Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926426





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
België levert adjunct-hoofd Europese politiemissie in Palestijnse gebieden.
21 oktober 2011
Sofie Mortier wordt één jaar verantwoordelijke operaties in Ramallah.

Bezoekers website Morsum Magnificat : 1.335.600
Lanaken / Brussel 21 oktober 2011

Sofie Mortier, commissaris bij de federale politie, is sinds 1 september 2011 adjunct-hoofd van de Europese politiemissie in de Palestijnse gebieden -EUPOL COPPS-,  de hoofdcommissaris, diensthoofd, en commissaris bij de Federale politie, Directie Internationale Politiesamenwerking, staat minstens één jaar lang aan het hoofd van de missie in Ramallah, behalven het het leiden en sturen van de missie en is ze ook verantwoordelijk voor de operationele activiteiten.

EUPOL COPPS.
De European Common Security and Defence Policy is een zogenaamde European Common Security and Defence Policy missie met hoofdkwartier in het bezet Palestijns gebied in de West Bank. Het is een onderdeel van de inspanningen van de Europese Unie ter ondersteuning van de vrede met Israël en de Tweestatenoplossing. De missie ondersteunt de Palestijnse autoriteit om de instellingen verder te concretiseren in de domeinen van politie en justitie. Door haar steun wenst de EU ondermeer de veiligheid van de Palestijnse bevolking te verhogen. De Europese politiemissie EUPOL COPPS startte op 1 januari 2006 en heeft haar
hoofdkwartier in Ramallah. De missie bestaat momenteel uit 53 internationale en 36 lokaal gerekruteerde personeelsleden. De internationale staff is afkomstig uit 17 Europese landen en Canada.

Tweede in rang.
Commissaris Sofie Mortier heeft haar functie op 1 september 2011 opgenomen voor een initiële duur van 1 jaar, zij assisteert het hoofd in het leiden en sturen van de missie en is daarnaast verantwoordelijk voor de operationele activiteiten ervan. In 2008 en 2009 maakte Sofie Mortier al eens deel uit van deze missie als Reporting Officer. Bij deze nieuwe selectie werd zij als eerste gerangschikt dankzij een intensieve voorbereiding.
Als adjunct-hoofd van de missie zal Sofie Mortier in het bijzonder belast zijn met alle operationele aspecten, de coördinatie tussen de verschillende secties van de missie, zowel als met het onderhouden van gesprekken met het Bureau van de EU Vertegenwoordiger in Jeruzalem en de lidstaten. Sofie Mortier stelde bij haar aanstelling: “De missie heeft een grote evolutie gekend sinds ik hier in 2009 wegging, maar we hebben nog zeer veel werk voor de boeg, zowel op het vlak van de hervorming van de veiligheidssector als van het gerechtelijke apparaat.’’

Doel.
Een van de grote objectieven van EUPOL COPPS, in partnerschap met de Palestijnse gesprekspartners, is het verzekeren dat de Palestijnse civiele politie voldoende capaciteit zou hebben om een politieorganisatie te zijn die efficiënt, transparant en verantwoordelijk is. De bedoeling is dat het een organisatie wordt die werkt binnen een degelijk legaal model, volgens internationale standaarden en die in staat is om effectief haar middelen te beheren. De Palestijnse civiele politie moet een competente veiligheidsdienst worden, gebaseerd op de principes van democratische politievoering, neutraliteit en dienstverlening ten aanzien van de gemeenschap.
EUPOL COPPS ondersteunt ook de ontwikkeling van een betrouwbaar justitieel systeem dat voldoet aan de internationale standaarden inzake mensenrechten. De missie is erop gericht om de Palestijnse Autoriteit te assisteren in de ontwikkeling en de consolidatie van dat systeem.

NVDR.
Hopelijk heeft Sofie Mortier geleerd uit het maar al te vaak falend Belgische politie en justitiesysteem. Wij kunnen ons niet voorstellen dat in het Midden Oosten, waar corruptie, incompetentie en machtsmisbruik mogelijk nog groter zijn dan in België, een betrouwbare justitie en dito politieapparaat op het getouw kan worden gezet, maar de wonderen zijn wellicht de wereld nog niet uit.

Artikel n° : 4.218
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck ©

Laatste update ( 21 oktober 2011 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.