Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16936897





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Twintig arrestaties tijdens internationale drugsactie Etoile.
04 juli 2011
Actie tegen drugshandel en drugstoerisme.

Bezoekers website Morsum Magnificat : 1.110.400
Brussel / Lanaken 4 juli 2011

Politie- en douanediensten in de Benelux hebben vanaf dinsdag 28 juni tot en met zondag 3 juli 2011 gezamenlijk een internationale actie gehouden. De operatie 'Etoile' is uitgevoerd door de politie- en douanediensten van België, Nederland, Luxemburg en Frankrijk. De actie is gericht tegen de handel van verdovende middelen en het drugstoerisme. Er is rekening mee gehouden dat afgelopen weekend grote festivals plaatsvonden in België -Rock Werchter- en Frankrijk -Arras-. In totaal hebben 497 Belgische politie- en douaneambtenaren deelgenomen aan de actie.

Internationale samenwerking.
Mede dankzij het Benelux-verdrag over politiesamenwerking is de actie succesvol geweest. Door dit verdrag kunnen politieagenten uit de Benelux sinds januari 2005 in de drie landen verdachten achtervolgen en controleren. De intensieve samenwerking tussen de drie deelnemende landen is bijzonder goed verlopen. Er zijn onmiddellijke resultaten geboekt en de actie heeft informatie opgeleverd die zeer waardevol is voor de strijd tegen drugs in de toekomst. In de Benelux werd gecontroleerd op de vervoersassen Rotterdam-Roosendaal-Antwerpen-Parijs en Maastricht-Luik-Luxemburg-Metz. De controles werden uitgevoerd op snelwegen en provinciale wegen, maar ook in de treinen op de internationale treinverbindingen en in bij de politie bekende drugspanden. In totaal werden in de drie landen honderden voertuigen gecontroleerd op de aanwezigheid van verdovende middelen.

Uitgebreide resultaten België.
In België werden controles uitgevoerd in de arrondissementen Brugge, Dendermonde, Gent, Turnhout en Tongeren. Ook de federale Weg- en Spoorwegpolitie controleerden enkele belangrijke verkeersassen en spoorlijnen.
Volgende verdovende middelen en wapens werden in beslag genomen:
° 29,8 kg. Marihuana.
° 98,6 gr. Heroine.
° 37,2 gr. Cocaïne.
° 75,46 gr. Hallucinogene paddenstoelen.
° 27,4 gr. Amfetamines.
° 686 Cannabisplanten.
° 30,2 gr. Cannabis.
° 329,2 gr. Hasjiesj.
° 519 gr. Space cake.
° 17 Verboden wapens.
Er werden in totaal 1177 voertuigen, 22 treinen en 1423 personen gecontroleerd. 265 personen waren in het bezit van drugs en 8 personen waren onder invloed. Tijdens de hele operatie heeft de politie 20 personen opgepakt en 17 voertuigen in beslag genomen.

Enkele opmerkelijke feiten in België.
- In Gent werd een cannabisplantage ontdekt. Tijdens een controle op de weg werd verdacht materiaal aangetroffen in het voertuig van een bewoonster van de regio Assenede. Tijdens de huiszoeking bij de persoon is een cannabisplantage met 686 planten ontdekt.
- In Putte -Kapellen- werd het voertuig van een Congolees uit het Brusselse gecontroleerd. In de koffer vond de politie liefst 22 kilogram marihuana. De verdachte werd ter beschikking gesteld van het parket.
- Tijdens de actie heeft een Frans voertuig met 4 inzittenden de vlucht genomen na de bevelen van een ploeg van de politiezone Antwerpen genegeerd te hebben. Het voertuig werd uit het oog verloren maar crashte later op de verkeerswisselaar met de A12. De vier inzittenden namen de vlucht maar konden met de hulp van een speurhondgeleider en de politiehelikopter opgepakt worden. De verdachten geven toe gebruikershoeveelheden drugs tijdens de vlucht uit het raam te hebben gegooid. Ze werden niet voor het parket voorgeleid.

Enkele opmerkelijke feiten in Nederland.
- In Nederland zijn een honderdtal personen en voertuigen gecontroleerd. 7 personen zijn opgepakt en er is 8 kg marihuana en 6,8 kg heroïne in beslag genomen.
- In Rotterdam weigerde een bestuurder te stoppen voor een politiecontrole waarna de achtervolging werd ingezet. De bestuurder heeft de controle over het stuur verloren en kwam in de berm terecht. De man werd opgepakt en in zijn voertuig is 7,8 kg marihuana gevonden.
- In Maastricht zijn twee Franse verdachten opgepakt met 350 gr heroïne bij zich. Na deze arrestaties werd een huiszoeking uitgevoerd in een woning in Maastricht waar nog eens 6,5 kg heroïne in beslag is genomen.

Bron : Federale Politie.

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
jvds


© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.