Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16937868





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Arcelor Mittal : een staalsaga die LDD niet verrast.
13 oktober 2011
Belgische en Waalse overheden laten zich weer koud pakken door de metaalreuzen

Bezoekers website Morsum Magnificat : 1.315.800
Brussel / Lanaken 13 oktober 2011

De afloop van de staalsaga van Arcelor Mittal in Luik heeft LDD helemaal niet verrast. Nadat Albert Frère zich steenrijk maakte door het Waalse bekken en de staatskas leeg te zuigen, is het nu de beurt aan Arcelor Mittal. Dat de hoogovens van Seraing en Ougrée zouden sluiten of open blijven stond in de sterren geschreven. Zowel de overheden als de vakbonden hebben zich weer warm laten rollen, en nu koud laten pakken. Naast de métallo’s is de grote dupe de Belgische belastingbetaler die voor honderden miljoenen emissierechten heeft betaald om zogezegd de werkgelegenheid te redden.

Werkgelegenheid.
In zijn boek ‘De aarde warmt op en de geesten verhitten’ -2010- omschreef Jean-Marie Dedecker het heropenen van de staalfabriek van Arcelor Mittal als een hypocriet voorbeeld van milieubeheer. Industriële
archeologie werd weer operationeel gemaakt met de lusten voor de metaalboeren en de lasten voor de gemeenschap. Om de hoogoven in Seraing weer op te starten, moest Mittal tussen de 270 en 400 miljoen euro emissierechten aankopen. Met het chantagemiddel van de werkgelegenheid liet Mittal de belastingbetaler opdraaien voor 93 procent van dit bedrag. Dit betekende dat Mittal 716.253 euro subsidie kreeg per gecreëerde werkplaats! Een jaar later sloot de oven in Seraing. Mittal maakte in dat jaar 6,1 miljard euro winst en had 12 miljard euro cashflow.

Regelrechte zwendel.
In het crisisjaar 2008 realiseerde Arcelor Mittal ruim 9 miljard winst dankzij de subsidiepot. Het kreeg ook nog 561 miljoen euro belastingkorting door de notionele intrestaftrek en in totaal voor zo’n 450 miljoen euro
goedkope leningen van allerhande Europese instellingen in het laatste decennium. Maar zodra de subsidieruif leeg is, zijn de metaalboeren vertrokken.
Jean-Marie Dedecker: “Door de sluiting van de hoogovens gingen bij Arcelor Mittal 2000 Belgische jobs verloren en had de staalreus plots emissierechten op overtal. In de periode 2008 tot 2012 kan het bedrijf rekenen
op een overschot van 100 miljoen ton gratis verkregen emissierechten, want er sloot ook nog een fabriek in het Britse Middlesbrough. Dat staat volgens een studie van de Britse organisatie Sandbag voor 1,4 miljard euro. In mensentaal wordt dit zwendel genoemd. Na Albert Frère heeft ook Lakshmir Mittal onze staatskas leeggevreten om nu zijn winsten weer elders in te zetten.”

NVDR.
Indien LDD het ganse verhaal politiek correct wil spelen, dat zou LDD ook wel eens een parallel mogen trekken met de miljarden aan belastinggelden die de Kempense Steenkoolmijnen door Waalse eigenaars werden opgeslorpt. Het is ook bevreemdend, dat Arcelor- Mittal, onmiddellijk na het op poten zetten van een nieuw regeerakkoord, de deuren sluit, was dit weer en Waals politiek opgezet spel. 
 

Bron : LDD

Artikel n° : 4.203
Geplaatst : 20:42 13/10/2011
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
jvds


© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.