Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16937310





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Lanaken : Gemeenteraad, een routineklus, weer op een drafje afgehaspeld.
08 oktober 2011
Publiekopkomst, zelfs na acties tegen PRUP Jocomo, weer ondermaats.

Bezoekers website Morsum Magnificat : 1.305.300
Lanaken 08 oktober 2011

De gemeenteraad van Lanaken van 29 september telde vijftien agendapunten, was louter een formaliteit en komt over als een poppenkast van formaat, de twee journalisten naast mij zijn de ganse tijd niet gestopt met kakelen, op een bepaald moment heb ik hun gevraagd of ze niet beter naar een café zouden gaan. 

PRUP Jocomo.
Alhoewel doorgaans in een gemeenteraad veel te doen is over de begroting, was het in Lanaken zó afgehaspeld, ex burgemeester Vangronsveld kwam met peanuts op de proppen, hij wil dat ook verkoop van kaphout uit de gemeentebossen aan particulieren zou voorzien worden. Wie had gedacht dat de actievoerders van de Lepelvormweg massaal zouden zijn opgedaagd, vergiste zich. Burgemeester Willen -Open Vld- had het punt zelf op de agenda geplaatst. Willen ziet toch in dat het geplande recyclagepark op een andere plaats binnen het terrein moet ingepland. De burgemeester is het eens met de zienswijze van de eigenaar van Jocomo -die wel aanwezig was op de gemeenteraad- dat de in- en uitgang van het terrein via dezelfde weg moet gebeuren. Een schromelijke vergissing, laat dat maar eens door verkeerspecialisten uitzoeken, daar is het laatste woord nog niet over gezegd. De oppositie Vlaams Belang -Nico Houben- had nog een vraag, maar omdat Vangronsveld in de rede viel, werd de vraag van Houben gewoon afgevoerd, dat de Vlaams Belanger zich zó opzij laat zetten begrijpen we niet. Voorzitter Marino Keulen die de "schijn" geeft het spel correct te willen spelen, heeft weer in zijn kaarten laten kijken. 

Gescheiden riolering, premiestelsel hemelwater en energiepremie.
Over het onderwerp "Premiereglement aanleg gescheiden afvoer van afval- en hemelwater, alsmede het gemeentelijk reglement energiepremie" werd wat meer gepalaverd. De reden daarvan moet gezocht worden het feit dat het nogal wat voeten in de aarde had vooraleer Raadslid Marc Geurts het nieuwe systeem had begrepen, men diende het Raadslid met handen en voeten uit te leggen wat de maximum toelagen waren die Lanaken in combinatie met Infrax uitbetaalde, maar burgemeester Willen heeft omtrent de kosten die iemand met een laag inkomen moet ophoesten, een uitspraak gedaan die aangeeft hoe de burgemeester op mensen met een laag inkomen neerkijkt, ergo, behandeld. Raadslid Geurts diende dan ook nog een amendement in om voor de toekenning van de premies, deze van de energie en de aansluiting van het hemelwater te splitsen, maar dat werd weggestemd.
Lanaken betaalde in 2009 vijftigduizend euro aan energiepremies, dat gaat nu in 2011 tot 170.000 euro oplopen, daarom wil Lanaken een nieuwe regeling invoeren, ook de subsidies voor de aanleg van gescheiden riolering gaan naar omlaag, de betrokken bewoners, ondermeer van de Kiezelweg, zullen minder uitgekeerd krijgen. Men wil het oude reglement van subsidies plafonneren op 75%, dat is nu 80%, de burgemeester argumenteerde dat het systeem nu overgesubsidieerd is en dat kan misschien wel kloppen.

Wat baten kaars en bril als de uil niet zien en wil.


Deze infrastructuur ligt midden op de Buurtweg 66 maar burgemeester Willen -Open Vld- beweert tijdens de gemeenteraad van 29 september die hindernis tijdens zijn bezoek aan Jocomo niet gezien te hebben.

PRUP Jocomo.
Ondertussen heeft het actiecomité van de Lepelvormweg niet stil gezeten en is er gezamenlijk bezwaarschrift opgesteld dat maandag 10 oktober 2011 bij de Provinciale Commissie van de Ruimtelijke Ordening te Hasselt zal worden ingediend, een bezwaarschrift dat deze redactie mocht inkijken. De omwonenden hebben volgens art.2.2.10§4 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening tot 14 oktober 2011 de tijd om schriftelijke bezwaren of opmerkingen te formuleren en dat zal ook gebeuren. We hopen dat de omwonenden hun grieven óók bij de gemeente Lanaken indienen.

Bezwaren.
Uit het bezwaarschrift noteren we een aantal passages, ondermeer "een aantal nuchter denkende mensen uit de omgeving, die veronderstellen dat de commissieleden dat ook zijn, stellen zich voorafgaandelijk al een aantal vragen, ondermeer : Is het PRUP soms gelijk -congruent- aan het PLAN-MER dat door de provincie Limburg samen met de betrokken uitbater is opgesteld?  M.a.w. Staat in het uitvoeringsplan wat er in het plan MER werd ontdekt, gemotiveerd en verdedigd? Omwonenden vragen zich af, of in dit recreatief knooppunt alles geordend en vergund is zodat er niets meer aan de plannen dient gewijzigd te worden? Het PRUP geeft geen correcte ruimtelijke uitdrukkingen aan de bevindingen en opties uit het PLAN-MER.

Burgemeester Willen is ziende blind.
Volgens omwonenden zijn er op het terrein een aantal inrichtingen aangebracht die niet vergund zijn, ondermeer de grote vijver, de Bewonersweg 66 werd onderbroken door een verharde inrit met slagbomen, de eigenaar Rademaekers bevestigde dat aan deze redactie maar zegt : "ik wist niet dat hier een buurtweg was". Burgemeester Willen -Open Vld- beweert in de gemeenteraad van 29 september dat hij tijdens zijn bezoek aan Jocomo geen hindernis in de vorm van een bareel heeft gezien. De burgemeester van Lanaken moet dringend een degelijke bril aanschaffen, maar wat baten kaars en bril als de uil niet zien en wil.

Terug naar de zeventiger jaren.
In het bezwaarschrift willen de buurtbewoners met een resem argumenten aantonen dat de provincie Limburg terug gaat naar de praktijken van de jaren zeventig en zegt daarover "het beleid wordt gemaakt op basis van een soort cliëntelisme, we dachten dat we decennia geleden in Vlaanderen met dat soort praktijken hadden afgerekend, maar de provincie Limburg laat in 2011 nog zien waarin ze groot -of klein?- is, meer bepaald een beleid maken waarin de bevolking zich niet herkent en vaststelt dat er in het PRUP versluierde maatregelen zitten. Het drie pagina's tellend bezwaarschrift is blijkbaar voldoende onderbouwd en bevat een aantal passages waarop zowel de provincie als de gemeente Lanaken hun tanden kunnen stukbijten, dus werk aan de winkel voor de tandartsen.

Wordt vervolgd met een reactie van de eigenaar van Jocomo.

Artikel n° : 4.195
Geplaatst : 21:06 8/10/2011
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck © 

Laatste update ( 12 oktober 2011 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.