Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926430





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Dementie vergeten en mens onthouden : Naar dement-vriendelijke samenleving.
21 september 2011
Ongenuanceerde beeldvorming dementie leidt tot gemiste zorg en isolement.

Bezoekers website Morsum Magnificat : 1.272.000
Hasselt / Lanaken 21 september 2011

Gisterenavond om 19u stelde Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen in Kinepolis te Hasselt een plan voor om een meer genuanceerde beeldvorming over dementie te bereiken. Een  dementievriendelijke samenleving veronderstelt dat we dementie anders benaderen, dementie is een verschrikkelijke aandoening, maar er is meer, mensen met dementie blijven mensen. Vanaf 20 september is er een campagneplatform met informatie en communicatietools opgestart en het is er voor al wie aan de beeldvorming over dementie wil werken. De campagne heeft ook ambassadeurs, zoals Warre Borgmans en Andrea Croonenberghs, minister Vandeurzen schakelt ook een communicatiebureau in. Er worden voor het "Dementieplan Vlaanderen 2010-2014" ook getuigen ingeschakeld die openhartig praten over hun eigen ervaring met de dementie van hun partner, ouder, vriend enz.

Isolement vermijden.
Het eenzijdig negatieve beeld over dementie, dat in onze samenleving overheerst, leidt tot laattijdige of verkeerde diagnose, gemiste zorg en isolement. Het heersende taboe bemoeilijkt de deelname van mensen met  dementie aan het sociale leven en isoleert niet alleen de persoon met dementie, maar ook zijn naasten. Het contact tussen een persoon met dementie, zijn naasten en de lokale gemeenschap dreigt dan te verwateren.  Een genuanceerde beeldvorming en de-stigmatisering is daarom een ambitie in het Dementieplan Vlaanderen 2010 – 2014. 

                      "... een meisje dat vandaag geboren wordt heeft vijftig 
                       procent kans om honderd jaar te worden, maar datzelfde 
                      meisje heeft ook vijftig procent kans om dement te worden
..."

Stijging met dertig procent tegen 2020.
Vlaanderen telt vandaag zo’n 100.000 personen met dementie, van wie ongeveer 65% thuis woont, al dan niet omringd door familie, kennissen en vrienden. Hun aantal zal tegen 2020 stijgen met bijna 30 % en bereikt  zo een omvang die iedereen zal beroeren en die een andere aanpak dan de huidige vergt. Het is een opdracht van alle overheden, zorgverstrekkers en zeker ook voor onze  samenleving in haar geheel. Zowat  iedereen zal in de toekomst met dementie worden geconfronteerd: Als patiënt, als partner, als familielid, vriend, collega, buur, enz. De druk op de samenleving om de zorgnoden op te vangen zal toenemen en we zullen deze verantwoordelijkheid samen moeten dragen. In het Dementieplan Vlaanderen 2010-2014 staat hoe de minister wil evolueren naar een dementievriendelijke samenleving. Een genuanceerde  beeldvorming ingang laten vinden is daarvan, naast vele andere initiatieven, een cruciaal onderdeel. Op dit ogenblik is de overheersende inschatting van dementie vrij negatief. Dat is begrijpelijk en niet helemaal ten  onrechte, maar toch is het verhaal genuanceerder dan doorgaans wordt aangenomen.


Spreken over "Dementie" in Kinepolis te Hasselt. 

Vergeet dementie, onthou mens.
De campagne “Vergeet dementie, onhou mens” is geen klassieke sensibiliseringscampagne, er bestaan al veel knappe acties en initiatieven over dementie en het is niet de bedoeling om het warm water opnieuw uit  te vinden. Op de volgende websites vindt u informatie over de initiatieven
http://www.onthoumens.be en www.vergeetdementie.be. Niet alleen Jo Vandeurzen, maar ook minister Ingrid Lieten investeert in onderzoek    http://www.ingridlieten.be/article/alzheimer-colloquium-2/

NVDR.
Er was, zoals altijd -beperkte- gelegenheid om vragen te stellen, een medewerker van de minister, in casu Leo De Bock, loopt met de micro rond en brengt deze tot bij de persoon die vragen wil stellen, meestal wordt het -vanwege haar onafhankelijke koers- Morsum Magnificat onmogelijk gemaakt om vragen te stellen, we zeggen niet dat het hier ook het geval was, maar niettegenstaande we als pers werden uitgenodigd en samen met Radio2 en TVL aanwezig waren, heeft niemand één woord met ons gewisseld.

Vragen.
Een mevrouw R. uit de zaal vraagt of er iets wordt ondernomen om dementie te voorkomen, oefeningen doen of zoiets, Professor Baldwin van Gorp zegt dat de wetenschap ons vandaag daarover weinig vertelt, en vergelijkt het met de "duivenberichten" die wachten om de duiven te lossen, we zien dat er vandaag een aantal oefeningen mogelijk zijn die het geheugen wat trainen, zoals kruiswoordpuzzels, kortom, bezig zijn opdat de persoon zich goed zou voelen en in relatie blijven. De contacten met andere mensen in het sociale leven van de patiënten zijn belangrijk en kan de wetenschap een stukje helpen. In het dementieplan wordt ook verwezen naar de gezondheidsdoelstellingen van de Vlaamse Overheid, dus ook een gezonde voeding, bewegen, het voorkomen van ziekten aan hart- en bloedvaten en ook het mediterrane dieet behoren daar bij. 

Farmaindustrie.
Wij hadden de indruk dat mevrouw R. niet écht dát wilde horen, als we de beruchte paria onder de apothekers, Fernand Haesbrouck, mogen geloven dan heeft de farma industrie een behoorlijk aandeel in de stijgende dementie van personen. In zijn nieuwsbrief 375 van 3 augustus lezen we daarover : " Over de rol die psychotica spelen bij het ontstaan van dementie, houdt de wetenschap nog stijf de lippen op elkaar ", einde citaat, en verder " De weerzin die bestaat om de echte werking van al dat moois toch bekend te maken, is enorm groot. Want de kennis van die echte werking verklaart op welke manier psychotica psychotisch en depressief maken, controleverlies over gedrag teweeg brengen, cardiale accidenten en het plotse doodvallen, maar ook hoe uiteindelijk, niet alleen het zenuwstelsel, maar ook hersencellen worden verwoest...." maar dat zijn niet de énige kritische noten van de Ieperse apotheker, lees daarover op volgende link meer http://www.adhdfraude.net/blog/

Vijftig procent kans om dement te worden.
Tijdens de lezing van Itinera Institute van 14 september 2011 onder het motto "je geld of je leven" sprak arts Hans Van Brabandt van het Academisch Centrum voor Huisartsengeneeskunde van de KU Leuven volgende  woorden uit "... een meisje dat vandaag geboren wordt heeft vijftig procent kans om honderd jaar te worden, maar datzelfde meisje heeft ook vijftig procent kans om dement te worden ..." -zie MM 194_01-. Moeten we ons, na die uitspraak, niet afvragen of de wetenschap wel degelijk meer weet over dementie maar onder druk van de farma maffia in alle talen zwijgt?

En dit ?
http://www.knack.be/nieuws/gezondheid/dubbel-zoveel-alzheimerpatienten-over-20-jaar-van-broeckhoven/article-1195098645878.htm

Artikel n° 4150
Geplaatst op 8:31 21/09/2011
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck ©

Laatste update ( 22 september 2011 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.