Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926433





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Rijksregister wordt door gemeenten niet tijdig geďnformeerd.
26 augustus 2011
Bijna kwart van de Belgische gemeenten stuurt bevolkingsgegevens te laat door.

Bezoekers website Morsum Magnificat : 1.213.700
Brussel / Lanaken 26 augustus 2011.

Maar liefst 24 procent van de Belgische gemeenten had in 2010 een achterstand bij het doorsturen van bepaalde bevolkingsgegevens -geboorte, huwelijk, overlijden- naar het Rijksregister, dat blijkt uit een antwoord van minister Turtelboom op een vraag van N-VA Kamerlid Koenraad Degroote. De situatie is het slechts in Brussel, waar drie vierde van de gemeenten een achterstand heeft.

Belangrijk voor de burger.
Het permanent en tijdig doorsturen van deze gegevens is nochtans zeer belangrijk voor de burger. De kwaliteit van de dienstverlening hangt er in belangrijke mate van af. Kamerlid Koenraad Degroote: “Als de
doorstroming van deze gegevens niet tijdig gebeurt, kunnen problemen met de administraties optreden. Vaak zeer vervelend wanneer ik denk aan pensioendossiers, kinderbijslag, belastingen en dergelijke.  Dat kan allemaal worden vermeden door een tijdige en correcte invoering van de essentiële gegevens.”

Termijnen vooropgesteld.
Er bestaat nochtans een pakt met de gemeenten, waarbij criteria en termijnen worden vooropgesteld om buitensporige vertragingen te vermijden. Zo wordt verwacht dat de gemeente 85 procent van de geboortes
binnen de twintig dagen en 70 procent van de huwelijken en overlijdens binnen de zes dagen verwerkt. In 2010 voldeed daar 24 procent van de gemeenten niet aan. In Vlaanderen gaat het om 16 procent van de gemeenten met een negatieve uitschieter voor de provincie Antwerpen -21 procent van de Antwerpse gemeenten-. In Wallonië gaat het om 19 procent van de gemeenten met als negatieve uitschieter de provincie Namen -29 procent van de Naamse gemeenten-. De situatie in Brussel is het slechtst met 74 procent van de Brusselse gemeenten die problemen hebben met een tijdige registratie.

Vooral geboortes.
De meeste gemeenten met een achterstand worstelen met de registraties van geboorten -52 gemeenten- en dat ondanks een aantal informatiseringprojecten die werden gelanceerd zoals “Inzameling van de
geboortes” en “eBirth” maar deze projecten zijn van te recente datum -2009- of nog niet volledig uitgerold in alle gemeenten om nu al effect te ressorteren.
Koenraad Degroote: “Naast sensibiliseringscampagnes moeten de bevolkingsinspectiedienst en het hoofdbestuur van het Rijksregister vaker rechtsreeks ingrijpen. Daarnaast moeten de lopende
informatiseringsprojecten rond de registratie van geboortes sneller uitgerold worden over het hele land. Het gebruik van de informatica-toepassing moeten bovendien opengetrokken worden voor de digitale verwerking van andere akten en bevolkingsgegevens.”

Enkele Vlaamse cijfers :
° Provincie Antwerpen telt 70 gemeenten waarvan 21 procent een achterstand heeft. Zwijndrecht, Putte en Beerse spannen de kroon.
° Provincie Limburg met 44 gemeenten heeft bij 9 procent een achterstand met Nieuwerkerken als leider.
° Provincie Oost-Vlaanderen heeft 65 gemeenten waarvan 17 procent een achterstand heeft. Slechtste leerling is Merelbeke.
° Provincie West-Vlaanderen, 64 gemeenten en bij 17 procent een achterstand met als topper Lendelede.
° Provincie Vlaams Brabant  met 65 gemeenten heeft een achterstand van 11 procent en daar is Drogenbos koploper.
° Brussel-Hoofdstad spant veruit de kroon met een achterstand van maar liefst 74 procent met Anderlecht, Sint-Agatha-Berchem, Brussel, Evere, Vorst, Jette, Sint-Joost-ten-Node en Koekelberg als slechtste leerlingen.

Bron : N-VA
Bewerking : jvds

Artikel n° : 4090
Geplaatst : 10:46 26/08/2011
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel

Laatste update ( 26 augustus 2011 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.