Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16937681





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Huiszoekingen bij energieleveranciers.
06 oktober 2011
Vermoedens van onderling afgestemd gedrag over prijs groenestroomcertificaten.

Bezoekers website Morsum Magnificat : 1.302.300
Brussel / Lanaken 06 oktober 2011

Op vraag van Minister van Quickenborne onderzoeken de mededingingsautoriteiten of er afgestemd gedrag is over de groenestroomcertificaten. De Algemene Directie Mededinging verricht vandaag huiszoekingen bij verschillende energieleveranciers. De onderzoekers zijn op zoek naar bewijzen van eventuele prijsafspraken tussen de verschillende leveranciers.

Werkelijke prijs lager.
Iedere stroomleverancier moet minimum 6 procent groene stroom aanbieden. Hiervoor rekenen de meeste leveranciers een eenheidsprijs van 125 euro aan. Omdat vermoedens bestonden dat de werkelijke kostprijs voor groene stroom lager lag dan de prijs die leveranciers doorrekenen, berekende de Vlaamse energieregulator -VREG- de werkelijke kostprijs van deze groenestroomcertificaten. De VREG becijferde dat een groenestroomcertificaat gemiddeld 103 euro kost, dus 22 euro minder dan de eenheidsprijs van de meeste leveranciers.

Huiszoekingen.
Omdat veel leveranciers hetzelfde bedrag aanrekenen, is het vermoeden gerezen dat onderling afgestemd gedrag de prijs van de groenestroomcertificaten kunstmatig boven de werkelijke kostprijs houdt.  Minister Van Quickenborne heeft afgelopen dinsdag de mededingingsautoriteiten dan ook verzocht een onderzoek in te stellen. De Algemene Directie Mededinging verricht vandaag huiszoekingen bij verschillende energieleveranciers.

Boetes 10 procent jaaromzet.
Indien sprake zou zijn van afgestemd gedrag tussen de energieleveranciers over de verkoopprijs van groenestroomcertificaten, kunnen de mededingingsautoriteiten boetes opleggen die kunnen oplopen tot 10% van de jaaromzet.  De onderzoekers zijn op zoek naar bewijzen van eventuele prijsafspraken over de facturatie van de groenestroomcertificaten. De Algemene Directie Mededinging wordt bij deze actie bijgestaan door ICT-experts van de Federale Overheidsdienst Economie. Bij de huiszoekingen worden een dertigtal onderzoekers ingezet.

Hard optreden.
Omdat de Belgische consument nog steeds niet de vruchten van de geliberaliseerde elektriciteitsmarkt moet er met bijzondere aandacht op worden toegezien dat de regels van de mededinging gerespecteerd worden, zo zegt minister Van Quickenborne temeer omdat concurrentie in de energiesector cruciaal is om de prijzen laag te houden. Quickonomie ontving signalen over mogelijke problemen met de groenestroomcertificaten en het is hun taak die grondig te onderzoeken. Indien misbruiken aan het licht komen zal hard worden opgetreden besluit de minister.

Dolor vzw.
Uiteraard is ook belangenvereniging Dolor vzw tevreden met de huiszoekingen zeker omdat zij reeds begin april de misbruiken aan de bevoegde ministers op alle niveaus meldden. Ook werden diverse persberichten verspreidt door Dolor waarvan de laatste dateert van 03 oktober 2011. Uiteraard vraagt Dolor dat alle foute facturen onmiddellijk worden aangepast en dat eventuele boetes onmiddellijk naar de consument terugvloeien.

Bewarend beslag.
Indien dat niet gebeurt overweegt de belangenvereniging om bewarend beslag te leggen op deze boetes om te voorkomen dat deze gebruikt zouden worden om de in ademnood verkerende schatkist te spijzen.

CREG.
De commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en Gas -CREG- steunt het initiatief van de Algemene Directie Mededinging in haar standpunt omtrent de overdreven facturatie van de groene stroom die niet alleen in Vlaanderen bestaat, maar die België in zijn geheel raakt. Sinds mei 2009, heeft de CREG vastgesteld dat sommige leveranciers het bedrag van de boete, voor het niet respecteren van de quota groene stroom die ze moeten halen, aanrekenen terwijl de reële kosten die ze maken, door het betalen van de marktprijs voor groene stroomcertificaten, lager zijn dan deze boete. Deze vaststelling werd onder meer gemaakt in de studie over de prijscomponenten van elektriciteit die de CREG elke 6 maanden publiceert op haar website.

Al vijf keer.
De CREG heeft reeds vijf keer de bevoegde overheid op de hoogte gebracht van deze situatie :
° In mei 2009, in haar studie over de prijscomponenten van elektriciteit.
° In januari 2010, in de bijwerking van haar studie over de prijscomponenten van elektriciteit.
° In mei 2010, in haar studie over de steun aan groene stroom die het voorwerp uitmaakte van een persconferentie waar de problematiek duidelijk werd aangegeven.
° In oktober 2010, in de bijwerking van haar studie over de prijscomponenten van elektriciteit.
° Een laatste maal in september 2011, in de laatste versie van de bijwerking.
De CREG is dan ook tevreden te kunnen vaststellen dat deze problematiek sinds enkele dagen de aandacht wegdraagt van de Algemene Directie Mededinging.

Artikel n° : 4.185
Geplaatst : 18:11 6/10/2011
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
jvds


© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.