Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926432





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Tenten overeind houden met een dommekracht : Kan dat ?_Update1
27 augustus 2011
Moeten sollicitaties niet overgenomen door vaste spaninrichtingen?

Bezoekers website Morsum Magnificat : 1.220.300
Herselt / Lanaken 27 augustus 2011.

--- Update 1 9:45 29/08/2011
WASO Onderzoekt vraag van Morsum Magnificat.
Naar aanleiding van onderstaand artikel en het verzoek om een reactie van de arbeidsinspectie -WASO- ontvangen wij van de Directie Limburg / Vlaams Brabant, volgende reactie : " Uw vraag over het gebruik van dommekrachten als permanente verankering van o.a. tenten is zeer relevant. Ik stuur deze vraag voor onderzoek door naar de werkgroep veiligheid voor een gezamenlijk standpunt van TWW ", einde citaat. Morsum Magnificat is ervan overtuigd dat een dergelijke permanente verankering en spaninrichting niet kan.
--- einde update

Pukkelpop hier, Pukkelpop daar, Pukkelpop overal, Morsum Magnificat heeft alle respect voor de argeloze slachtoffers die de speelbal zijn van de politiek, maar heeft veel minder respect voor de Hasseltse burgemeester en de, in een door de linkse pers in een slachtofferrol geplaatste organisator Chokri Mahassine die niet aflatend in het nieuws zijn gekomen.

De waarheid.
Iedereen heeft recht op informatie maar ondanks dat hebben we nog geen enkele keer een bevoegd persoon of een Ingenieur aan het woord gehoord, gezien of gelezen die is komen uitleggen dat de installaties die op
Pukkelpop werden geplaatst, voldoende stabiel en in conformiteit waren met de instructies van de fabrikanten -tentenboek- en de wettelijke voorschriften zoals beschreven in de NBN.

Dommekrachten.
Bij het voorbijrijden aan de Wolfdonksesteenweg te Herselt, zien we een grote feesttent waarvan de verticale draagmasten overeind worden gehouden met een dommekracht. Kan dat wel? Dat "Tirfors" worden
gebruikt om een kabel aan te spannen is normaal maar dat deze in casu als hijstoestel gebruikte werkmiddelen "vast" in een spaninrichting mogen worden gebruikt, lijkt ons zeer onwaarschijnlijk. De dommekrachten die hier gehanteerd werden hebben, behoudens een vergissing van onzentwege, en mits gebruik makend van de juiste staalkabel, een capaciteit van 3,5 Ton. Waanneer bij storm de sollicitaties op de tuien toeneemt, zal die 3,5 Ton zeer snel overschreden worden, wat dan?


Het ziet er indrukwekkend uit, maar kan dit wel? Werden sommige pinnen niet in de langsrichting van de belasting geplaatst in plaats van in de dwarsrichting?

Verankeringen.
De verankering van de verankeringplaat d.m.v. verticaal in de grond gedreven ronde stangen is misschien wel imposant, maar voldoet dat aan de eisen en de krachten die bij storm op zo'n verankering worden
uitgevoerd? Dat zou in feite door rekennota's moeten worden aangetoond, wij hebben dus onze twijfels. Artikel 267 2.12 van het ARAB zegt daarover ook een en ander. Morsum Magnificat heeft daarover nu een vraag gesteld aan WASO.

In de marge.
Een voorbeeld uit Begijnendijk.
Wat de overheid al in 1997 zei over het gebruik van dommekrachten.

EDTC.
We hebben de Herseltse burgemeester, Luc Peetermans, vandaag daarover geïnterpelleerd De burgemeester heeft ons voldoende lang te woord gestaan maar geeft toe dat dit een gespecialiseerde materie is waarvan
Morsum Magnificat blijkbaar -volgens de burgemeester- als geen ander op de hoogte is. Morsum Magnificat aanziet dat wel als een compliment maar kan de zienswijze van de burgemeester niet bijtreden. Het is simpel ; dergelijke opstellingen moeten, vooraleer ze in dienst worden gesteld, of in casu, vooraleer het feest doorgang kan vinden, door een erkend organisme gekeurd worden, dat organisme gaat na of de tent volgens het tentenboek en de typekeuring werd opgebouwd, kijkt ook na of de regels van het KB van 29 april 1999 -titel II, hoofdstuk III van de Codex-, meer bepaald het EDTC, is nageleefd. Artikel 296.2.1 zegt eveneens dat een inventaris van de werkstukken moet worden bijgehouden.  Als zo'n controle met goed gevolg is uitgevoerd, kan de burgemeester op zijn twee oren slapen. Als de keuring vóór indienstelling een positief verslag krijgt en als er dan nog iets gebeurd, dan kan het als "ongeval" worden aanzien, maar niet zoals het in Hasselt is gegaan waar de politiek en justitie meteen, gesteund door de linkse pers, het roer in handen hebben genomen en de publieke opinie zand in de ogen hebben gestrooid.

Artikel n° : 4093
Geplaatst : 16:02 27/08/2011
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel.
Erik Verbeeck ©

Laatste update ( 29 augustus 2011 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.