Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16937172





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Tweedehandkeuring auto's vereenvoudigd.
13 augustus 2011
Vanaf 14 augustus 2011 nog slechts "visuele keuring".

Bezoekers website Morsum Magnificat : 1.187.300
Brussel / Lanaken 13 augustus 2011

Op vraag van Europa wordt door een nieuw koninklijk besluit van 1 juni 2011 de regels voor de tweedehandskeuring van voertuigen gewijzigd. Was bij de verkoop van een tweedehandsvoertuig totnogtoe een volledige keuring verplicht, dan wordt deze keuring vanaf 14 augustus 2011 beperkt tot een 'visuele keuring' van de technische staat van het voertuig. Enige voorwaarde is dat het voertuig minder dan twee maanden ervoor met succes een periodieke keuring onderging -groen keuringsbewijs-.

Periodieke keuring twee maanden geleden....
Wanneer echter het voertuig twee maanden voordat het verkocht wordt, met succes een volledige periodieke keuring heeft doorstaan -groen keuringsbewijs- en sedert die laatste keuring weinig werd gebruikt, mag verondersteld worden dat dit voertuig nog in goede staat is. Het is dan ook niet nodig om vóór de inschrijving op naam van een andere titularis, volledig te herkeuren.

...dan enkel een visuele keuring.
Het voertuig zal dan enkel een visuele keuring moeten ondergaan. Bij deze visuele keuring gaat men na of het voertuig sinds de afgifte van het laatste keuringsbewijs geen schade heeft geleden. Bij deze visuele keuring moet de controleur niet alleen naar de punten kijken, maar ook, indien nodig, de punten bedienen, het geluid beoordelen of andere geschikte controlemethoden toepassen zonder apparatuur te gebruiken. Omwille van de veiligheid zal bij de visuele keuring ook altijd het remsysteem van het voertuig worden gekeurd, met behulp van geschikte technische apparatuur -remmentestbank, enz-. Een eenvoudige visuele keuring laat immers niet toe om na te gaan of de remmen op twee maanden geen schade hebben opgelopen -bv. kromgetrokken remmen door een te plots remmen of beschadigd wegdek-. Bovendien is het remsysteem niet altijd zichtbaar of gemakkelijk toegankelijk. Als bij de visuele keuring of bij de keuring van het remsysteem een technisch gebrek of een tekortkoming wordt vastgesteld, dan wordt het voertuig onmiddellijk onderworpen aan een volledige keuring.

Periodiciteit van de controles.
Het nieuwe KB van 1 juni 2011 wijzigt ook de periodiciteit waarmee personenvoertuigen -categorie M1- aan keuring zijn onderworpen, wanneer het voertuig op naam van een andere titularis wordt ingeschreven. Net zoals de 'nieuwe voertuigen' worden de 'tweedehandsvoertuigen' niet jaarlijks, maar slechts tweejaarlijks gekeurd, als ze voldoen aan volgende cumulatieve voorwaarden:
° Tijdig voor keuring worden voorgereden;
° Afgifte van een groen keuringsbewijs;
° Kilometerstand niet boven 100.000 kilometer;
° Niet ouder dan 6 jaar.
De nieuwe periodiciteit hangt af van de leeftijd van het voertuig op het moment van de controle:
° Als het voertuig 4 jaar oud was bij de laatste periodieke controle, dan moet het één jaar later opnieuw aangeboden worden voor een periodieke controle, en daarna elk jaar of elke 2 jaar ;
° Als het voertuig nog geen 4 jaar oud was bij de laatste periodieke controle, dan moet het aangeboden worden voor een periodieke controle als het 4 jaar wordt, en daarna elk jaar of elke 2 jaar.

In werking.
Het KB van 1 juni 2011 treedt in werking op 14 augustus 2011.

Wilt u wegwijs worden in het Belgisch Verkeersreglement surf dan naar : http://www.wegcode.be/ , U vindt daar ook allerlei nuttige brochures en kunt er uw snelheidsboete berekenen.

Artikel n°: 4065
Geplaatst : 20:28 13/08/2011 

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
jvds

Laatste update ( 13 augustus 2011 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.