Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16937498





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
B-H-V Splitsing : Mogen Vlamingen eindelijk weten wat er is beschreven?
20 september 2011
Liegen de Vlaamse partijvoorzitters over de volledige waarheid, vraagt N-VA.

Bezoekers website Morsum Magnificat : 1.270.200
Brussel / Lanaken 20 september 2011

In een persbericht dat vandaag rond het middaguur werd verzonden, vraagt de N-VA zich af, of de partijvoorzitters de volledige waarheid over het B-H-V akkoord wel verteld hebben, de N-VA verwijst daarvoor ondermeer naar de uitspraken maar ook naar de analyse van Louis Michel en van andere Franstalige kopstukken. De N-VA herinnert formateur Di Rupo aan zijn eerdere belofte om alle teksten publiek te maken. Hebben de Vlamingen niet het democratisch recht om te weten wat hun vertegenwoordigers beslissen?

Belofte snel vergeten.
De belofte om alle teksten publiek te maken werd door Elio Di Rupo snel vergeten.  Zelfs een advies van de juridische diensten van de Kamer kreeg N-VA-Kamerlid Ben Weyts niet ter inzage. Tot op vandaag blijven de formateur en de onderhandelende partijen weigeren inzage te geven in de teksten van het bereikte B-H-V-akkoord. Als het waar is wat alle partijvoorzitters rond de onderhandelingstafel zeggen en het een goed akkoord is, waarom mogen de teksten van het akkoord het daglicht dan niet zien? Wat heeft men te verbergen?

Andere interpretatie.
De analyse van Louis Michel is trouwens geen hoogstpersoonlijke visie. Op de officiële partijwebstek
http://www.mr.be/actualites/toute-lactualite/zoom/article/comprendre-laccord-bhv/
publiceert de MR zijn versie van het recent gesloten B-H-V-akkoord dat op verschillende punten blijkt af te wijken van hetgeen de Vlaamse partijvoorzitters hierover recent communiceerden via diverse media. De MR houdt er immers wel een heel andere interpretatie op na dan de Vlaamse partijvoorzitters.

   ° Volgens de MR kan de Vlaamse regering de benoeming van de Fransdolle burgemeesters voortaan geen strobreed meer in de weg leggen. “Ceci les soustrait totalement à l'arbitraire du Gouvernement flamand qui jusqu'ici refusait de les nommer”, stelt de MR onverbloemd.

   ° Eerder betoogde de N-VA dat het akkoord dikwijls meer problemen veroorzaakt dan er op te lossen. Zo wordt o.a. een tweetalige rechtbank bevoegd gemaakt voor alles m.b.t. de faciliteitengemeenten, in plaats van de huidige Nederlandstalige rechtbank. Daarmee opent men het schietkraam op de omzendbrief-Peeters. De MR geeft op haar webstek nu onomwonden toe dat dat inderdaad de bedoeling is. Volgens de partij zal het gedaan zijn met “des  tracasseries administratives notamment via la circulaire Peeters”.  Als die omzendbrief sneuvelt, krijgen de faciliteitengemeenten een Brussels taalstatuut.
 
   ° De MR verhult evenmin dat de werkelijke bedoeling van de Metropolitane Gemeenschap de uitbreiding van Brussel is: “En outre, l'accord consacre l'existence par une loi spéciale, d'une Communauté métropolitaine qui permet d'élargir Bruxelles sur base du Grand Brabant. »
 
Instrument voor uitbreiding.
Uit voorgaande blijkt duidelijk dat de Franstaligen het akkoord gewoon beschouwen als instrument voor de uitbreiding van Brussel en als instrument om in de Vlaamse rand vooral nog méér heibel te maken dan vandaag.  Daarnaast onthult de MR-communicatie ook dat er wel degelijk akkoorden zijn over het gerechtelijk arrondissement B-H-V en over de versterking van het Brussels gewest wat verzwegen werd door de onderhandelende Vlaamse partijvoorzitters. Meer nog, Brussel zou als apart en volwaardig derde gewest worden ingeschreven in de Grondwet.

Stof genoeg dus om een volledige vrijgave van de teksten van het akkoord te vragen, zodat eindelijk de volledige prijs van het akkoord duidelijk wordt. Met wat we nu weten, is het duidelijk dat die prijs reeds te hoog is, maar blijkbaar zijn er elementen die we nog niet weten.  N-VA vraagt zich af of alle Kamerleden van CD&V en Open Vld wel volledig weten wat ze dreigen goed te keuren.

Bron : N-VA

Artikel n° 4148
Geplaatst op 12:37 20/09/2011
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck ©

Laatste update ( 20 september 2011 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.