Ministeriële omzendbrief van 10 oktober 1995 omtrent relaties met de pers vervalt.
Bezoekers website Morsum Magnificat : 1.194.100 Brussel / Lanaken 17 augustus 2011. Na lang en veel gepalaver is dan eindelijk het schrijven van minister Turtelboom, waarin instructies zijn vervat omtrent de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, recht van afbeelding en relaties met de pers, verstuurd aan de burgemeesters. Bedoeling is dat deze de onder hun bevoegdheid opererende hulpdiensten op de hoogte brengen van deze omzendbrief. Paging-netwerk. Deze redactie is al zeer lang doende om een einde te stellen aan de gewoonte van bepaalde brandweerkorpsen om adressen van interventies op het paging-netwerk te zetten, vaak met vermelding wat de reden van interventie is. Na veel onderzoek, inspanning en vooral geduld, veel geduld, kon de minister niet anders meer dan een omzendbrief te richten aan de burgemeesters die niet mis te verstaan is. Beroepsgeheim. Krachtens artikel 458 van het Strafwetboek zijn brandweerlieden onderworpen aan het beroepsgeheim, volgens het Hof van Cassatie algemeen en absoluut. Concreet houdt dat in dat brandweerlieden informatie betreffende de persoonlijke levenssfeer van personen in wiens woning zij dienen binnen te gaan niet openbaar mogen maken, temeer omdat deze personen, gezien de toestand waarin zij zich op dat moment bevinden, niet de middelen hebben om zich te wapenen om de eerbiediging van hun persoonlijke levenssfeer te waarborgen. De minister benadrukt in haar rondschrijven dat het niet naleven van het beroepsgeheim strafrechtelijk strafbaar is. Discretieplicht. Daarenboven kunnen brandweerlieden onderworpen worden aan de discretieplicht krachtens een gemeentelijk reglement en hoewel er geen wettelijke definitie bestaat van de discretieplicht kan die gedefinieerd worden als zijnde een algemene gedragsnorm die functionarissen verbiedt om over zaken te spreken waarvan zij kennis hebben door het uitoefenen van hun functie. Verschil met het beroepsgeheim is dat het de persoon in kwestie niet toelaat om niet te getuigen in een rechtszaak of te weigeren mee te werken aan een onderzoek.
" ... Ook de aard van de interventie -zelfmoord, brand etc.- kan niet door de beugel, zeker niet als deze gekoppeld is aan de vermelding van een adres ..." Persoonlijke levenssfeer. Dit is een fundamenteel recht van eenieder. Het is daarom niet toegelaten bij interventies de naam en straat waar een interventie zich afspeelt op het pager-netwerk te plaatsen omdat op eenvoudige wijze de identiteit van de slachtoffers kan achterhaald worden. Ook de aard van de interventie -zelfmoord, brand etc.- kan niet door de beugel, zeker niet als deze gekoppeld is aan de vermelding van een adres. Recht van afbeelding. Zonder expliciete toestemming van de afgebeelde persoon mag een foto niet, herkenbaar, gepubliceerd worden op het internet. Het betreft een reproductiehandeling die geregeld wordt door artikel 22 van de Grondwet, door de wet van 8 december 1992 en in artikel 10 van de wet betreffende auteursrecht en de naburige rechten van 30 juni 1994. Deze passage heeft te maken met het feit, dat sommige forums afbeeldingen van interventies plaatsen die door brandweerlieden zelf werden gemaakt en online geplaatst, voorbeeld daarvan is het hulpdienstencentrum Vlaanderen.
" ... Het is de brandweerdienst verboden om op eigen initiatief, d.w.z. zonder vooraf door de pers gecontacteerd te zijn, -de pers te informeren ... " Relaties met de pers. Ook hier speelt het beroepsgeheim waaraan brandweerlieden onderworpen zijn, zodoende wordt aangeraden om, wat de informatie naar de pers betreft, blijk te geven van discretie en gereserveerdheid. Uiteraard heeft de bevolking recht op informatie en heeft de pers recht hun werk te doen maar een en ander moet in verhouding staan. Het is de brandweerdienst verboden om op eigen initiatief, d.w.z. zonder vooraf door de pers gecontacteerd te zijn, de pers te informeren. Een brand of incident mag niet systematisch aan de pers gemeld worden, dit mag wel bij grote branden en/of incidenten wanneer dat nuttig blijkt voor de bescherming van de bevolking.
De aanleiding. Hieronder vindt u de links naar vorige artikels daarover. http://www.morsum-magnificat.be/index.php?option=com_content&task=view&id=3562&Itemid=2 http://www.morsum-magnificat.be/index.php?option=com_content&task=view&id=3660&Itemid=2 Burgemeester Wim Dries .Het is te danken aan de Genkse burgemeester Wim Dries -CD&V- dat deze redactie zich nóg meer diende vast te bijten in deze zaak. Het was immers Wi Dries die tijdens de gemeenteraad met een beschuldigende vinger wees naar de pers die het Astrid pager-netwerk zou afluisteren. Met huidige rondzendbrief is bewezen dat het niet de pers is die in de fout gaat, maar wel de hulpdiensten door systematisch de pers op de hoogte te brengen van elke incidentje, hoe groot of klein ook, dat plaatsvindt. Wim Dries ligt dus in feite aan de basis van de brief van minister Turtelboom en dat hebben wij aan de Genkse burgemeester dan ook laten weten. Artikel n° : 4072 Geplaatst : 13:02 17/08/2011 Bron : Kabinet minister Turtelboom Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel Bewerking : jvds |