Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16937870





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Volgde het FANC de adviezen van Morsum Magnificat?
12 oktober 2011
Medische wereld wordt gesensibiliseerd stralingen te beperken.

Bezoekers website Morsum Magnificat : 1.313.800
Brussel / Lanaken 12 oktober 2011.

De nationale Vlaamse zender VRT -Vriendjes, Rood, Tendentieus- bracht in haar middagjournaal van vandaag een reportage over de nadelige schadelijke gevolgen van radioactieve stralingen van radiologische toestellen, en dan in het bijzonder bij zwangere vrouwen en hun ongeboren kind. De van OVAM afkomstige Karina Debeule mocht het weer eenzijdig komen uitleggen, intriest vinden we dat. 

Regelmatige bezoeker.
Het lijkt erop dat het Federaal Agentschap Nucleaire Controle -FANC- regelmatig op de Morsum Magnificat website komt kijken want op 6 juli 2011 werd over die schadelijke gevolgen een artikel gepubliceerd waarin nogmaals werd uiteengezet dat, ondermeer in het KB van 20 juli 2001, werd opgenomen dat het grote publiek jaarlijks blootgesteld mag worden aan maximum 1mSv, voor beroepsmensen is dat 20mSv. Wetend dat iemand die één keer onder de scanner gaat, blootgesteld wordt aan 10mSv werd het dus stilletjesaan tijd dat "ons" Federaal Agentschap iéts zou ondernemen om zowel de medische wereld als het publiek daarvan diets te maken. Ook tijdens de presentatie

Zinloos.
Wat wij ons afvragen is of het FANC er zich van bewust is dat het weinig zin heeft deze campagne te voeren aangezien het grootste deel van het grote publiek dergelijke berichten onmiddellijk vergeet en volgende week weer even vrolijk onder de scan gaat. De medische wereld zal zéker niet stoppen met nutteloze scans te maken want dergelijke toestellen zijn duur in aanschaf en moeten renderen dus, hoe meer scans, hoe meer opbrengst en ook in de medische wereld draait het om winsten.

Ook VRT heeft boter op het hoofd.
Iedereen herinnert zich nog de kernramp in het Japanse Fukushima. Ook VRT journalisten werden, ondanks dat zij er niets verloren waren, ter plaatste gestuurd. Als "informatiebron" m.b.t. het stralingsgevaar werd beroep gedaan op Greenpeace dat behalve allerlei onzinnige adviezen zei dat een maximaal toegelaten dosis straling van 5mSv was toegelaten!! Iedereen die met enige kennis van zake kan oordelen weet dat dit volstrekte onzin is die, spijtig genoeg, zware gevolgen kan hebben voor de betrokkenen. Voor het volledige artikel verwijzen wij naar MM 191-02 van juni 2011 -alleen voor abonnees-

Hoeveel bestraald?
Het FANC zou beter niet voor Struisvogel spelen en bij elke bestraling de radiologen een verplichting opleggen om telkens de bestraalde dosis aan de patiënt mede te delen en in het medisch dossier te registreren. Toen wij zelf een radiologisch onderzoek ondergingen en aan de radioloog vroegen hoeveel we bestraald werden -Sv/h- kon deze niet eens antwoorden! Personen die professioneel in de sector werken en reeds via dosimeters maandelijks gecontroleerd worden hebben óók belang om te weten hoeveel zij bij een radiologosch onderzoek bijkomend -aan hun professionele blootstelling- worden bestraald. 

Artikel n° : 4.201
Geplaatst : 15:27 12/10/2011
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
jvds

Laatste update ( 12 oktober 2011 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.