Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926427





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
N-VA wil artsen die goedkoop voorschrijven belonen.
29 september 2011
Goedkope geneesmiddelen voorschrijven betekent besparing zonder kwaliteitsverlies.

Bezoekers website Morsum Magnificat : 1.285.800
Brussel / Lanaken 29 september 2011.

Volgens N-VA Kamerlid Manu Beuselinck moeten artsen die meer goedkoop voorschrijven dan de wet hen verplicht worden aangemoedigd en zelfs beloond worden. Die beloning zou kunnen gebeuren onder de vorm van een bonus voor hun sociaal statuut. Naarmate er meer generische geneesmiddelen op de markt komen, komt er meer geld vrij in de gezondheidszorg, bijvoorbeeld voor een betere toegang tot innovatieve geneesmiddelen. Bovendien bespaart ook de patiënt zonder aan kwaliteit in te boeten. Een wetsvoorstel in die zin werd reeds ingediend door Manu Beuselinck.

Beter belonen dan bestraffen.
Met dit voorstel wil Beuselinck artsen stimuleren om méér goedkope geneesmiddelen voor te schrijven dan ze wettelijk verplicht zijn en omdat een positieve maatregel beter werkt dan een bestraffende opteert hij voor beloning. Deelname is vrijblijvend, dus wie niet wil deelnemen zal simpelweg geen bonus ontvangen bovendien kunnen alle artsen die voldoen aan de criteria deelnemen ongeacht of zij al dan niet geconventioneerd zijn.

Budgetbesparend.
De arts kan  de bonus gebruiken voor  extra pensioenopbouw of  als  een vervangingsinkomen bij invaliditeit of overlijden. De maatregel moet budgetbesparend zijn: er zullen steeds meer generische geneesmiddelen  op de markt komen en er komen dus nog meer mogelijkheden om goedkoop en rationeel voor te schrijven. De maatregel zal niet alleen de artsen ten goede komen van de artsen maar ook van de patiënt omdat hij bij voorschrijving van goedkope geneesmiddelen minder supplement moet worden betaald. De maatregel zal ook een positief effect hebben op de uitgaven van de verzekering voor geneeskundige verzorging omdat een deel van het vrijgekomen budget aangewend worden om sneller toegang te krijgen tot innovatieve geneesmiddelen of geneesmiddelen met nieuwe indicaties.

Historiek.
De terugbetaling van farmaceutische verstrekkingen snijdt een hele hap uit het budget van de gezondheidszorg. Dit jaar is de begrotingsdoelstelling voor farmaceutische verstrekkingen bijvoorbeeld  4,3 miljard euro.  In 2005 besliste de regering dat artsen en tandartsen een bepaald percentage aan goedkope geneesmiddelen moesten voorschrijven. Het gaat om drie categorieën: merkgeneesmiddelen waarvoor een generische variant of kopie op de markt is, generieken en kopieën en voorschriften op stofnaam -VOS-.  Wanneer  artsen te weinig goedkope geneesmiddelen voorschrijven, wordt hun voorschrijfgedrag beschouwd als “onnodig duur” en kan hen een sanctie worden opgelegd.  Het gaat enkel om middelen die worden afgeleverd door een voor het publiek opengestelde apotheek. Net na de invoering van deze maatregel was er een duidelijk effect merkbaar. In 2004 en 2006 bedroeg het aandeel van goedkope geneesmiddelen respectievelijk 17,2 en 37,1 procent.  Het effect is de jongste jaren wat afgezwakt maar er is nog marge. De “goedkope voorschriften”  vertegenwoordigen nu  46 procent van de geneesmiddelenmarkt,  in 2008 was dat nog maar 40,5 procent.

Bron : N-VA.
Bewerking : jvds

Artikel n° : 4.166
Geplaatst : 16:40 29/09/2011
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel.


© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.