De stad Genk sluit het jaar 2010 af met een algemeen resultaat van bijna 17 miljoen euro. Dat is meer dan verwacht. Beheersing van de werkingskosten en personeelsuitgaven, maar ook een actief schuldbeheer, hebben tot dit goede resultaat geleid. Het algemeen begrotingsresultaat van de begrotingsrekening 2010 van de stad Genk bedraagt 16.937.623,53 euro, voornamelijk door het positieve resultaat in de gewone dienst. Dat zijn de reguliere inkomsten en uitgaven zoals personeelkosten en werkingsmiddelen.
Beter dan gedacht. Het resultaat is ruim 9 miljoen euro boven de verwachtingen. Daardoor komt er nog wat extra marge vrij in 2011, aldus Annita Laporte, schepen van financiën. “Toch gaan we geen gekke dingen doen en willen we altijd een gezonde marge behouden”. NVDR. Als de stadskas een boni heeft van 9 mio euro, dan heeft Genk de belastingbetaler geen diensten bewezen, dat heeft Raadslid Stijn Vangeneugden -Vlaams Belang- tijdens de recente gemeenteraad reeds aan de kaak gesteld, Vangeneugden zegt dat dit resultaat het bewijs is dat men de mensen jaren lang te veel belastingen liet betalen en dat Laporte nu meteen een belastingverlaging moet voorstellen. Dat het Genks bestuur steeds een stevige reserve wil hebben is een berekende reserve om alles en iedereen te kunnen kopen -behalve deze redactie die geen eurocent van Genk ontvangt, ergo hier en daar zelfs wordt uitgesloten, gediscrimineerd-. Het Genks bestuur loopt dermate naast de schoenen dat ze zich van de verregaande decadentie niet eens bewust is.
Minder schulduitgaven. Aan de basis van dit goede resultaat liggen onder meer geplande uitgaven die niet gebeurd zijn. Ook het actief schuldbeheer van de stad heeft positief bijgedragen aan het resultaat. “We hebben met andere woorden 1,3 miljoen aan schulduitgaven niet moeten uitgeven”, verduidelijkt schepen Laporte. Het algemeen boekhoudkundig resultaat van de stad Genk bedraagt 64.876.085,75 euro door een tegoed in de gewone dienst van 25.376.100,83 euro en een tegoed in de buitengewone dienst van 39.499.984,92 euro. Van dit bedrag moeten wel nog de verplichtingen afgetrokken aangegaan in 2010.
Stevige schatkist. De thesauriepositie per 31 december 2010 van de stad Genk blijft stevig, namelijk 68.074.986,25 euro. Hierin zit wel de opname van de thesauriebewijzen: een krediet op zeer korte termijn. De rekening van het Autonoom Gemeentebedrijf Genk (AGB), dat instaat voor de uitvoering van een aantal projectopdrachten in opdracht van de stad Genk, sluit af met een mali van 34.692,32 euro met als omzetcijfer een bedrag van 1.259.680,69 euro en een balanstotaal van 6.130.061,09 euro. De stad Genk kiest voor een functioneel inzetten van het AGB als een financieel-juridisch instrumentarium dat de stad Genk toelaat te participeren in pps-ontwikkelingen ten behoeve van stadsprojecten. 2010 is vooral het jaar van de onderzoeken, studies en voorbereidingsfase voor het project C-mine en een participatieve ontwikkeling op het Hoogwaardig Bedrijventerrein en Wetenschapspark te Waterschei. Meer info bij NVDR. Ondanks de crisis moet het Genks AGB niet op één euro letten, ergo het leeft op grote voet, luxe en decadentie. Bij de beslissing in september 2010 voor de aankoop van drie voertuigen voor het AGB -Autonoom Gemeente Bedrijf-, werd er gesteld dat het over de aankoop gaat van een standaarduitvoering, dus een bedrijfswagen die niet behoort tot de -decadente- luxecategorie. Maar er werden toch een aantal extra's in de vorm van een voordeelpakket besteld zoals; metaalkleur, GPS, vaste trekhaak en trekhaak met afneembare bol, cruise controle, parkeersensoren, JAV 5 spaak -lichtmetalen velgen-, airco dubbel automatisch, allemaal opties die niet tot de standaard uitvoering behoren. Het is duidelijk dat Genk alles en iedereen koopt, zich in feite schuldig maakt aan actieve corruptie en een zeer slecht signaal naar de bevolking geeft. Genk heeft een bevolking waarvan de helft minder dan 1200 euro per maand belastbaar inkomen heeft, waar de werkeloosheid hoog is en blijft en waar ook de woningnood hoog is. We vragen ons af hoe blind de Genkenaren, die niet kunnen profiteren voor deze decadentie, zullen blijven.
Genk Ali Caglar : ook culinaire discriminatie ? " ..... Geen varkensvlees in de menu's óók niet bij de Tapa's ...."
Geen varkensvlees bij "Openbaar Groen". Het Openbaar Groen, onder leiding van de Schepen van Openbare Werken Ali Caglar, organiseerde een bijeenkomst in een restaurant te Genk. Er werden vijftien menu's besteld maar op de nota stond te lezen "Geen varkensvlees in de menu's, óók niet bij de Tapa's". Is dit geen pure culinaire discriminatie van Schepen Ali Caglar? Wie dringt wiens regels op in Genk?