Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926435





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Dendermonde : Gerechtelijk Arrondissement produceert onverklaarbaar hoge takelkosten.
31 juli 2011
Kamerlid Karel Uyttersprot vraagt minister De Clercq om onderzoek in te stellen.

Bezoekers website Morsum Magnificat : 1.159.900
Dendermonde / Lanaken 31 juli 2011

In de recente Kamerzitting -vóór het reces- diende Justitieminister De Clerck op vraag van N-VA Kamerlid Karel Uyttersprot ruiterlijk toe te geven dat de gerechtelijke takelkosten in het arrondissement Dendermonde, in vergelijking met andere, wel heel hoog liggen. Dat laat Karel Uyttersprot vandaag in een persbericht weten.

Groot verschil.
De commissie voor Modernisering van de Rechterlijke Orde heeft een verslag opgemaakt en aan de hand van grafieken blijkt dat in de gerechtelijke arrondissementen Oost- en West-Vlaanderen de kosten de laatste 5 jaar met 50 procent daalden, terwijl de kosten in Dendermonde stegen met 100 procent. De kosten voor gerechtelijke takelwerken in Dendermonde bedragen 60 procent van àlle gelijkaardige kosten van de arrondissementen Ieper, Kortrijk, Brugge, Gent , Veurne en Oudenaarde samen. De takelkosten voor 2010 liepen in Dendermonde op tot bijna  500.000 euro, in Gent was dat slechts  61. 000 euro.

Parket teruggefloten.
Gerechtelijke takelwerken voor in beslag genomen voertuigen, teruggevonden voertuigen en voertuigen betrokken bij misdrijven worden geregeld door omzendbrief 062 van 2005. Daarover zegt Karel Uyttersprot: “Een van de  oorzaken van de hoge takelkosten in Dendermonde zou kunnen  verklaard worden door het feit dat de omzendbrief 062 niet correct wordt toegepast. Door het Parket van Dendermonde worden stelselmatig 4 dezelfde takelbedrijven aangeduid. Hiertegen lopen procedures van 9 andere takelbedrijven die zich benadeeld voelen. Zij  kregen van de Rechtbank in Eerste Aanleg  gelijk;  de zaak wordt momenteel behandeld in beroep. De Raad van State floot in een recent arrest het parket van Dendermonde terug en veroordeelde de Belgische staat tot 3. 500 euro.”, einde citaat.

Minister van Justitie De Clerck.
N-VA Kamerlid Karel Uyttersprot vroeg minister De Clerck of er een verband is tussen het niet toepassen van de omzendbrief en de hoge takelkosten in Dendermonde en wat hij zal doen om het probleem aan te pakken. De Clerck deelde mee geen verklaring te kunnen geven voor de bijzonder hoge uitgaven door het parket van Dendermonde en kondigde een wetgevend initiatief aan. Hij sloot, op vraag van Karel Uyttersprot, een doorgedreven onderzoek naar de zaak niet uit.

Favoritisme of doofpot?
Een andere zaak, meer bepaald een ongeval te Overmere waarbij de echtgenote van een belangrijk politicus betrokken was, werd nooit onderzocht, toch werd ons door een betrouwbare bron gezegd dat omtrent de oorzaak van het ongeval aan de rotonde -N445-, toch wel vragen dienden gesteld. In het persbericht over de takeldiensten heeft Karel Uyttersprot het over "Favoritisme" maar m.b.t. het ongeval kan men spreken van een doofpotoperatie en dat is zeer vreemd in een Arrondissement waar men de lat op verkeersovertredingen zeer hoog legt, het is uiteraard belangrijk wie de overtreding begaat, de wolven in het bos bijten mekaar uiteraard niet.

Artikel n° 4028
Geplaatst op 13:37 31/07/2011
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck ©

Laatste update ( 31 juli 2011 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.