Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16937871





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Vlaamse Maatschappij Watervoorziening verspilt_Update1
12 oktober 2011
LDD: Peperduur afscheidsfeest illustreert wanbeleid VMW.

Bezoekers website Morsum Magnificat : 1.313.800
Brussel / Lanaken 12 oktober 2011.

--- Update 1 18:02 12/10/2011.
Toch geen actuele vragen.
Wegens grote drukte in het Vlaams Parlement rond Dexia en het institutioneel akkoord rond de staatshervorming, werden vandaag geen actuele vragen gesteld, dus ook de vraag van Reekmans niet. Volgens de persdienst van minister Schauvliege zou de minister aan de VMW toch vragen stellen. De Vlaamse Water Maatschappij scoorde ook slecht qua klachten bij de Ombudsdienst, er was toen ook sprake van het feit dat particulieren werden gevraagd om de aanleg van leidingen te betalen waar het niet mocht. De corruptie, de incompetentie en het machtsmisbruik tieren dus nog altijd welig.
--- einde update 1.

Deze namiddag interpelleert Vlaams Parlementslid Peter Reekmans -LDD- in feite post factum, mevrouw Joke Schauvliege, Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur, over de kostprijs van een feest naar aanleiding van de pensionering van een topambtenaar van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening -VMW-

Peter Reekmans :
Volgens een persbericht van LDD wordt de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening door minister Schauvliege verplicht om het peperdure afscheidsfeest van zijn directeur-generaal Bernard Breda te annuleren. De annulering gebeurde nadat Vlaams parlementslid Peter Reekmans -LDD-, die in het verleden al tal van ernstige, financiële mistoestanden bij de VMW aan de kaak heeft gesteld, de onverantwoorde hoge kostprijs publiekelijk bekritiseerde, blijkbaar nu opnieuw met succes.

Cijfers VMW kleuren rood, waarom de wangen van de minister niet?
In het LDD persbericht worden de mistoestanden bij de VMW aangekaart en geeft ondermeer het volgende relaas :
" De VMW bedient drinkwater aan 2,6 miljoen klanten in 170 Vlaamse gemeenten, het is daarmee het grootste drinkwaterbedrijf in Vlaanderen. Acht van de zestien bestuurders inclusief de Voorzitter zijn benoemd door  de Vlaamse Regering, dat het publieke karakter aantoont. LDD-parlementslid Peter Reekmans stelt dat bij de VMW al jaren een financieel wanbeheer aan de gang is: "In eerste instantie is sprake van zware operationele verliezen. Sinds 2006 is er een totaal operationeel verlies van 59 miljoen euro. Dit wordt weggemoffeld met boekhoudkundige trucs als het opwaarderen van het leidingnetwerk. Dat netwerk is echter tot op de draad versleten: in 2009 bv. ging tot 30% door lekkages verloren. Ook de verkoop van het VMW-gebouw in de Brusselse Belliardstraat, zogezegd om de pensioenen van het personeel te garanderen, dient in werkelijkheid  om de verliezen te beperken.”

Aankoop in Wallonië, debiteuren en prijzenpolitiek.
En er loopt bij de VMW nog meer mis op financieel vlak. Peter Reekmans: “ Wat te denken van een debiteurenopvolging , waarin in 2010 alleen al voor een bedrag van 2,8 miljoen euro facturen niet werd geïnd. De VMW koopt ook ongeveer één zesde van zijn totale capaciteit aan drinkwater aan in Wallonië, dit tegen een goedkopere prijs dan het water dat zij zelf produceert. Maar het water wordt vervolgens met winst in  Vlaanderen verkocht en dat is bedenkelijk. Ook met de bepaling van de drinkwaterprijzen zit van alles fout. De waterprijs voor gezinnen met een verbruik van 120 m³ steeg sinds 2005 met 48%. Zogezegd om de stijgende kosten van chemicaliën te compenseren, terwijl door de economische crisis deze grondstoffen net goedkoper werden ”. Peter Reekmans vindt het ook niet kunnen dat mevrouw Schauvliege pas ingrijpt als dergelijk wanbeheer wordt openbaar gemaakt. "Het is hoog tijd dat zij een grondige doorlichting van de VMW doorvoert, zodat de consument en belastingbetaler niet langer voor dit wanbeleid moet opdraaien" zegt Peter Reekmans.

Op het Kabinet van minister Schauvliege beloofde men vandaag nog een reactie, maar die was er om vijf uur nog niet.

Artikel n° : 4.200
Geplaatst : 17:13 12/10/2011
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel.
Erik Verbeeck ©

Laatste update ( 12 oktober 2011 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.