Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16937862





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Minister Schauvliege bezoekt aanleg gestuurde wachtbekkens in Lierde.
18 oktober 2011
VMM neemt brongerichte structurele maatregelen ter voorkoming van waterschade.

Bezoekers website Morsum Magnificat : 1.327.000
Geraardsbergen / Lierde / Lanaken 17 oktober 2012

Vandaag bezocht Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege de twee onder constructie zijnde nieuwe wachtbekkens aan de Molenbeek en Ophasseltbeek in Lierde  -Geraardsbergen- die, minder dan een jaar na de overstromingen in 2010, stilaan vorm beginnen te krijgen. Bedoeling is dat beide wachtbekkens toekomstige waterellende verhinderen en om de problemen op lange termijn op te lossen worden ook brongerichte en structurele maatregelen genomen.

Gecontroleerde overstromingsgebieden.
Meermaals gaf de Molenbeek aanleiding tot wateroverlast en dan vooral in het meest stroomafwaartse deel. Om de bewoning in het gebied beter te beschermen besloot de Vlaamse Milieu Maatschappij -VMM- om twee gecontroleerde overstromingsgebieden aan te leggen. Een ter hoogte van de Vuilstraat in Geraardsbergen -Gecontroleerd Overstromingsgebied Molenbeek- en een tweede op de Ophasseltbeek op de grens van Lierde en Geraardsbergen -GOG Ophasseltbeek-.Het geheel zal vervolledigd worden met de aanleg van een derde wachtbekken op de Moenebroekbeek, maar daar was een juridisch geding dat ondertussen blijkbaar is afgewerkt. 


Werkbezoek aan de gecontroleerde overstromingsgebieden GOG Molenbeek.

Natte zomer en droge nazomer.
Ondertussen zijn de eerste twee wachtbekkens al flink gevorderd mede door het droge voorjaar waardoor de slibvang aan de Ophasseltbeek begin dit jaar uitgegraven kon worden. Een slibvang zorgt ervoor dan de stroming in een rivier vertraagd wordt en het slib zich lokaal afzet wat het uitbaggeren van een rivier een stuk eenvoudiger en goedkoper maakt. In tegenstelling tot het baggeren verliep de aanleg van de dijken en het ophogen van straten rond beide wachtbekkens een stuk moeizamer en dat was te danken aan de natte zomermaanden die het werk bijna letterlijk in het water deden vallen. Gelukkig volgde na de natte zomer een droge nazomer zodat de werken toch weer op schema geraakten. 


De werken aan de Ophasseltbeek

Hoogstaande technologie.
Bij de bouw van de bekkens werd ook rekening gehouden met de kwaliteitszorg zeker omdat het gaat om automatisch gestuurde wachtbekkens waar hoogstaande technologie aan te pas komt, de bekkens worden namelijk pas gevuld wanneer het waterpeil op een kritiek niveau komt zodat de waterbergingsinfrastructuur maximaal benut wordt. Een deel van de communicatie om de schotten te bedienen verloopt via kabels, een ander gedeelte draadloos, verdere details ontbreken.

10 miljoen extra
Volgens minister Schauvliege werd, na de overstromingen van vorig jaar, 10 miljoen euro extra vrijgemaakt bij de begrotingscontrole maar het besluit tot wachtbekkens in Geraardsbergen werd al eerder genomen. Voor een deel van de kosten van de wachtbekkens aan de Molenbeek kon ook een beroep gedaan worden op Europese subsidies binnen het WAVE-project. -nvdr : Het WAVE-project is de ontwikkeling van klimaatbestendige -stroom-gebieden die toekomstige klimaatveranderingen het hoofd kunnen bieden- De extra investeringen zullen aangewend worden om de nood aan infrastructuur voor waterberging in Vlaanderen te lenigen. Er wordt, samen met de provincie Oost-Vlaanderen, de lokale besturen en betrokken administraties, gewerkt aan structurele oplossingen voor de wateroverlast in de Dendervallei.

Artikel n° : 4.213
Geplaatst : 23:06 17/10/2011
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
jvds

Laatste update ( 18 oktober 2011 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.