Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16928221





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Dodelijk slachtoffer door brand met elektrische oorzaak
19 november 2006
Bejaarde man kan zich niet meer redden en blijft in smeulbrand.

Bezoekers website Morsum Magnificat :  164.400
Betekom / Zele
19 november 2006

De 90 jarige Alois Debondt is gisteren het slachtoffer geworden van een niet conforme elektrische installatie, tot deze conclusie moeten we komen na de verklaringen van de Brandweercommandant van Zele.
Een wellicht omgevallen lamp heeft de zetel waarop het slachtoffer zat, doen branden, er was veel rook, Alo?s had aanvankelijk nog de kracht om zich naar de keuken te begeven, maar stikte daar, reanimatie mocht niet meer baten.

 

Te veel elektrische
installaties zijn niet in orde.
Niet conforme elektrische installaties zorgen om de haverklap voor overspanning, kortsluiting met brand en elektrocutie. Het komt de laatste tijd weer dagelijks voor alsof het doodgewoon is.
Deze redactie volgt al meer dan 15 jaar de gevaarlijke toestanden met elektrische installaties, zowel deze van de elektriciteitleveranciers als industri?le en particuliere installaties. Er werden al heel wat miskende resultaten geboekt en wetten gewijzigd maar in de praktijk blijft het schrijnend.

Bestuur Energie
de grote schuldige.
De Algemene Directie Energie, die ressorteert onder de bevoegdheid van Minister VERWILGHEN, faalt al vele jaren en als er dan kritiek komt op die dienst, steken ze de handen in de lucht en zeggen ze dat ze te weinig personeel hebben. Sinds de aanstelling van de nieuwe Directeur-generaal (Marie-Pierre Fauconnier) is de toestand n?g slechter geworden dan voordien met FERNAND SONCK die op pensioen is.
De Franstalige M.P. FAUCONNIER (PS) heeft meer interesse voor ?Managementstaken? dan voor controles.

Controles conformiteit
elektrische installaties.
De controle op de naleving van de Wet op de elektrische installaties berust bij het Bestuur Energie, de controle op de elektrische installaties (nadat ze werden aangelegd) is de taak van een 13- tal keuringsorganismen, maar ook daar loopt het fout. Die organismen zijn vaak te commercieel en zijn bang om, wanneer zij te streng keuren, hun klanten te verliezen, ook dat kan niet door de beugel maar ook d??r is er veel te weinig controle en ook daarvoor is het Bestuur Energie verantwoordelijk.

Elektriciens.
Een derde, maar niet onbelangrijke partij, zijn de elektriciens. Velen voeren hun job niet naar behoren uit en krijgen onvoldoende opleiding.
Iemand die vijf jaar in dienst is geweest bij een elektricien (maar daarom nog niet voldoende onderlegd is) kan op zelfstandige basis beginnen, dat is totaal onverantwoord.
Momenteel liggen er weer twee dossiers van elektriciens klaar die op een onverantwoorde manier werken hebben uitgevoerd, in ??n dossier is ook een keuringsorganisme betrokken.

Parketten.
Omdat dossiers sinds 1992 verzameld werden en er in feite bij het Bestuur Energie geen noemenswaardige verbetering merkbaar is, gaat ondergetekende nu individuele dossiers naar de respectievelijke Parketten / Procureurs des Konings sturen. Een eerste dossier ligt klaar voor het Parket van Turnhout.
Niet conforme elektrische installaties zijn een overtreding op het KB van 10 maart 1925 en 10 maart 1981, bovendien is een niet conforme elektrische installatie een bedreiging voor de veiligheid van personen (zoals hier te Zele nog maar eens blijkt) en goederen en dat is een zaak voor het Parket.
Ambtenaren in functie die op de hoogte worden gesteld van een misdrijf moeten volgens artikel 29 van de Wet de nodige acties ondernemen.

Laatste update ( 19 augustus 2007 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.