Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16936887





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Geluidsnormen : regeling muziekactiviteiten.
13 juni 2011
Schauvliege : Uitgebalanceerd evenwicht bereikt.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 1.075.000
Brussel / Lanaken 13 juni 2011.

--- Update 1 11:45 14/06/11.
Ministers Vandeurzen, Lieten en Muyters zijn doof.
--- einde update 1

Op 10 juni 2011 keurde de Vlaamse Regering de principes goed voor de reglementering van het maximaal geluidsniveau op muziekevenementen. Het voorstel kwam van Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur, Joke Schauvliege die zegt dat daarmee een uitgebalanceerd evenwicht tussen voldoende muziekbeleving en het beperken van gehoorschade is bereikt omdat de normen haalbaar zijn voor iedereen en voor alle soorten activiteiten.

Ook flankerende maatregelen.
De pijlers van de reglementering blijven: een maximaal geluidsniveau, het meten en desgevallend registreren van het geluid en het ter beschikking stellen van oordoppen. Daarbij blijft het principe gelden, hoe hoger het geluidsniveau hoe meer flankerende maatregelen. De categorieën worden vereenvoudigd ten opzichte van de werktekst die in januari werd voorgelegd op de rondetafel. Tevens wordt ook het KB van 24 februari 1977 geďntegreerd in VLAREM. De plaats en manier van meten wordt duidelijk bepaald en de administratieve rompslomp wordt beperkt”.

Hoe geloofwaardig is politiek ?
11 juni 2011 te Genk i
n bijzijn van minister Jo Vandeurzen, Lieten, Muyters :
De regels voor geluidsnormen met de voeten treden !

Drie categorieën met integratie van KB ’77.
Het KB van 24 februari 1977 wordt geďntegreerd in VLAREM, de Vlaamse Milieuwetgeving. Op die manier vinden organisatoren en toezichthouders alle wettelijke vereisten terug in één wetgeving en wordt de manier van meten uniform.
- Categorie 1 gaat tot een maximaal geluidsniveau van 85 dBa LAeq, 15min en daaronder vallen activiteiten zoals muziek in cafés, fitnesscentra, tijdens sportmanifestaties, enz.
- Categorie 2 gaat tot 95 dBa LAeq, 15min, voldoende luid om een kwaliteitsvolle fuif te organiseren. Meten is hier verplicht, registreren niet.
- Voor categorie 3 wordt een maximaal geluidsniveau van 100 dBa LAeq, 60min ter hoogte van de mengtafel opgelegd. Door verlenging van de uitmiddelingsperiode, namelijk van 15 minuten naar 60 minuten, krijgen de geluidstechnici en DJ’s meer mogelijkheden om dynamiek te brengen in hun muziek.

Plaats en manier van meten.
Het meten zal gebeuren ter hoogte van de FOH -Front Of House- of de mengtafel. Om het publiek te beschermen tegen grote verschillen in geluidsniveaus tussen de plaats van meten en andere voor het publiek toegankelijke plaatsen, komt er een duidelijke afbakening van de meetplaats. Dat biedt zowel organisator als toezichthouder houvast en beschermt het publiek. De nieuwe regeling zal eenvoudig te handhaven zijn. Daarom kan in categorie 1 en 2 gemeten worden in LAmax, slow. Hierdoor is het mogelijk een ogenblikkelijk geluidsniveau te meten. Bovendien is er in categorie 2 geen verplichting om te registreren, er moet enkel gemeten worden. Dit betekent dat in categorie 2 de organisator kan meten met minder dure apparatuur die eenvoudig te bedienen is. Het gebruik van een geluidsbegrenzer of limiter is ook toegelaten. Een geluidsbegrenzer die zo afgesteld is dat de norm gerespecteerd wordt, is gelijkwaardig aan de verplichting tot meten en/of registreren.

Flankerende maatregelen.
Het voorstel komt tegemoet aan de bezorgdheid van de jeugd- en muzieksector voor een te grote administratieve rompslomp. Zo blijft de opmaak van een geluidsplan enkel verplicht voor vaste geluidsinstallaties in categorie 3. Inmiddels wordt gesensibiliseerd via verschillende provinciale campagnes en via de campagne die Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Vandeurzen op 26 mei 2011 lanceerde. Het kosteloos ter beschikking stellen van oordoppen is verplicht in categorie 3. Voor activiteiten in categorie 2 wordt geadviseerd om ook gehoorbescherming aan te bieden, maar dat is niet verplicht.

Informatie en begeleiding.
Het departement LNE en het Muziekcentrum Vlaanderen zullen op vraag van minister Schauvliege in elke provincie infosessies over de nieuwe regelgeving organiseren voor verschillende doelgroepen: o.m. jeugdconsulenten, gemeentebesturen, handhavers en milieuambtenaren, het ruime publiek, organisatoren en muzikanten, horeca. Daarnaast zal de administratie een technische handleiding over de nieuwe regelgeving samenstellen.
Om de jeugdsector vertrouwd te maken met metingen, zal op enkele jeugdfuiven en -optredens de organisator/DJ bijgestaan worden.

1 januari 2012.
Vlaams minister Joke Schauvliege: “Deze regelgeving bevat een uitgebalanceerd evenwicht tussen voldoende muziekbeleving en het beperken van gehoorschade. De goedgekeurde afspraken zullen nu juridisch uitgewerkt worden. Het is de bedoeling dat de regelgeving in voege treedt op 1 januari 2012, het eerste jaar als richtwaarde en vervolgens als bindende en afdwingbare norm.”

Bron : Kabinet Schauvliege

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
jvds

Laatste update ( 14 juni 2011 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.