Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16937860





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Diepenbeek wil nu actie tegen de milieuvervuilende industrie in Genk-Zuid.
20 oktober 2011
Schepen Hugo Leroux wil dat een stappenplan in beweging wordt gebracht.

Bezoekers website Morsum Magnificat : 1.333.100
Diepenbeek / Lanaken 20 oktober 2011.

In Morsum Magnificat 194_05 brachten we verslag van het milieurapport en de gezondheidseffecten ervan dat op 26 september 2011 werd voorgesteld, de Diepenbeekse burgemeester en Schepen Hugo Leroux waren daarbij niet alleen aanwezig, maar plaatsten opmerkingen over onvolkomenheden die door de onderzoekers dienden beaamd.

Kankerincidentie.
Na Genk organiseerde Diepenbeek op 19 oktober op haar beurt een informatieavond waarbij de onderzoekers van het steunpunt milieu en gezondheid e.e.a. kwamen toelichten, er waren een tweehonderdtal
geďnteresseerde Diepenbekenaren opgedaagd. Aan de hand van de studie weet ondertussen iedereen dat de industrie van Genk-Zuid een milieuvervuilende en schadelijke rol speelt voor de volksgezondheid en in Diepenbeek de kankerincidentie wel degelijk is verhoogd. Diverse aanwezigen stelden vragen in dezelfde richting "wat gaat er nu concreet gebeuren?". Schepen Hugo Leroux dringt aan op de uitvoering van een stappenplan, maar de onderzoekers blijven vaag en draaien rond de pot.

Onderzoek naar kankerincidentie moet verder gezet worden. 


Schepen Hugo Leroux wil dat men nu start met het stappenplan.

DNA Schade.
Dokter Martens, een huisarts uit Kolderbos, verwees naar de DNA schade die de inwoners wegens bewezen vervuiling oplopen, DNA dat aan de nakomelingen wordt overgedragen, de arts heeft het over metingen die al
in 2004 omtrent de uitstoot van Chroom werden uitgevoerd, er zijn toen waarden van 200 µG/l gemeten terwijl de norm 12 µg/l bedroeg, er werden zelfs waarden gemeten van 1500 µg/l zegt dokter Martens.  Onderzoekster Elly Den Hondt moet toegeven dat er op het gevaarlijke Chroom 6 niet eens kon onderzocht worden omdat de onderzoeksmethodes daarvoor nog niet op punt zouden staan, uitgerekend deze vorm chroom 6 verbindingen zijn zeer schadelijk, het is een stapelgif dat in de vetten van het lichaam wordt opgeslagen en de genetische informatie aantast. Niemand stelt zich de vraag of de betrokken bedrijven werden gecontroleerd op de naleving van vergunning en de milieunormen en indien dat niet het geval is, waarom er geen juridische stappen worden genomen. 

Ontmoetingscentrum Rooierheide Diepenbeek


Er daagden een tweehonderd geďnteresseerden voor de infoavand in het OC Rooierheide op, er werden enkele concrete vragen gesteld waarop de onderzoekers, niet of ontwijkend antwoordden.  

Perimeter vergroten.
Tijdens de persconferentie in Genk opperde de Genkse burgemeester Wim Dries -CD&V- om de schouw van een bepaald bedrijf te verhogen, dat is niets minder dan de perimeter van de vervuiling te verhogen en de
vervuiling nog verder te verspreiden. Dat Genk het niet zo nauw neemt met het milieu weten werd duidelijk na het lekslaan van een binnenvaartschip op 5 september 2010 -zie artikel- en het ruim werd leeggemaakt zonder verdere maatregelen ondanks dat er tijdens de ruiming vliegassen vrijkwamen.

Warm en koud.
Sommigen hebben ook kritiek op de grafieken. Het komt deze redactie over dat de onderzoekers tegelijk koud en warm blazen en de échte gevolgen van de vervuilingen niet bekend mogen maken. Het Genkse
bestuur teert op de inkomsten uit de belastingen van de grote bedrijven, als die sluiten of verhuizen is Genk zéker failliet en dan is het ook afgelopen met de grote sier die Genk, met de belastingopbrengsten van die bedrijven, kan voeren.

Illegaal radioactief element te Genk dankzij Morsum Magnificat verwijderd

Artikel n° : 4.217
Geplaatst : 9:41 20/10/2011
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck ©

Laatste update ( 21 oktober 2011 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.