Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926429





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Vlamingen zouden volgens N-VA vannacht een stuk armer geworden zijn.
24 september 2011
Weinig autonomie, veel transfers en vergiftigde geschenken.

Bezoekers website Morsum Magnificat : 1.278.300
Brussel / Lanaken 24 september 2011.

Omdat er, zoals bij BHV, geen teksten werden vrijgegeven, ondanks de belofte van transparantie, beschikt N-VA niet over gedetailleerde informatie, maar uit wat men voorlopig heeft vernomen, is er voldoende bekend om de belangrijkste contouren van hun kritiek te schetsen. N-VA stelt vast dat de deelstaten nauwelijks échte fiscale autonomie krijgen, dat die autonomie zeer bescheiden in omvang is en dat de transfers vanuit Vlaanderen nog verder zullen toenemen. Bovendien zullen de deelstaten opgezadeld worden met vergiftigde cadeaus.

Nauwelijks echte fiscale autonomie.
De volledige fiscale bevoegdheid blijft bij de federale overheid: die blijft de gehele personenbelasting heffen en ook innen. Vandaag stort de federale staat een deel van de opbrengst door als dotatie aan de deelstaten. Met dit akkoord wordt gewoon een deel van die dotatie vervangen door een opcentiem. De autonomie die de deelstaten krijgen lijkt weinig toe te voegen aan de bevoegdheid die ze vandaag reeds hebben om gewestelijke kortingen of verhogingen toe te kennen. Over de  mogelijkheden om een gericht fiscaal beleid te voeren, blijft voorlopig grote onduidelijkheid bestaan. Het is wel al duidelijk dat er grendels geschoven zijn over deze mogelijkheden. De N-VA heeft tijdens de onderhandelingen maandenlang gestreden voor eigen Vlaamse belastingen: met eigen inning en met echte tariefautonomie. Deze ambities hebben de andere Vlaamse partijen alleszins laten varen.

Omvang van die autonomie is beperkt.
De onderhandelaars stellen het voor alsof de gewesten plots 10,7 miljard extra eigen inkomsten verwerven. Feitelijk stemt dit bedrag ongeveer overeen met wat de gewesten vandaag uit de federale personenbelasting ontvangen via dotaties. Het geld krijgt dus gewoon een ander label: van loutere dotatie naar dotatie via opcentiem. Volgens sommige  onderhandelaars zou het percentage eigen inkomsten voor Vlaanderen stijgen van 22 procent naar amper 33 procent. Van een Copernicaanse omwenteling die het zwaartepunt bij de deelstaten legt, is er dus alleszins  geen sprake. In de nota van de verduidelijker resulteerde het voorstel van financieringswet uiteindelijk in een percentage eigen inkomsten voor Vlaanderen van 70 procent. De N-VA heeft ook altijd gezegd dat 50 procent een absoluut minimum was en werd hierin gevolgd door andere Vlaamse partijen.

Nog meer transfers vanuit Vlaanderen.
Een derde probleem voor N-VA is het feit dat de transfers vanuit Vlaanderen met dit akkoord nog fors zullen toenemen. Het is nu bewezen dat Brussel effectief jaarlijks  600 miljoen euro extra krijgt:  461 miljoen euro -welvaartsvast en dus jaarlijks verder oplopend- plus 125 miljoen euro via Beliris en 15 miljoen euro via de taalpremies. Het gebrek aan ernstige hervormingen in het bestuur van die stad bewijst ook dat dit wel degelijk een blanco cheque is. Vervolgens krijgt ook de Franse gemeenschap jaarlijks extra middelen toegeschoven, een rechtstreekse transfer van de Vlaamse naar de Franse gemeenschap die tegen 2030 maar liefst 600 miljoen euro zal bedragen. Het Waals gewest wordt tegelijk beschermd tegen eventueel inkomensverlies, met een jaarlijkse geldzak van maar liefst 500 miljoen euro gedurende 10 jaar en vervolgens nog eens 10 jaar degressief. Het totaalplaatje blijkt voor Vlaanderen dus zeer duur te zijn, en dit bovenop alle reeds bestaande transfers in dit land. De rekensom is immers duidelijk: als men het federale niveau wil versterken en tegelijk Brussel, de Franse gemeenschap en Wallonië extra geld geven, dan moet Vlaanderen het kind van de rekening zijn. De Vlamingen zijn vannacht dus een pak armer geworden!

Deelstaten worden opgezadeld met vergiftigde cadeaus.
Tot slot vindt N-VA het ongehoord dat de bevoegdheden in deze staatshervorming pas  overgeheveld worden nadat de besparingen op die domeinen federaal doorgevoerd zijn. Dit zal Vlaanderen met vergiftigde cadeaus opzadelen. Als we ons baseren op de nota Di Rupo, zal bijvoorbeeld het systeem van de dienstencheques –populair in Vlaanderen– eerst onaantrekkelijk gemaakt worden door de cheques duurder te maken en niet langer fiscaal aftrekbaar, om ze vervolgens aan de deelstaten over te dragen. Voor N-VA is het een essentieel element van autonomie dat de deelstaten zelf moeten kunnen beslissen hoe en waar ze de besparingen doorvoeren op die bevoegdheidsdomeinen die naar de deelstaten worden overgeheveld.

Nog méér vraagtekens.
Naast de precieze bepalingen inzake de fiscale autonomie, blijven er nog vele andere vraagtekens:
   ° De zogeheten CO2-responsabilisering : Zal Vlaanderen dankzij de groenen afgestraft worden omdat het nog over een sterke industrie beschikt? Het signaal aan de regio’s is dan echt wel nefast : Hoe minder actief,hoe meer geld.
   ° Een deel van de jaarlijkse geldzak naar Brussel zou toegekend worden aan onderwijs. Dit is echter geen gewestelijke bevoegdheid. De Vlaamse regering is zopas naar het Grondwettelijk Hof gestapt tegen het beleid van het Brussels gewest inzake scholenbouw.
   ° Bijdrage deelstaten voor hun ambtenarenpensioenen zonder enige bevoegdheid daarover : Betalen maar niets bepalen?

NVDR.
Vlaanderen gehypothekeerd in ruil voor regeringsdeelname.
Het was duidelijk dat de CD&V, de Groenen en de SP.a stonden te trappelen om kost wat kost aan de regering te kunnen deelnemen, vooral babyface Vanbesien was bezeten, iedereen moet weten dat de Groenen altijd in de mensen hun zakken hebben gezeten en dat is nu niet anders, de groenestroomcertificaten met de verhoging van de kilowatt zijn daarvan het gevolg en toe te schrijven aan de Groenen, ook de Eco- en andere milieuheffingen kunnen de Groenen op hun palmares schrijven. De socialisten hebben decennialang nog niets anders gedaan dan zich schuldig maken aan volksverneuking, neem als voorbeeld Louis Tobbback, óók betrokken bij de Augusta affaire en ook te vinden bij Eandis. De CD&V maakte zich in de Fortisgate óók schuldig aan manipulatie van Justitie.

Artikel n° : 4158
Geplaatst : 16:32 24/09/2011
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
jvds

Laatste update ( 24 september 2011 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.