Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16936651





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Internationale dag van de Verpleegkunde op twaalf mei.
09 mei 2011
Communicatieplan voor de zorgsector van start op de dag van de verpleegkunde.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 833.900
Brussel / Lanaken 09 mei 2011

Donderdag 12 mei 2011 is de Internationale Dag van de Verpleegkunde en, toeval of niet, op dezelfde dag start ook het communicatieplan voor de zorgsector van Vlaams Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen. omdat de levensverwachting stijgt is een dergelijk plan nodig temeer omdat chronische aandoeningen steeds vaker voorkomen zodat de nood aan zorg toeneemt dus ook aan zorgverleners en dat in een periode dat een grote groep zorgverleners met pensioen gaat.

Zorgberoepen promoten.
Omdat de zorgberoepen de jongste jaren sterk geëvolueerd zijn, rijker, diverser en boeiender zijn geworden en het beeld van de mensen niet is mee geëvolueerd wil de minister daar iet aan doen en heeft hij een zorgambassadeur aangetrokken, Eleonora Holtzer, die de taak heeft om mensen met de juiste competenties en met affiniteit voor de zorg te winnen.

Verpleegkundigen en verzorgenden.
Vandaag werkt 11,5% van de actieve bevolking in Vlaanderen -294.000 mensen- in de zorgsector. In 1980 was dat nog 5,6%. In 2014 al zal het 13% bedragen. Men moet er dus in slagen om op zeer korte termijn heel veel verpleegkundigen, zorgkundigen en verzorgenden aan te trekken. De sterkste groei wordt verwacht in de woonzorgcentra en in de gezinszorg. Meer dan andere sectoren ondervinden zij nu al de impact van de vergrijzing.
De meeste verpleegkundigen kiezen voor een carrière in de ziekenhuissector. Thuiszorg en ouderenzorg zijn minder populair. Het aandeel van de verpleegkundigen in de ouderenzorg bedraagt 24%. Voor verzorgenden is dat 37%. In de ziekenhuissector is er het omgekeerde fenomeen. Daar maken verpleegkundigen 51% uit van het personeel, en is maar 9% verzorgende. De ouderenzorg heeft ten onrechte te zeer het imago van louter zorgen. Hoger opgeleide bachelorverpleegkundigen verkiezen technisch-verpleegkundig werk. Uit recent onderzoek blijkt dat 32% van de studenten verpleegkunde wel zou kiezen voor een job in een woonzorgcentrum mocht de jobinhoud minder hygiënische zorgen en meer verpleegkundige technieken bevatten.

Imago.
Het beroep heeft ook een imagoprobleem. Vooreerst lijkt het vooral een beroep voor vrouwen en voor het loon moet je het ook al niet doen, bovendien zijn er geen carrièremogelijkheden en is het een gezinsonvriendelijke job. Het kost weinig moeite om deze vooroordelen rationeel te ontkrachten maar het kost veel méér moeite en een uitgekiende communicatiestrategie om dit verkeerde beeld bij de mensen en vooral bij de jonge mensen te corrigeren naar een realistische en aantrekkelijke inschatting.

De realiteit : een bijzonder aantrekkelijke sector.
Mensen die geïnteresseerd zijn in het zorg dragen voor mensen kunnen, om het even welk competentieprofiel ze hebben, aan de slag in de zorgsector: van het meest eenvoudige profiel tot het meest gesofisticeerde profiel. M.a.w. van verzorgende tot arts en alle mogelijke beroepen ertussen. Omdat de opleiding tot verzorgende en zorgkundige, sinds de invoering van de nieuwe functie zorgkundige niet duidelijk was, zal de Vlaamse overheid hieromtrent nog voor de zomer communiceren met alle betrokkenen, zowel in de sector onderwijs, tewerkstelling als de welzijns- en gezondheidssector.

Innovatiesector.
De zorgsector staat, onterecht, bekend als de ‘zachte’ sector. Gezondheidszorginstellingen zijn professionele bedrijven waarin geïnnoveerd wordt, voortdurend veranderingen aan de orde zijn, wetenschappelijk onderzoek een belangrijke plaats inneemt en die net zoals andere bedrijven, moeten gemanaged worden. Van geneeskunde weet iedereen dat dit evolueert, maar men trekt ten onrechte deze evolutie niet door naar andere zorgberoepen. Nochtans evolueert de zorg voor patiënten zowel in ziekenhuizen, thuiszorg, ouderenzorg als in de psychiatrie. Verpleegkundigen moeten een zeer steile leercurve hebben en bereid zijn om levenslang te leren om adequate en evidence based zorg uit te voeren bij hun patiënten. In de gezondheidszorg wordt dan ook zeer veel permanente vorming gegeven, wat absoluut een pluspunt is voor jongeren.

De werkomstandigheden.
Ook zou het beroep Verpleegkunde een ‘zwaar’ beroep zijn dat ‘slecht’ verloond wordt en veel ‘onregelmatige prestaties’ vereist. Een imago dat bijgesteld moet worden, zonder de waarheid geweld aan te doen. Uiteraard moeten verpleegkundigen af en toe gas geven om rond te geraken met de zorg voor hun patiënten, maar eens thuis stopt hun werk. De meeste zorgverleners werken ook dicht bij huis. Ook de onregelmatige prestaties moeten in het juiste daglicht worden gesteld en zouden beter omschreven worden als flexibele uren. Er zijn nog meer beroepen die zondegwerk vereisen. Ook de verloning is een punt van discussie. Een verpleegkundige die -weliswaar- onregelmatig werkt, staat in de top 3 van de verloning voor professionele bachelors.

Reis naar instellingen.
Om de zorgsector te promoten zullen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen en kersvers zorgambassadeur Lon Holtzer met een met logo’s versierde voormalige lijnbus op 12 mei door Vlaanderen trekken. Ze bezoeken daarbij zes instellingen die samen de diversiteit van de zorgsector aangeven. Zij zullen achtereenvolgens Woonzorgcentrum Westerlinde te Roeselare, consultatiebureau Kind en Gezin te Lokeren, AZ St. Nikolaas te St. Niklaas, Psychiatrisch ziekenhuis te Duffel, twee patiënten van thuisverpleegkundige Wim Laporte te Rillaar en Aarschot en als laatste KHLIM te Hasselt bezoeken. 

Boodschap van algemeen nut.
Ook de audiovisuele media wordt ingeschakeld : Van midden tot eind mei zenden VTM, Eén en Canvas een boodschap van algemeen nut uit, een eigen productie van kabinet, departement en zorgambassadeur, die leidt naar een oproep: word zorgverlener. De boodschap moet vooral schoolverlaters en hun ouders gevoelig maken voor de veelzijdigheid en groeikansen van een baan in de zorgsector. Van 12 mei af is er ook de website:
www.wordzorgverlener.be. De website is er nu vooral voor wie overweegt een zorgopleiding te volgen. De website is een tool die, naarmate het communicatieplan van de minister vordert, mee zal groeien.

Bron : Kabinet Jo Vandeurzen
Bewerking : jvds

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel


© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.