Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926436





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Milieuvergunning niet langer beperkt in tijd.
26 juli 2011
Slechts periodieke keuring / evaluatie en eventuele bijsturing.

Bezoekers website Morsum Magnificat : 1.150.300
Brussel / Lanaken 26 juli 2011.

Nadat vorige week vrijdag al de omgevingsvergunning -één geïntegreerde vergunning voor bouwen en milieu- door de Vlaamse regering werd goedgekeurd, werd nu ook het principe van de permanente milieuvergunning goedgekeurd. Deze permanente milieuvergunning zal slechts periodiek gecontroleerd en geëvalueerd worden en waar nodig bijgestuurd. Als wordt vastgesteld dat de hinder niet beperkt kan worden tot een aanvaardbaar niveau, kan de vergunning geschorst of zelfs opgeheven worden.

Permanent.
De invoering van een permanente milieuvergunning past volledig in het kader van de uitwerking van de omgevingsvergunning.  Voor een volledige integratie van de milieuvergunning en de stedenbouwkundige vergunning, is het noodzakelijk dat de uitvoerbaarheid van deze vergunningen op hetzelfde ogenblik start gaat, maar ook dat de vergunningen even lang geldig blijven. Momenteel worden milieuvergunningen afgeleverd voor een periode van maximaal 20 jaar en om volledig parallel te kunnen lopen met een stedenbouwkundige vergunning zal dat in de toekomst van permanente duur zijn. Na 20 jaar zal men dus geen nieuwe milieuvergunning meer moeten aanvragen. Ook in onze buurlanden Duitsland, Frankrijk en Nederland is de milieuvergunning al permanent.

Periodiek evaluatie.
De permanente milieuvergunning mag geen afbreuk doen aan de slagkracht van de overheid om de risico’s en de hinder van inrichtingen en de impact ervan op de milieukwaliteit onder controle te houden. Dit veronderstelt tenminste dat de VLAREM-inrichtingen aan een periodieke controle en evaluatie worden onderworpen. Desgevallend kan dit leiden tot een herziening van de vergunning.  Het systeem van een periodieke controle en evaluatie wordt vandaag al voorzien in een aantal Europese richtlijnen. Zo verplicht de richtlijn 201/75/EU inzake industriële emissies de lidstaten ertoe de vergunningsvoorwaarden bij te stellen wanneer een nieuw of bijgesteld beste beschikbare technieken -BBT- referentiedocument wordt aangenomen. Conform die richtlijn moeten de inrichtingen, die vallen onder het toepassingsgebied, sowieso om de vier jaar worden geëvalueerd.

December 2011.
Bij tijdelijke inrichtingen en herlokalisatie kan de milieuvergunning, net zoals de toekomstige unieke omgevingsvergunning, nog steeds in de tijd beperkt worden. Concrete juridische krijtlijnen worden nu verder uitgewerkt en in principe wordt verwacht dat de permanente vergunning zal ingevoerd worden samen met de inwerkingtreding van de omgevingsvergunning. Een ontwerp van decreet hierover zou moeten klaar zijn tegen december 2011.

Bron : Kabinet Joke Schauvliege

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
jvds


© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.