans -foto- aan Freya : ".. het Vlamab, het uitvoeringsbesluit van het Materialendecreet, legt een uitgebreide producentenverantwoordelijkheid op voor 13 afvalstromen, waaronder ook voor afgedankte zonnepanelen. De invoering van een aanvaardingsplicht vanaf 1 januari 2012 moet de inzameling van alle afgedankte foto-voltaïsche zonnepanelen in de hand werken. De aanvaardingsplicht wordt op haar beurt ingevuld door de opmaak van een milieubeleidsovereenkomst of een individueel afvalpreventie en –beheersplan.
Freya Van Den Bossche -foto- : " ... Aangezien foto-voltaïsche zonnepanelen een verwachte levensduur hebben van ca. 25 jaar, en begin jaren ’90 de eerste foto-voltaïsche zonnepanelen op de markt kwamen, zullen er tussen dit en 10 jaar een toenemend aantal zonnepanelen worden afgedankt. Op Europees niveau zijn er wel cijfers beschikbaar. In een Duitse studie uit 2007 werd een prognose gemaakt van de hoeveelheid foto-voltaïsch afval die de komende jaren zal vrijkomen binnen Europa, rekening houdend met een jaarlijkse groei van 17% van de markt in foto-voltaïsche zonnepanelen. In 2012 worden er voor Europa 9364 ton afgedankte zonnepanelen verwacht. Dit aantal zou geleidelijk aan toenemen tot 35397 ton in 2020 .... " Wie gaat dat betalen? De oude zonnepanelen vallen evenmin onder de regels voor de Afgedankte Elektrische en Elektronisch Afval, de-p-Overheid, en vooral de Groenen, hebben weer ferme steken laten vallen maar volgens Freya Van Den Bossche bestaat er sinds 2007 een vrijwillig Europees inzamelpunt genaamd "PV Cycle Association", in België zouden er tien geregistreerde inzamelpunten zijn, we vinden op internet inderdaad een site -Engels- http://www.pvcycle.org/index.php?id=19&tx_ttnews[tt_news]=164&tx_ttnews[backPid]=3&cHash=ee19e69ed5 waar in een folder te zien is hoe de recyclage na 25 jaar dienst, werkt. Er zijn sinds 4 oktober 2011 twaalf leden en er werden reeds duizend ton afgedankte zonnepanelen naar de slachtbank gebracht. Hoeveel de eerste generatie zonnepanelen heeft opgebracht, dan wel gekost heeft, wordt angstvallig verzwegen. De kostprijs om afgedankte zonnepanelen te recycleren is al gekend, het zou 240 € per ton kosten. Gaat de -p-Overheid ook dat betalen? Minister Schauvliege. Ook Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur wordt bevraagd ; Liesbeth Homans : " ...heeft de minister zicht op de impact die de productie van zonnepanelen heeft op het milieu? Beschikt zij dienaangaande over de nodige studies en onderzoeken? Kan de minister dit kort toelichten? In welke mate houdt zij hier rekening mee in haar beleid ... ", minister Schauvliege : " .. tot nu toe zijn er hierover nog geen studies uitgevoerd in opdracht van de Vlaamse overheid. Wel kunnen op basis van verschillende internationale LCA-studies een aantal algemene zaken gesteld worden omtrent de milieu-impact van de productie van zonnepanelen .... er is momenteel geen cijfermateriaal beschikbaar omtrent de verwachte hoeveelheid foto-voltaïsche zonnepanelen die de komende jaren afgedankt zullen worden in Vlaanderen of België ...".
NVDR: Het moet gezegd dat zowel Freya Van Den Bossche als Joke Schauvliege een zeer uitgebreid antwoord aan Liesbeth Homans hebben gegeven, we vragen ons af waar de specialisten bij de N-VA zitten die in die materie voldoende knowhow hebben, politiek gaat samen met geld en macht, maar niet met techniek. De kernuitstap gaat veel kosten. Niettegenstaande de regering Verhofstadt uit de productie van elektriciteit via kerncentrales wilde stappen, heeft Verhofstadt meteen honderden miljoenen vrijgemaakt voor de kerncentrales van de vierde generatie en het MYHRRA project. De Open-Vld wil ook de aankoop van energie naar het Europees niveau open trekken, alleen beseffen de politici niet dat het Belgische hoogspanningtransportnet de in het buitenland aangekochte energie niet kan transporteren, het ganse ondermaatse net zal dan moeten worden aangepast, wellicht naar een spanning van 750 kV -zoals in Rusland-. De Groenen hebben niets anders gedaan dan met hun idiote ideeën in de mensen hun zakken te zitten. Enkele andere artikels daarover verschenen in Morsum Magnificat :
http://www.morsum-magnificat.be/index.php?option=com_content&task=view&id=3070&Itemid=0 http://www.morsum-magnificat.be/index.php?option=com_content&task=view&id=2283&Itemid=0 http://www.morsum-magnificat.be/index.php?option=com_content&task=view&id=591&Itemid=0 Artikel n° : 4.239 Geplaatst : 16:47 30/10/2011 Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel Erik Verbeeck © |