Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16936638





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Armoedebestrijding : minister Lieten krijgt groen licht voor versnelde uitvoering van het VAPA
02 mei 2011
De minister moet er op toezien dat de financiële steun niet bij de middenklasse terecht komt.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 830.800
Brussel / Lanaken 01 mei 2011.
 
Vrijdag 29 april 2011 besliste de Vlaamse Regering groen licht te geven aan de versnelde uitvoering van het Vlaams Actieplan Armoedebestrijding -VAPA- én om kinderarmoede prioritair op de agenda te plaatsen. “De stijging van het aantal kinderen geboren in armoede in Vlaanderen, kunnen we als Vlaamse Regering niet tolereren". Minister Lieten heeft tijdens de rondetafelconferentie kinderarmoede op 28 maart te Hasselt samen met een aantal werkgroepen daarover tekst en uitleg gegeven -zie link-. Minister Lieten krijgt nu de kans om de kinderarmoede, de facto de armoede, aan te pakken.  
http://www.morsum-magnificat.be/index.php?option=com_content&task=view&id=3756&Itemid=0 

Vlaamse armoedemonitor.
Eind maart 2011 keurde de Vlaamse Regering het voortgangsrapport van het VAPA goed. Uit de conclusies van dat rapport bleek dat bijna alle 194 acties om de armoede in Vlaanderen te bestrijden intussen werden opgestart, maar dat slechts een klein deel van die acties als afgerond kunnen aangestipt worden.  “Nochtans toont onze Vlaamse armoedemonitor, die sinds kort volledig op punt staat, dat extra inspanningen absoluut noodzakelijk zijn,” zegt minister van Armoedebestrijding Lieten in haar persbericht van 1 mei 2001.

Cijfers.
Minister Lieten vervolgt in haar persbericht : De meest recente armoedecijfers zijn immers zorgwekkend. In Vlaanderen worden vandaag nog 725.000 mensen, of een op de acht Vlamingen -of 370.000 gezinnen- geconfronteerd met een armoederisico. Allochtonen -46 pct-, gezinnen met kinderen waar geen van beide ouders werkt  -72 pct- en eenoudergezinnen -28 pct- worden het zwaarst getroffen. De minister zegt in haar persbericht niets over het feit dat de allochtonen de komende jaren de problematiek geen goed zullen doen; taal, werkloosheid en woningproblemen zullen moeilijkheden veroorzaken, vooral Antwerpen en Gent worden probleemsteden.

Armoede daar spreekt men veel over.
Rekening houdend met de cijfers en op basis van de bevindingen uit de rapportages, wordt het duidelijk dat een versnelling en verdieping van het Vlaams Actieplan Armoedebestrijding zich opdringt.  “We moeten de inspanningen intensifiëren.  Ik heb de voorbije weken bilaterale gesprekken gevoerd met alle ministers uit de Vlaamse Regering. Op basis van deze gesprekken, schuiven we vandaag een aantal prioriteiten naar voor in de strijd tegen armoede,” zegt minister Lieten. Morsum Magnificat kent de problemen en is ervaringsdeskundige, vooral wat huisvesting betreft, die recent alweer is terecht gekomen in een feitelijke onbewoonbare woning, op de koop toe van een gewezen rechter van de Arbeidsrechtbank van Tongeren. 

De theorie, de praktijk en de utopie.
De Vlaamse Regering zet prioritair in op het versterken van de basisrechten voor mensen in armoede: inkomen, werk, gezondheid en huisvesting. Daarnaast zet ze in op kennisvergaring over armoede.  De prioriteiten die de Vlaamse Regering in de strijd tegen armoede naar voor schuift zijn de volgende:

·  De realisatie van de automatische toekenning van de rechten.
·  De versterking en uitbreiding van wijkgezondheidscentra.
·  Kostenbeheersing in het secundair onderwijs.
·  Het wegwerken van de werkloosheidsvallen.
·  Zorgen voor een substantiële automatische huursubsidie voor mensen die te lang op de wachtlijst staan en de laagste inkomensgroepen.
·  De realisatie van een voldoende kwalitatief toegankelijk aanbod van schuldhulpverlening.
·  Het opstarten van de armoedetoets.
·  Goede toeleiding naar meer duurzame jobs voor mensen in armoede waar niet alleen naar het werkaspect gekeken wordt maar ook naar het welzijnsaspect.
·  Het bijsturen van kennis van armoede bij opleidingsverstrekkers.
·  Valoriseren van het onderzoek over armoede.
·  Het realiseren van een Vlaamse vrijetijdskaart.
·  Het stimuleren van netwerkvorming tussen de verschillende hulpverlenende diensten.
·  Aandacht voor gekleurde armoede.

De Regering onderschreef eind maart ook de urgentie van een specifieke aanpak van de kinderarmoede problematiek. “Tijdens de bilaterale gesprekken met de verschillende ministers uit de Regering heb ik hen gevraagd om mee te werken aan een actieplan tegen kinderarmoede. Op basis van de voorstellen van de collega-ministers en de output van de Rondetafel Kinderarmoede, wordt op korte termijn een uitgewerkt actieplan Kinderarmoede voorgesteld,” laat Ingrid Lieten met haar persbericht weten.

Morsum Magnificat waakt.
Sinds 2007 heeft Morsum Magnificat haar werk, bij gebrek aan een woning, zelfs vanaf een Camping te Berlare in zeer moeilijke omstandigheden dienen te realiseren. Niettegenstaande dat, is Morsum Magnificat, quasi zonder middelen, steeds verder blijven werken. We zullen het nobel initiatief van minister Lieten dan ook op de voet blijven volgen en zonodig aankaarten en publiek maken. In een volgend artikel brengen we het vonnis van de Vrederechter te Genk die een bezettingsvergoeding toekent voor een ongeschikt verklaarde woning. We brengen ook Wonen Vlaanderen die moeilijk doet om huursubsidie toe te kennen omdat de toegang tot de woning twee trappen heeft, etc. De minister en haar administratie hebben nog heel veel werk.

Bron : Vlaams minister van innovatie, overheidsinvesteringen, media en armoedebestrijding.

Bewerking : Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel

Morsum Magnificat neemt het, ZONDER eigen belang, op voor de armen. Wie in een slechte woning woont of moeilijkheden heeft met OCMW's mag ons contacteren. Wij doen, zonder politieke invloed, écht iets aan uw probleem. U kan een e-mail sturen naar
of sms naar 0473 76 25 73 of contacteer ons via skype erikverbeek2.
Erik Verbeeck
Contactadres : Postbus 57 
                      3620 Lanaken

Laatste update ( 02 mei 2011 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.