Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16936892





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Buitenlands zorgpersoneel moet ook voldoen aan kwalificatie-eisen.
11 juli 2011
Jo Vandeurzen gelast onderzoek naar activiteiten Bulgaarse en Poolse firma in thuiszorg.

Bezoekers website Morsum Magnificat : 1.123.700
Brussel / Lanaken 11 juli 2011.

Enkele kranten berichtten over twee buitenlandse firma's die voltijdse zorg zouden aanbieden bij mensen thuis. Het betreft Seniorcare24 -Bulgaarse firma met zetel in Herentals- en Personal Service Ost-West -Poolse firma met zetel in Duitsland-. Omdat de manier van werken van deze firma's niet past in de aanpak van zorgvernieuwing in Vlaanderen, gelast Jo Vandeurzen een onderzoek naar beide firma's om na te gaan of deze de regelgeving voldoende respecteren.

Diensten.
Op de websites van beide firma’s vernemen we dat ze twee soorten diensten aanbieden :
° Zorg- en bijstandsverlening -bijvoorbeeld : persoonlijke verzorging, begeleiding, hulp bij het aan- en uitkleden, hulp bij opstaan en naar bed gaan, hulp bij voedselinname,…-.
° Huishoudelijke hulp -bijvoorbeeld: bereiding van de maaltijden, wassen en strijken,…-.
In tegenstelling tot sommige berichten, bieden ze geen verpleegkundige handelingen aan.

Kwalificatievereisten.
Iedereen die beroepshalve aan zorg- en bijstandsverlening doet bij de zorgbehoevende thuis moet voldoen aan de kwalificatievereisten van de Vlaamse overheid. Buitenlandse verzorgers-aan-huis moeten over hetzelfde diploma beschikken als het verzorgende personeel van de diensten gezinszorg en aanvullende thuiszorg.
Deze kwalificatievereisten gelden ook voor personen die als zelfstandige werken, of voor personen die werken in een voorziening die niet erkend is door de Vlaamse overheid. Het spreekt voor zich dat persoonlijke verzorging, hulp bij de maaltijd, hulp bij het aan- en uitkleden competenties en opleiding vereisen.

Registratieplicht.
Er is nog een tweede criterium. Alleen wie geregistreerd is bij het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, mag beroepshalve zorg- en bijstand verlenen thuis bij de gebruiker. De registratieplicht geldt niet voor wie werkt in een welzijnsvoorziening die erkend is door de Vlaamse overheid, met uitzondering van de diensten voor gezinszorg en aanvullende thuiszorg.  Aangezien Seniorcare en Personal Service Ost-West niet erkend zijn, geldt in hun geval de registratieplicht: alle personeelsleden die zij tewerkstellen en die beroepshalve aan zorg- en bijstandsverlening doen, moeten zich vooraf registreren en registratie kan alleen als men voldoet aan de kwalificatievereisten. Ook als die organisaties alleen bemiddelen, en die personen als zelfstandigen zouden werken, geldt die registratieplicht.

Geheimhoudingsplicht.
Wanneer niet aan de registratieplicht en de kwalificatievereisten voldaan wordt, kan op basis van het zorg- en bijstandsdecreet een boete opgelegd worden van 500 en 5000 euro. De Vlaamse Regering gaf afgelopen vrijdag haar principiële goedkeuring aan de uitvoeringsbesluiten van het decreet. Na advies van de Raad van State en vervolgens de definitieve goedkeuring van de Vlaamse Regering kunnen en zullen effectief boetes opgelegd worden. Ten slotte geldt dat hulpverleners een geheimhoudingsplicht hebben over de gegevens waar zij kennis nemen tijdens hun hulpverlening bij zorgbehoevenden thuis. Bovendien moeten zij een goede communicatie en samenspraak met de gebruiker, hun omgeving en andere zorgverleners verwezenlijken.
Het zijn de verzorgenden zelf die moeten voldoen aan de criteria. Aangezien minister Jo Vandeurzen op basis van de berichtgeving geen namen kon detecteren van het personeel van beide firma's, is het voorlopig niet mogelijk na te gaan of zij aan de criteria voldoen.

Onderzoek door zorginspectie.
Om die reden heeft minister Jo Vandeurzen de zorginspectie gevraagd onmiddellijk een onderzoek te voeren. Op basis van de uitkomst zal blijken of beide firma's de regelgeving van het Zorg- en Bijstandsdecreet respecteren. Het Agentschap Werk en Sociale Economie, dienst Arbeidsmigratie heeft eveneens een onderzoek bevolen naar o.a. de arbeidsvoorwaarden, het gebruik van het statuut au pair.

Ethisch bezwaar.
Minister Vandeurzen wijst op een ethisch bezwaar. De Vlaamse regering heeft bv. in Roemenië mee geďnvesteerd in de opleiding van verpleegkundigen. Het zou cynisch zijn die nu af te romen van een land dat zijn zorgverleners veel meer nog nodig heeft dan Vlaanderen. De minister kiest voor een maximalisering van het potentieel eigen mensen. Verschillende acties ten aanzien van verschillende doelgroepen, waaronder allochtonen, zullen inwerken op beeldvorming en informeren over de kansen.

Kwalitatieve thuiszorg.
De Vlaamse overheid vergroot het aanbod en betaalbaarheid van kwalitatieve thuiszorg. Hoewel Vlaanderen elk jaar al meer dan 16 miljoen uren gezinszorg subsidieert, een budget van een klein half miljard euro, wordt in 2011 dit pakket nog met 1,8 procent uitgebreid. Ook de komende jaren zal er een verhoging zijn van dit urencontingent. Het decreet Vlaamse sociale bescherming houdt een maximumfactuur in voor thuiszorg. “Ik begrijp dat mensen vatbaar zijn voor voltijdse hulp door Oost-Europese zorgverleners. Het geeft ook aan dat onze keuze voor een verschuiving van residentiële zorg naar zorg aan huis tegemoet komt aan een uitgesproken verwachting. Maar een systematische rekrutering van buitenlands personeel past in ieder geval niet in onze aanpak van de zorgvernieuwing in Vlaanderen, wij kiezen voor een andere weg, een weg die onze samenleving beter zal uitkomen en die correcter is ten aanzien van de landen die hun zorgpersoneel nog meer nodig hebben dan wij,” besluit Jo Vandeurzen.

NVDR :
Jo Vandeurzen is blijkbaar een politicus die probeert om zoveel mogelijk buitenlanders in het thuisland, in dit geval Bulgarije en Polen, te laten werken. Een nobel streven dat, naar onze mening, slechts een matige kans op succes zal hebben. De mensen uit de vroegere Oostblok landen willen immers ook maar al te graag naar de landen van melk en honing komen waar het brood aan de bomen groeit. Het is zelfs mogelijk dat zij slechts met dát doel voor ogen de cursus tot verpleegkundige hebben gevolgd. De bedrijven die nu onder de loep genomen worden zullen snel genoeg onze achterpoortjes ontdekken en als zij dat niet doen, zullen er wel andere komen die dat wel doen. Het is onvermijdelijk dat, met het openstellen van de grenzen, buitenlanders in "full speed" naar hier komen, of dat voor onze economie positief is, is een andere vraag. -jvds-

Bron : Kabinet Jo Vandeurzen

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
jvds


© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.