Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16936652





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Fukushima : De Vrt verkoopt vooral veel show-Update1
09 mei 2011
Het krakend audio geluid van het meettoestel zegt helemaal niets.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 833.800
Brussel / Lanaken 9 mei 2011.

--- Update 1 19:15 10/05/11.
Reactie van het federaal Agentschap Nucleaire Controle.
Volgens de "specialisten" van het FANC vallen de journalisten die naar Japan gaan niet onder de categorie “personen van het publiek” en zijn op dat moment onderhevig aan de richtlijnen van de Japanse autoriteiten dienaangaande. Dus als de Japanse autoriteiten oordelen dat er in de een of andere perimeter geen publiek mag komen -wat uiteraard gebaseerd is op een risico-evaluatie om een overmatige blootstelling te vermijden- dan worden zij verondersteld zich daar ook aan te houden.Een journalist die naar een besmet gebied trekt valt niet onder de categorie “beroepshalve blootgestelden”.
--- einde reactie FANC.

De reportage die de Vrt vandaag over Fukushima verkoopt, is pure show, het -krakend- audiosignaal dat het toestel produceert, doet dat ook wanneer het geen radioactiviteit registreert. Even was het toestel in beeld toen het amper 2 CPS  -2 counts of desintegraties per seconde-  detecteerde, in grote steden als Charleroi, is een achtergrondstraling van 20 CPS normaal.

Besmet materiaal.
De reporter draagt wel de vereiste PBM, ondermeer een Tyvek en bescherming van de luchtwegen -die hij wegneemt om voor de micro te praten- maar als de grond waarop hij loopt inderdaad besmet is, zijn de voetovertrekken van de Tyvek overal óók besmet. De vraag is : Waar blijft de Vrt dan met dat besmet materiaal?

Meten is niet altijd meteen zeker weten.
Bij het meten van stralingsdoses met een Geiger-Mullerbuis kan men niet altijd afgaan op de direct afgelezen waarden, een toestel moet soms een langere periode meten om dan uiteindelijk tot een betrouwbaar cijfer te komen. De technische universiteit van Eindhoven geeft daarover interessante informatie die te begrijpen is.
http://w3.tue.nl/fileadmin/sbd/Documenten/Basiscursus/DOS/04-1270_Stralingsdetectie_en_meetapparatuur.pdf
Bij het meten van besmetting moet het venster van de detector minstens 120 mm² zijn -ISO 7503-,

Uitdaging.
De Vrt moet niet op kosten van de belastingbetaler naar Fukushima reizen om radioactieve besmettingen te meten, in België zijn er op zijn minst 3.000 plaatsen waar men radioactieve besmettingen kan vinden die ver boven de toegelaten limieten liggen, maar daarover mag de Vrt niets uitzenden. Laat ze daar maar eens een uitzending over maken.

Federaal Agentschap Nucleaire Controle.
We vragen bij het FANC hoe zij denken dat de Vrt aangaande de arbeidsveiligheid in het kader van het A.R.B.I.S., artikel 1, punt 3, omgaat met haar personeel, of de Vrt wel een risicoanalyse kan doorstaan waarbij jonge mensen zich in een zone begeven waar de stralingsdoses wellicht volgens Belgische normen te hoog zijn, het Vrt personeel blijft toch qua arbeidswetgeving -ARBIS- onderworpen aan de Belgische wetten. Het FANC behandelt momenteel onze vraag.   

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck ©

Laatste update ( 10 mei 2011 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.