Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16937172





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Zwendel met jade en ivoor.
12 augustus 2011
Bejaard slachtoffer krijgt 67.500 euro terug van vermoedelijke dader.

Bezoekers website Morsum Magnificat : 1.186.200
Brussel / Lanaken 12 augustus 2011.

Na anderhalf jaar onderzoek kon de politie onlangs twee van de drie daders identificeren van een klassieke oplichting met valse oosterse kunstobjecten, al jarenlang een ware plaag. Hoewel de verdachten geen schuld bekenden, betaalden ze vorige week, via hun advocaat, toch twee derde van de oorspronkelijke buit terug aan het 78-jarige slachtoffer. Eerder dit jaar kende politie en gerecht in Brussel al een reeks gelijkaardige opstekers. Deze jongste terugbetaling is opnieuw een teken dat de jarenlange strijd tegen de oplichtingen met jade, ivoor en oosterse tapijten zijn vruchten begint af te werpen.

Vader en zoon.
In de zomer van 2009 maakt een gepensioneerde dame uit Etterbeek toevallig kennis met een vader en zoon, beiden ambulante tapijtverkopers uit Frankrijk. Het tweetal biedt haar al gauw een kostbare collectie kunstwerken in jade en ivoor te koop aan. Als bij toeval ontvangt de bejaarde vrouw op datzelfde ogenblik een uitnodiging voor een gratis expertise van oosters jade en ivoor in een hotel in de buurt. Wanneer ze daar de bewuste stukken aan een zogenaamde Zwitserse kunstexpert toont, beweert die overenthousiast de hele collectie te willen kopen voor 1 miljoen euro. Daarop overhandigt de vrouw een voorschot van 100.000 euro aan de tapijthandelaars, in de hoop daarna de oosterse beeldjes met grote winst te kunnen doorverkopen aan de Zwitserse expert. Maar niet veel later volgt het bericht
dat de Zwitser met al zijn geld gearresteerd zou zijn in het buitenland en dat de tapijthandelaar zogezegd overleden is.

Te mooi is om waar te zijn.
Het gaat hier om een klassieke oplichting. Met fictieve namen, valse visitekaartjes en veel praatjes laat men het slachtoffer geloven dat er snel veel geld te verdienen valt als tussenpersoon in een transactie met kostbare oosterse kunst. In werkelijkheid spelen de verkoper-s- en de zogenaamde kunstexpert onder een hoedje en gaat het om bijna waardeloze toeristenbeeldjes.

Schuld en boete.
Het parket van Brussel vertrouwde het onderzoek toe aan de gespecialiseerde sectie van de Federale gerechtelijke politie. Al gauw werd ontdekt dat de daders, zoals zowat steeds in dit soort oplichtingen, deel uitmaakten van specifieke en omvangrijke rondtrekkende Franse dadergroeperingen. Na vele maanden speurwerk werd de zeer jonge tapijthandelaar geïdentificeerd en kreeg men ten slotte ook de vader te pakken. Hoewel die zijn onschuld staande hield, werd hij toch ter beschikking gesteld van de Brusselse Procureur des Konings die besloot hem voor de rechtbank te brengen.

Afkoopsom.
In het nauw gedreven bleek de man bereid via zijn advocaat Walter Van Steenbrugge, tot een regeling te komen met het slachtoffer uit Etterbeek. Een vergoeding van 67.500 euro werd uitbetaald. Naar verluidt hoopte de verdachte door deze afkoopsom vooral zijn jonge zoon voor verdere vervolging te behoeden.

Waarschuwing.
De Federale gerechtelijke politie wenst het publiek te waarschuwen voor dit soort oplichtingen. Tientallen Franse bendes maakten de afgelopen decennia honderden slachtoffers in België. En slechts weinige zaken kenden een even gelukkige afloop als de meest recente dossiers. Op 19/08/2011 zal in het programma “Affaires non classées” van de zender RTL-TVI -heruitzending- een reportage gewijd worden aan dit fenomeen.

Bron : Federale Politie

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
jvds

Artikel n° : 4064
Geplaatst : 20:52 12/08/2011

Laatste update ( 12 augustus 2011 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.