Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16936900





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
De Sociale Staat van Vlaanderen 2011_Update2
16 juni 2011
Hoe arm is de Vlaming in 2011.

Bezoekers website Morsum Magnificat : 1.080.300
Brussel / Lanaken 16 juni 2011.

--- Update 2  8:43 17/06/2011.
Was de studiedag nodig?
Waarom het, na het uitgeven van een 371 bladzijden tellend geïllustreerd en waardevol -maar duidelijk politiek geïnspireerd- studiewerk "De Sociale Staat van Vlaanderen 2011" én de door Vlaams Minister President
Peeters op 15 juni georganiseerde persconferentie, nog nodig was om in De Schelp een aparte studiedagte organiseren, begrijpen we niet goed. Tijdens deze studiedag werd in exact drie uur en vijfenveertig minuten, inclusief politieke interventies van Mieke Vogels, Boudewijn Bouckaert, Patricia De Waele, de inhoud van het lijvig boek en tevens studiewerk, door enkele sprekers onder zeer povere belangstelling uit de doeken gedaan. Het schot dat Jan Peumans voor de boeg van de Minister President loste dat, omwille van de geringe belangstelling, de persconferentie beter in De Schelp zou zijn gehouden in plaats van één dag eerder, was dan ook volledig terecht. Oók de opmerking van een Antwerps OCMW medewerker dat de algemene situatie in het boek veel te "wit" werd voorgesteld, was terecht. Ook de één maand durende poging van Bea Cantillon om te overleven met een leefloon, werd door het Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen, terecht niet ernstig genomen.


Vlaams Minister President Peeters diende af en toe de oren te spitsen, óók Marino Keulen kon dat inzake de huisvestingproblemen doen.

Timing zoek.
Het programma werd niet gerespecteerd en het liep faliekant mis met de timing, het eerste debat werd een politiek vertoon waarbij politici, ondermeer Mieke Vogels en Boudewijn Bouckaert, de micro veel te lang vast 
hielden. Zelfs met het meer dan halveren van de ingelaste pauze, werd de timing met nog méér dan een uur overschreden. Vragen aan de onderzoekers stellen tijdens de receptie verliep óók moeilijk want een onderonsje met een drankje en een hapje is altijd gezelliger dan -lastige- vragen beantwoorden. Vreemd genoeg kent iedereen de grote problemen die er zijn, ze geven dat, of the record, ook toe, alleen wordt het altijd verbloemd naar buiten gebracht. De bevolking wordt permanent misleid, zij die ervaring hebben, arm of dakloos zijn, ziet men niet en komen bij zo'n gelegenheden nooit aan het woord, daarvoor zal de moderator, zoals in casu een Vrt journalist, wel voor zorgen.

Jan Peumans keek in de camera van de énige
aanwezige totaal onafhankelijke pers : Morsum Magnificat.


Voorzitter van het Vlaams Parlement Jan Peumans -N-VA- legde alweer de vinger op de wonde, Jan Peumans spreekt duidelijke -Vlaamse- taal en dat wordt in Vlaanderen zeer gewaardeerd, er zouden méér van die politici moeten zijn. De N-VA is blijkbaar een partij die duidelijke taal spreekt, een voorbeeld voor de rest van de gedurende decennia falende politiek die het land in een puinhoop heeft veranderd.

Jan Peumans Voorzitter Vlaams Parlement was wéér duidelijk.
In zijn slotrede dankt Jan Peumans in de eerste plaats de aanwezigen, waaronder veel volksvertegenwoordigers van verschillende partijen, waarvan het aantal hoger is dan verwacht. Vervolgens stelt hij vast dat de
problemen, ondermeer over de gezondheidszorg, die vandaag tijdens deze studie namiddag besproken werden, al jaren en jaren besproken worden maar dat er geen concrete oplossingen uit de bus komen. Ook wat betreft de tewerkstelling, wat toch een middel is om uit de armoede te blijven, wordt er veel gesproken maar effectieve oplossingen blijven uit. Vervolgens zette hij de aanwezige minister president Peeters op zachte maar kordate wijze op zijn plaats door op te merken dat deze de persconferentie die hij daags voordien had gegeven, beter na de studiemiddag had gegeven zodat er wellicht meer persbelangstelling zou zijn geweest voor de studiemiddag -Morsum Magnificat was de enige aanwezige pers- en Mw. Cantillon, Professor aan de Universiteit Antwerpen, meer uitleg had kunnen geven over inkomen en armoede in België en Europa en alles wat daarmee te maken heeft, een onderwerp dat velen bezighoudt. Nu kreeg hij mails en sms'jes van diverse mensen die zegden dat het niet nodig was om aanwezig te zijn op de bijeenkomst omdat "het al in de krant stond". Een volgens Peumans een gemiste kans. Jan Peumans noemde het 371 pagina's tellende boek "De sociale staat van Vlaanderen 2011" een goed werkstuk dat een baken kan zijn voor de Vlaamse beleidsmakers die het kunnen gebruiken om hun richting te bepalen in het oplossen van de problematiek.

Het volledige studiewerk is te vinden op: 

http://www4.vlaanderen.be/dar/svr/afbeeldingennieuwtjes/algemeen/bijlagen/2011-06-16-ssv2011-publicatie.pdf
--- einde update 2


--- Update 1 23:19 16/06/2011
Verschil moet er altijd zijn.
We vernemen pas vandaag van Jan Peumans, Voorzitter van het Vlaams Parlement, dat minister President Kris Peeters reeds gisteren een persconferentie organiseerde, reden waarom er vandaag ondermaatse persbelangstelling voor het onderwerp was, Jan Peumans nam dan ook in zijn slottoespraak geen blad voor de mond. We brengen pas morgen over deze studiedag meer nieuws, we kunnen u onze slogan nu reeds verklappen : "Ze pisten na afloop met z'n allen een grote plas en alles bleef zoals het was".
--- einde update 2.

Sinds 2009 is een ontwikkeling van de leefsituatie in Vlaanderen op het getouw gezet, met "de Sociale Staat van Vlaanderen 2011" is Vlaanderen in dat kader aan haar tweede bijdrage toe van een meerjarig, onderzoeksprogramma.  Het is het Vlaams Parlement dat om deze tweejaarlijkse analyse en evaluatie vroeg, vandaag doet het Vlaams Parlement dan ook uit de doeken hoe de Vlaming in 2011 leeft.

Programma.
13.30 : De inleiding van de namiddag wordt gebracht door Josée Lemaître,leidend ambtenaar Studiedienst van de Vlaamse Regering.
13:50 : Prof. Dr. J. De Maeseneer -UGent-, L. Bral -SVR-, S. Winters -KU Leuven-, Prof. Dr. Witlox -UGent-
14:50 : Debat.
15:20 : Pauze.
15:45 : Dr. E. Boeren en Prof. Dr. I. Nicaise -KU Leuven-, Prof. Dr. G. Van Hootegem -KU Leuven-, Prof. Dr. B. Cantillon -UAntwerpen-.
16:30: Debat.
17:00 : Toespraak door Jan Peumans Voorzitter Vlaams Parlement.
17:30 : Receptie aangeboden door het Vlaams Parlement.

Meer volgt.
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
EVER ©

Laatste update ( 24 juni 2011 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.