Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16937010





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Lanaken : In het land der blinden is de brandweer koning.
19 juli 2011
Eerst een gevaar creëren en pas daarna proberen te beveiligen.

Bezoekers website Morsum Magnificat : 1.137.700
Lanaken 19 juli 2011.

Morsum Magnificat trekt in het kader van het algemeen belang de conformiteit van de antennemast van LRL te Lanaken op diverse items in twijfel, de bewijslast dat één en ander wél conform is, bewoners en omwonenden zich geen zorgen moeten maken, ligt bij de eigenaars, maar behalve twee brieven van evenveel advocaten wordt er geen enkel bewijs geleverd.

Bliksembeveiliging.
Na meester Nijsten wordt nu ook advocaat Saskia H. ingeschakeld, deze laatste laat weten dat er na het plaatsen van de antennemast een aanbestedingsprocedure is geweest voor de aanleg van een bliksemafleider, verdere specificatie ontbreekt en dat komt ons voor een advocaat zeer vreemd over. De wet van 4 april 1972 legde voor dat gebouw reeds de verplichting op om een bliksemafleider tegen directe inslag aan te leggen.
De wet van 10 maart 1981 verplicht ook een beveiliging van de laagspanningsinstallatie. De "Normering" is reeds sinds 1960 -NBN 579- in voege, gewijzigd in 1985 -NBN C18-100- en in het Belgisch Staatsblad van 12 juni 2007 -p.31829- is de Internationale Norm IEC-62305 in België aangenomen.

Omgekeerde wereld.
Het moet hier blijken dat men eerst het gevaar voor directe blikseminslag creëert en pas daarna de beveiliging gaat aanleggen, dat is de omgekeerde wereld. In de brief van de advocaat lezen we ondermeer dat de brandweer onlangs een audit uitvoerde en "de constructie werd goed en stevig" bevonden. Dat de brandweer dat dan ook maar met schriftelijk bewijsmateriaal aantoont, inclusief de sollicitaties op de tuien, de spaninrichtingen en de verankeringen, tot dan trekt deze redactie de deskundigheid van de brandweer ter zake in twijfel.  Aan de hand van de foto's kunnen we in ieder geval vaststellen dat er geen aardingkits op de antennekabels werden geplaatst, de zogenaamde professionele firma heeft dat alvast nagelaten en óók de brandweer heeft dat niet gezien.

Spankoorden.
Het komt er dus op neer dat de brandweer hier Koning eenoog is in het land der blinden. Hoe professioneel de firma wel is, kunnen we uit de brief van advocaat H. afleiden die het over "spankoorden" heeft. Advocaten weten over het algemeen niets af van techniek en informeren zich dan bij specialisten -zoals sommige advocaten bij Morsum Magnificat-. Indien meester H. professionele informatie had ontvangen dan had ze geweten dat men spreekt over "tuikabels" of 'tuien" en niet over spankoorden. Meester H. moet zich toch eens beter informeren, misschien bij een firma die staalkabels maakt, of bij een fatsoenlijk keuringsorganisme.

Meer in Morsum Magnificat 192_03

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck ©

Laatste update ( 19 juli 2011 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.